Fakirin protein kaynağı beyaz ete büyük zam

Fakirin protein kaynağı beyaz ete büyük zam

Yerel seçimlerin hemen ardından beyaz ete yüzde yüze varan zamların yapılması tepkilere neden olurken, Ramazan ayı öncesi bir zammın daha kapıda olduğu belirtiliyor.

Kırmızı ete göre daha uygun olan fiyatı nedeni ile maddi durumu düşük ailelerin tercih ettiği beyaz ete, Nisan ayı başı itibari ile büyük fiyat artışına gidildiği öğrenildi.

Zam kararı sonrası 8 liraya satılan bütün piliç 12 liraya, 9 liraya satılan piliç but 12 liraya, kanat ise 10 liradan 17 liraya, 4 liradan satılan tavuk ciğeri 9 liraya yükseldi.

Kapıda bir zam daha var

Zamlar seçimden hemen sonraki bir-iki gün içinde yansırken Ramazan ayı öncesi bir zammın daha kapıda olduğu belirtildi. Zam oranlarını korkunç bulan vatandaşlar, eskiden 2-3 kilo alırken şu an ancak bir kilo alabildiklerini söylüyor.

Zammın gerekçesi olarak da artan girdi maliyetleri gösteriliyor ancak İLKHA’ya konuşan şarküteri işletmeciliği yapan esnaf ise zamların keyfi olduğu görüşünde…

“3 kilo alacağımıza bir kilo alıyoruz”

Sadece beyaz etin değil her şeyin çok pahalı olduğunu kaydeden vatandaşlardan Adıl Taşkan, şunları söyledi:

“Maddi durumumuza göre her şey çok pahalı olmuş. Eskiden karışık beyaz etin kilosu 5-6 TL civarındaydı, şimdi 10 TL olmuş. Bazı yerlerde ise 11 TL’dir. Eskiden 2-3 kilo alıyorduk şimdi bir kilo alabiliyoruz. Şimdi 10 TL’ye ancak bir kilo alabildim. Zamlardan dolayı fiyatlar uçuyor! Hayat şartları baya zorlanmış, önümüzde mübarek Ramazan ayı da var daha da zamlanacak. Allah herkesin yardımcısı olsun.”

Eskiden her defasında 10 kilo tavuk eti aldığını ama fiyatların yükseldiğinden dolayı şimdi 2 kilo alabildiğini belirten Şevket Sağlam da fiyatların makul bir seviyeye çekilmesini istedi.

“Fakirler ölsün, zenginler yaşasın”

Beyaz etin fiyatının hemen hemen yüzde yüz yükseldiğini belirten Mehmet Çapar adlı vatandaş ise şu ifadeleri kullandı:

“Daha önce 5 TL’ye aldığımız beyaz etin kilosu 10 TL olmuş. Kanat eskiden 8-9 TL civarıydı şimdi 17 TL’ye çıkmış. Artık 3 kilo alacağımıza bir buçuk kilo alıyoruz. Beyaz et genelde fakirin yiyeceğiydi ama artık fakirler onu da alamıyor. Tabi önümüzde Ramazan var, bakalım ne olacak. Her şey başını almış gidiyor. Allah (Celle Celaluhu) yardımcımız olsun. Fakirler ölsün, zenginler yaşasın”

“Seçimden sonra ikinci kez zam yapıldı”

Seçimden sonra beyaz ete ikinci defadır zam yapıldığına dikkat çeken şarküteri işletmecisi esnaf Zeyni Oran, zamların fabrikalardan kaynaklandığını söyledi.

Oran, konuşmasına şöyle devam etti: “Sorduğumuzda zamlar fabrikalardan kaynaklandığı söyleniyor. Çünkü zengin adamın gözü hiç doymuyor. Eskiden doları bahane ediyorlardı, seçimden sonra dolarda çok cüzi bir kıpırdama oldu ama beyaz et fiyatları seçimden sonra tam 2 misline çıktı. Tavuk ciğeri 4 buçuk TL iken şimdi 9 TL olmuş, kanat 10 TL’den 17 TL’ye yükseldi. Bütün tavuk 8TL’den 12 TL’ye çıktı. Göğüs, but hemen hepsi zamlandı. 5 TL’den 9 TL’ye kadar ki çeşitlere zam geldi. Bütün ürünler hemen hemen 2 katına çıktı. Ramazan’da da bir zam söylentisi var. Tabi bu zamlar işlerimizi olumsuz yönde etkiliyor. Eskiden günde 5 koli ciğer satıyorduk şimdi yarım koli satıyoruz. Zamlar bizi de çok etkiliyor. Satışlarımız yok denecek kadar düştü. Beyaz et fakirin yemeğiydi 4-5 TL’ye bir yemek yapabiliyordu ama şimdi ciğerin kilosu 9 olmuş. Eskiden karışık 5 buçuk iken şimdi 10 lira olmuş. Birçok müşterimiz geldiğinde 5 kilo alıyordu şimdi gelip bir kilo alıyor. Düşünün kırıntı bir buçuk TL’den 4 TL’ye çıkmış. İnşallah devlet müdahale eder, fabrikalar başına buyruk hareket ediyorlar.” 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler