Fıstık işletmeciliği ciddi bir sektör haline geldi

Fıstık işletmeciliği ciddi bir sektör haline geldi

Antep fıstığı fiyatlarının hak ettiği yeri bulduğunu belirten fıstık üreticileri, Antep fıstığının dünyaya tanıtılması için köylünün köyde kalmasının sağlanarak, rekoltenin çoğaltılması gerektiğini belirttiler.

Antep fıstığının artık her alanda kullanılan bir ürün haline geldiğini belirten Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği üyesi M. Neşet Uçar, Fıstık işlemeciliğinin son yıllarda ciddi bir sektör haline geldiğini söyledi.

“Rekolte her geçen yıl azda olsa artmaktadır”

Antep fıstığının artık her alanda kullanıldığını belirten Uçar, “Bilindiği üzere Antep fıstığı gerek tat olarak, gerek görünüm olarak kuruyemişte ve tatlı çeşitlerinde tercih edilerek kullanılan önemli bir ürünümüzdür. Son yıllarda endüstriyel olarak gerek çikolata, baklava ve kuruyemiş sektöründe yoğun olarak kullanılmaktadır. Buna bağlı olarak rekolte her geçen yıl az da olsa artmaktadır. Yine herkesin bildiği gibi, geçen yıl yaşanan kuraklık, 30 Mart’taki aşırı dolu yağışından dolayı Antep fıstığı rekoltesinde azalmalar yaşanmıştır. Tarım İl Müdürlüğü ile Fıstık Araştırma Enstitüsü ile yaptığımız analizler neticesinde, bu yılki Antep fıstığı rekolte tahminimiz kesin olmamakla beraber, 60 bin ton ile 80 bin ton arası olacağı  tahmin edilmektedir. İhracat olmadığı takdirde, Antep’te fıstık tüketimi ise, 60 ile 70 bin ton olarak tahmin ediliyor.” şeklinde konuştu

“Çiftçi emeğinin karşılığını alırsa, rekolte daha da yükselir”

Fıstığın yatırım amaçlı görülmesinin yanlış olduğunu belirten Uçar, “Geçen yıl yatırımcının Antep fıstığını yatırım amaçlı olarak stoklaması, fiyatların yüksek kalmasına ve sezonun yüksek fiyatla kapanmasına neden olmuştur. Bu tüketici için iyi görüntü vermemiş olabilir. Ama fiyatların yüksek olması çiftçi için önemli bir göstergedir. Çünkü fıstık çiftçi için iyi bir gelirdir. Aslında bana göre adaletli olan da budur. Eğer çiftçi hak ettiği, yani emeğinin karşılığını alırsa, rekolte daha da yükselir. Çiftçi emeğinin karşılığını alamayınca zaten son yıllardaki rekolte düşüşünün bir nedeni de bu diyebiliriz. Ulusal ve yerel basından takip ettiğimiz kadar, özellikle baklavacılar bu fiyatların yüksek olmasından şikâyetçiler. Tabi bir de çiftçi gözüyle bakmak gerekiyor. Aslında fiyatların bu seviyede olması, herkes için normaldir. Şu an zaten fiyatlar normal olarak seyrediyor. Tabi genelde baklavada kullanılan boz iç fıstık dediğimiz ürün fiyatlarında biraz düşüklük yaşanıyor.” dedi

“Antep fıstığı tüm dünyaya tanıtılmalıdır”

Antep fıstığının dünyaya tanıtılması için köylünün ve çiftçinin köyde kalmasının sağlanması gerektiğini ifade eden Uçar, “Antep fıstığı elbette tüm dünyaya tanıtılmalıdır. Tabi şunu da sormak lazım: Biz Antep fıstığını çerez olarak mı tanıtacağız, yoksa endüstriyel olarak mı tanıtacağız? Şimdi Antep fıstığı endüstriyel bir üründür. Ama İran, Amerika gibi ülkelerde yetiştirilen fıstık, çerez olarak tüketilen bir fıstıktır. Bir de şu yönü var. Hadi diyelim fıstığı dünyaya tanıttık ve ihracatı artırdık. Peki, Antep olarak bu talep ne kadar karşılanabilir. Özellikle şunu da belirtmek gerekir. Eğer bizler Antep fıstığını dünyaya tanıtmak istiyorsak, köylünün yani çiftçinin köyde kalması sağlanmalıdır. Şuan köylerde ciddi bir oranda azalma var. Köylüler hep şehre taşındı. Bu da bir devlet politikasıdır. Devlet bilinçli olarak köylünün köyde ikamet etmesini istemiyor. Tam tersi olmalı, köylü fıstık ağacı yetiştirmeye teşvik verilmelidir. Çiftçiye prim değil de kim ne kadar ürün elde ederse, o çiftçiye o kadar katkı sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.