"Filistin meselesi dini ve insani bir meseledir"

"Filistin meselesi dini ve insani bir meseledir"

​Şanlıurfa’da düzenlenen ‘Geçmişten Günümüze Filistin Meselesi’ konulu konferansta konuşan Ortadoğu Uzmanı Zahide Tuba Kor, Filistin meselesinin dini ve insani bir mesele olduğunu söyledi.

Şanlıurfa’da İl Müftülüğü ile Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) tarafından “Geçmişten Günümüze Filistin Meselesi” konulu kadınlara yönelik bir konferans düzenledi.

Şair Nabi Konferans salonunda düzenlenen program, Hatice Yılboğa’nın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından bir açılış konuşması yapan Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, Filistin’in gönül bağımızın ve coğrafyamızın en değerlilerinden bir tanesi olduğuna dikkat çekti.

Daha sonra Katılımcılara hitap eden Ortadoğu Uzmanı Zahide Tuba Kor, “Geçmişten Günümüze Filistin Meselesi” konulu bir seminerde bulunarak, Filistin meselesi hakkında önemli hususlara değindi.

“Filistin meselesi sadece yüz yıllık bir meseledir”

Kor, “Geçmişiyle bugünüyle Filistin meselesi nedir? Herkes Filistin’den bahsediyor. Peki, Filistin meselesi ne zaman başladı? Şimdi sorsam çok eski bir mesele diye düşüneceksiniz.  Aslında sadece yüz yıllık bir meseledir. Daha da geçmişi yoktur. Bundan bin yıl evvel Filistin meselesi diye dünyada bir mesele yoktu. Dolayısıyla Filistin meselesi yeni bir şeydir. Tarih boyunca Yahudi meselesi vardı dünyada bu şeklide bu mesele çözülmüş oldu. Filistin meselesi de bu şekilde doğdu. Hristiyan Avrupa’nın kendi içerisindeki sıkıntıların etkisiyle doğdu.” dedi.

“Filistin meselesi dini ve insani bir meseledir”

Filistin meselesinin 3 semavi dinin paylaşamadığı topraklar olduğunu belirten Kor, “Filistinlilerin aslında bu meselede hiçbir sorumluluğu yoktur. Yahudiler, Avrupalılar ve Ruslar yüzyıllar boyunca sıkıntı yaşadılar. Ama bütün çileleri çekecek olan, hiç suçu olmayan Filistinliler olacaktır. Filistin meselesi 3 semavi dinin paylaşamadığı topraklardır. Yahudi’nin, Hristiyanların ve Müslümanların kutsal toprakları. Dolayısıyla her 3 dinin mensupları da kendi kimliklerini, kendi dini anlayışlarını bu topraklar üzerinden tanımlıyorlar. Kendi değerlerini ve sistemini bu topraklar üzerinden kuruyorlar. Dolayısıyla Filistin meselesi dini ve insani bir meseledir. Çünkü Yahudilerin yüzyıllarca batıda yaşadıkları zulümlerin bir benzerini Filistin’e geldiklerinde aynısını Filistinlilere yaşatmaya başladılar. Yahudiler Avrupa’da GETO denilen özel mahallelerde yaşarlardı ama şimdi Filistinlilerin topraklarının etrafında çevrili yerlerde yaşıyorlar. Yahudiler hayatları boyunca defalarca bulundukları coğrafyalardan sürgün edildiler.” ifadelerini kullandı.

“Küresel ve bölgesel gelişmeler, Filistin meselesinin kaderini etkiledi”

Filistin meselesinin, sadece Filistinliler ile ve Yahudiler arasında bir mesele olmadığı ifade eden Kor, Filistin meselesinin, küresel ve bölgesel bir mesele olduğunu söyledi.

Kor, “Filistin meselesi temel insan haklarından mahrumiyettir. Filistinliler en temel haklarından mahrumdular. Bir yerden bir yere gidemezler. Gazze’de yaşayan bir Filistinli hayatında hiç Kudüs’ü görmemiştir. Çünkü Kudüs’e giremez. Batı Şeria’daki Filistinlilerin birçoğu mesafe çok kısa olduğu Kudüs’e gidemezler. Bu mesele sadece Filistinlilerle ve Yahudiler arasında bir mesele değildir. Filistin meselesi küresel ve bölgesel bir meseledir. Yaklaşık yüz yıldır, Yahudilerin göçüne yol açan sebep küresel savaş şartlarıdır. Dolayısıyla hep küresel ve bölgesel gelişmeler Filistin meselesinin kaderini etkiledi.” şeklinde konuştu.

Daha sonra program, Kor’un yaptığı sunumun ardından sona erdi.

İLKHA
















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler