Fakir ve muhtaçların derneği: Batman Umut-Der

Fakir ve muhtaçların derneği: Batman Umut-Der

Kurulduğu günden bu yana on binlerce fakir ve muhtaç ailenin yardımına koşan Umut Kervanı Yardım Platformu üyesi olan Batman Umut-Der Gıda Bankası, yaptığı hayırlı çalışmaları anlattı.

BATMAN - Batman’da faaliyet gösteren Umut Kervanı Yardım Platformu üyesi olan Batman Umut-Der Gıda Bankası, kurulduğu günden bu yana on binlerce fakir ve muhtaç aileye ulaştı. Fakir ve muhtaçlarla zenginler arasında köprü vazifesini gören Umut-Der Gıda Bankası, kentteki yoksulların gülen yüzü oldu.

 

Kurulduğu 2005 yılından bu yana yaptıkları çalışmaları İlke Haber Ajansı’na anlatan Umut-Der Gıda Bankası Genel Başkanı Halil Gergin, yaptıkları yardımlarda sadece Allah rızası gözettiklerini ve tek amaçlarının zenginden alıp fakire vererek onların bir nebze de olsa yüzlerinin gülmesini sağlamak olduğunu söyledi.

 

İşte Umut-Der Gıda Bankası Genel Başkanı Halil Gergin ile yaptığımız röportajın tamamı:


 

“TOPLUMSAL DAYANIŞMAYI GÜÇLENDİRMEK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”
Derneğiniz hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Dernek olarak nasıl bir hizmeti esas alıyorsunuz?

Kurulduğu 2005 yılından beri bölgemizde yardıma muhtaç insanlarımıza kardeşlik elini uzatmayı amaç edinmiş olan derneğimiz günümüzde gerek ekonomik gerek sosyal ihtiyaçlarını karşılayamayan fertlere yardımcı olmak için tüm gayretiyle faaliyet göstermektedir.


 

Gelir dağılımındaki adaletsizlik, işsizlik ve yeni istihdam alanlarının açılmamasına paralel olarak toplumsal dengesizliğin doğurduğu sosyal kırılmalara karşı mahrum ve mağdur insanlara ihtiyaç duydukları öz bakım gereksinimlerini karşılayacak ekonomik yardımı sağlamaya çalışan derneğimiz halkımızın umudu olmaya devam etmektedir. Derneğimiz ilahi kelam içerisinde tanım bulmuş eşref-i mahluk olan insanın hak ettiği değerler doğrultusunda toplumun kaynaşıp huzur ve selameti adına toplumsal dayanışmayı güçlendirmek, ihtiyaç duyulan maddi ve manevi desteği sağlamak için her türlü mücadeleyi vermektedir.


 

“ÇOK KISA ZAMANDA ON BİNLERCE FAKİR AİLEYE ULAŞTIK”
Derneğiniz ne zaman kuruldu? Ve kurulduğu günden bu yana ne kadar insana ulaştınız?

Şubat 2005'te, maddi ve manevi açıdan muhtaç duruma düşmüşlere yardım eli uzatıp, onlara kol kanat germek ve bir dayanışma örneği sergilemek amacıyla Batman’da, Muhtaçlar İle Dayanışma Derneği Umut-Der kuruldu. Yurdun diğer kentlerinden kimi yardım kuruluşları Batman’a el uzatırken, bu hayır kervanı da Batman orijinli ve esaslı bir derneğin olmayışı büyük bir eksiklikti. Bu bilinçle kurulan derneğimiz, çok kısa bir zamanda hayırsever halkımızın ve işadamlarının, nakdi ve ayni yardımları ile Batman'ın da sınırlarını aşarak on binlerce muhtaç aileye ulaştı. Daha kapsamlı ve hızlı destek sunabilmek için 2011 yılında Gıda Bankası oluşturarak faaliyetlerini daha etkili kıldı ve bir yandan da fiziki yapısına, hizmete uygun modern bir görünüm kazandırdı. Bu şekilde hizmet kalitesini kat be kat arttıran Umut-Der, bu kutlu yolda yıllarını geride bıraktı. Kurulduğundan bu on binlerce muhtaç aileye yardım ulaştırılmıştır. Derneğimiz her sene yıllık faaliyet raporunu hazırlayıp kamuoyu ile paylaşıyor.


 

“DİN, DİL, IRK VE MEZHEP GÖZETMEKSİZİN MUHTAÇLARA ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Örneğin kendilerine yardım edecek aileleri nasıl tespit ediyorsunuz?

Derneğimiz kurulduğu günden bugüne kadar din, dil, ırk ve mezhep gözetmeksizin nerde yardıma muhtaç bir aile varsa imkânlarımız dâhilinde onlara ulaşmaya çalışıyoruz. Yardım çalışmaları ile derneğimizin bazı aşamaları vardır. Bir muhtacın kaydını yaparken; başvuru formu (dernek tarafından veriliyor), kimlik fotokopisi, ikametgâh ve aile tablosunu getirmesi gerekir.


 

Belgeler geldikten sonra kendimizin yapmış olduğu bilgisayar ortamında Muhtaç Kayıt Programına kayıtlar yapılıyor. Kayıt işlemi bittikten sonra belirli zamanlarda tespit komisyonu devreye girer. Tespit komisyonumuz en az 2 kişiden oluşur. Tespit Komisyonu gerekli bilgileri aldıktan sonra aileyi ziyaret eder. Komisyon, ailenin durumu (dul, terk edilen, cezaevinde, özürlü, yatalak) gibi ev onun mu? Değil mi? Aylık geliri ne durumda? Aile de çalışan Başka birey var mı? Gibi gerekli kriterlere göre araştırmasını yapar. Ailenin durumu tespit formuna aktarılır, ondan sonra derneğin yönetim kuruluna arz edilir. Yönetim ailenin genel durumuna göre derecelendirme verilir ve yardım süreci başlamış olur.


 

“HAYIRSEVERLERİN GÜVENİNİ KAZANMIŞ DURUMDAYIZ”
Yaptığınız çalışmalar bir nevi bir kamu hizmeti gibi. Dolayısıyla süreklilik gerektiren bir hizmettir. Böylesine zor bir hizmetin devamlılığını sağlamayı nasıl başarıyorsunuz?

Dernek çalışmaları olarak çok şeffaf bir şekilde faaliyet gösteriyoruz. Derneğe yapılan tüm bağışlar kayıt altına alınıyor. Verdiğimiz yardımları kayıtsız hiç bir şekilde vermiyoruz. Örneğin; dernek olarak hazırladığımız Muhtaç Kayıt Programı sayesinde gelen bağışlar stok programına kaydedilir. Muhtaç bir aileye yardım edildiği zaman verilen yardım miktarı ve tutarı ne kadar ise makbuza yazılır ve imzalatılır. Daha sonra verilen yardım teslim edilir.


 

Yardım işi dışarıdan göründüğü gibi değildir. Birçok zorlukları vardır. Bir yardımı eve götürmek için arka planda bir sürü fedakârlıklar vardır. Mesele Muhtaç Aile Kaydının yaptırılması, tespit edilmesi, yardımların toplanılması, hazırlanması, paketlenmesi ve dağıtılması gibi durumlarda Peygamber Sevdalıları Platformuna bağlı derneklerin üye ve gönülleri bu hizmette bizleri yalnız bırakmıyorlar. En önemlisi yardım vermek isteyen hayırseverlere güven vermek, dernek olarak elhamdülillah bu noktada bir sıkıntımız yok. Verilen yardım ne amaçla verilmişse o yardım yerine ulaşıyor. Onun için bu bizim çok önemli bir durum.


 

“HER AİLENİN İHTİYACINI KARŞILAMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Ne tür yardımlarda bulunuyorsunuz? Bu yardımlarınız ile ulaştığınız insanların ihtiyaçlarını ne oranda karşılıyorsunuz?

Yaptığımız yardımlar temel ihtiyaçlardır. Gıda, nakdi, giyim, kırmızı et ve bir eve lazım olacak ev eşyaları (buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, halı) vb. gibi yardımlardır. Yardımlarımız her aileye göre değişiyor. Her ailenin ihtiyacı ne ise o ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz.


 

“MUHTAÇ İNSANLAR BİZDEN BEKLENTİ İÇERİSİNDEDİRLER”
Bu tür hizmet eksenli çalışmalarınız için ne oranda destek görüyorsunuz? Sizce bu destekler yeterli mi?

Destek yeterli deseniz yeterli değil. Çünkü bize kayıtlı muhtaç sayısı on binleri geçti. İnsanlar bir beklenti içerindedirler. Umut-Der’de izdiham diye, bazen haberlerde görüyorsunuzdur. Onun için Batman’ın çok küçük bir çalışma sahası var. İşsizlik had safhada, geçim sıkıntısı çok, hal böyle olunca ister istemez biz de bazen zor durumda kalıyoruz. Komşumuz olan Suriye’de meydana gelen iç savaştan dolayı ülkemize, özellikle memleketimize sığınan Suriyelilerde olunca iş daha da zor olmaya başladı. Tabi bunların hepsine yardım ulaştırmak için destek gerekir. Biz de yapılan bağışlar ölçüsünde ailelere ulaşmaya çalışıyoruz.


 

“KIT İMKÂNLARLA BİNLERCE AİLEYE ULAŞIYORUZ AMA HEDEFİMİZ DAHA FAZLASINA ULAŞMAKTIR”
Bu çalışmalarınıza başladığınız günü dikkate alırsanız bugün geldiğiniz noktayı kendiniz için yeterli olarak görüyor musunuz? Yeterli görmüyorsanız bu konuda hedeflediğiniz nokta nedir?

Bu hizmetin hayırlı ve çok yönlü manevi bir kazanımı vardır. Maddi durumu iyi  olanları hayra teşvik ederek onlara hayır kazandırmaktır. Hayırseverlerin verdikleri yardımları fakirlere ulaştırarak onların bir nebze de olsa ihtiyaçlarını giderip hayır dualarını almaktır. Elbette ki kuruluşumuzdan bugüne kadar iyi bir mesafe kat ettik.


 

2005’te kurulan derneğimiz kıt imkânlarla yola çıkmış olup, dernek üye ve gönüllülerin azim ve gayreti ile Allah'ın yardımıyla binlerce aileye yardım ulaştırıyoruz. Tabi hedefimiz daha çok mağdur aileye ulaşmak ve ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bu noktada elbette hayırsever kişilere iş düşmektedir. Bizler üye ve gönüllerimizle beraber elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.


 

“AMACIMIZ ZENGİN İLE FAKİR ARASINDA KÖPRÜ OLMAKTIR”
Sürekli olarak toplum ile birebir muhatap olan ve muhtaç aileler üzerinden çalışmalarını yürüten bir kurum olarak halkın durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Muhtaç insanların sayılarında bir artış olduğu ve insanların geçimlerini temin etmede giderek sıkıntı yaşadıklarını söyleyebilir miyiz?
Halkın durumunu değerlendirmek gerekirse, gerçekten birbirimizden çok kopuk bir durum içerisindeyiz. Özellikle apartman hayatı yaşayanların komşulardan dahi haberleri yok. Tabi bu da ister istemez bir kopukluğa neden oluyor. Onun için durumu iyi olan ailelerden isteğimiz; lükse alışan çocuklarını yanlarına almaları ve bu fakir aileleri ziyaret etmeleridir. O zaman elindekinin kıymetini daha iyi anlayacaklardır. Bulunduğu ortamın kıymetini bilsinler diye adet haline getiren ve bize yardımda bulunan bir hayırsever, çocukları ile birlikte yardımlarını dağıtıyor. Allah ondan razı olsun.


 

Zaten kuruluş amaçlarımızdan biri bu ayrımcılığı kırmak ve zengin ile fakir arasında köprü olmaktır. Özellikle yetkililer bu konuda daha duyarlı olmalıdır. İhtiyaç sahibi ailelerden desteklerini esirgememelidir.


 

“FAKİRLER İÇİN GECE GÜNDÜZ DURMADAN ÇALIŞIYORUZ”
Yardımlarınızı dağıtırken, ya da muhtaç aileleri tespit etmeye giderken hiç unutamadığınız bir anınız var mı? Anlatır mısınız?

Böyle hayırlı hizmetlerde bulunduğunuz takdirde insan hiç unutamayacağı anılarla karşılaşıyor ve birçok anı vardır. Fakat yardım hazırlanırken ve dağıtırken ile ilgili bir şey söylemek istiyorum. Ramazan ayının o kavurucu sıcağında genellikle herkesin serin bir yer aradığı ve klimanın önünden ayrılmadığı anda yardım paketlerini hazırlamak için sahura kadar çalışan ve gündüzleri de o sıcak havaya rağmen sadece Allah rıza için bir fakire yardım paketini ulaştıran üye ve gönüllerinizden tekrardan Allah kendilerinde razı olsun. Kat ve kat mükâfatları versin.


 

“MUHTAÇ İNSANLARA SAHİP ÇIKMAK GEREKİR”
Son olarak maddi anlamda imkânları iyi olan insanlara bir çağrınız olacak mı? Özellikle toplumumuz için bir tavsiyeniz var mı?

Toplumumuzdaki kötülüklerin birçoğu yokluktan kaynaklanıyor. Yardıma muhtaç bir aile bazen çaresizlikten kötü yollara düşebiliyor. Tabi bunun vebali çok ağır. Bizim bu insanlara sahip çıkmamız gerekir. Çünkü biz toplum olarak bunlara sahip çıkmadığımız takdirde yarın Allah’a nasıl hesap vereceğimizi düşünmemiz gerekir.
Biz bu konuda bir hayır kapısı açmış bulunuyoruz. Gerçi halkımız yardım konusunda duyarlıdırlar. Bu konuda kendilerine minnettarız. Hayırseverlerden isteğimiz, bugün yardıma muhtaç ailelerin durumunda bizlerde olabilirdik. Allah’ın bize bağışladığını bizlerde yetim ve muhtaç ailelerle paylaşalım. Özellikle bunu söylemek istiyorum; yardımda bulunmak isteyen hayırseverler gelsinler, biz onları yetim ve muhtaç ailelerle buluşturalım. Çünkü ailelere yardım yapıldığı zaman o çocukların yüzündeki sevinci görmelerini istiyoruz. O zaman insanın elinde ne varsa onlarla paylaşmak istiyor.


 

Umut-Der’in irtibat bilgileri:
Bahçelievler Mah.1623 Sk.No:15/1 -BATMAN
Telefon; 0488 21 21 0 21
GSM: 0506 746 87 97
www.umutder.org
Hesap No: Türkiye Finans Katılım Bankası; TL:99366475-1, Türkiye Ziraat Bankası; TL: 45099041-5001 ve PTT Bank :10443054  (M.Fatih Akgül - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.