Film cam taktıran araç sahiplerine ceza

Film cam taktıran araç sahiplerine ceza

Araç camlarına camlara renkli film yapıştıran sürücülere 199 TL para cezası uygulanacağı belirtildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca çıkartılan “Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onayı Yönetmeliği” ve eşdeğeri olan “Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu R43 sayılı Regülasyonu” ile tüm araç sahiplerinin film cam konusunda uyması gereken teknik şartlar belirtildi. Bu şartlara uymayanlara 199 TL para cezası verileceği belirtildi.

Konuyla ilgili Van İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Yasal olarak renkli camlarda ‘E’ veya ‘e’ işaretinin yanında ‘V’ işaretinin gösterilmesi gerekli olup, ışık geçirgenliği yüzde 70 olması zorunludur. Aracınızda renkli cam olsa bile, ışık geçirgenliğinin lazer ışını ile camlarının karartılarak yüzde 70 altına indirilirse, TÜVTÜRK ve Bilim Sanayi tarafından gerekli ölçümler yapılır, camları standart dışı olduğu tespit edilen aracın camları söktürülüp orijinal cam taktırmak suretiyle trafiğe çıkışlarına izin verilmektedir.” denildi.

45 gün içerisinde 745 araç sürücüsüne ceza verildi

Yapılan açıklamanın devamında ise “Bu itibarla araç camlarının yukarıda belirtilen teknik mevzuata uygun olması gerekmektedir. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 63. maddesinde; "Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerinde renkli film tabakası yapıştırılması yasaktır." Hükümleri bulunmakta olup, yukarıda belirtilen hükümlere uymadığı tespit edilen araçlar hakkında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 30/1-B maddesi gereği 199,00 TL idari para cezası ve 20 ceza puanı yazılmakta ve araçlara bir haftaya kadar süre verilmekte, bu sürede filmleri sökülmeyen araçlar trafikten men edilmektedir. Bu kapsamda son 45 gün içerisinde 745 araç sürücüsüne trafik cezası uygulanmış, bunlardan 169 âdetine 30/1-B maddesinden işlem yapılmış olup, uygulamalarımız devam edecektir.” ifadelerine yer verildi.

Film cam tabakasının zararlar nelerdir?

Yapılan açıklamada filmli cam tabakalarının zararları şu şekilde sıralandı:

"Araçların kaza durumunda filmli camların daha çabuk alev aldığı, kaza sonrası kanal, göl gibi alanlara düşen aracın camı kırılarak içinden çıkılamadığı ve kaza sırasında filmi camların dağılmayarak kesik ve ölümcül yaralara neden olduğu tespit edilmiştir." (İLKHA) 



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler