Fıstık üreticileri destek bekliyor

Fıstık üreticileri destek bekliyor

Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hifzullah Akdaş, kentte fıstığın gelişmesi ve yaygınlaşması için fındığa verilen desteğin fıstık için de verilmesini istediklerini söyledi.

Fıstık dikim alanlarının 60 bin dekara çıktığı Batman'da fıstık, son yıllarda adeta çiftçilerin gözde ürünü haline geldi. Mısır, arpa, buğday ve mercimek üretiminden yeteri kadar gelir elde edemeyen Batmanlı çiftçiler, yüksek gelir getirmesi nedeniyle fıstık ekimine yönelerek tarlalarını fıstık ağaçlarına dönüştürdü.

Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hifzullah Akdaş, Batman'da fıstığın daha da gelişmesi ve yaygınlaşması için fındığa verilen desteğin fıstık için de verilmesini istediklerini söyledi.

Batman'da yüzlerce çiftçinin fıstık ekimi yaptığını, fıstığa rağbetin her geçen gün arttığını aktaran Akdaş, ilk fıstık ekimi yapan çiftçilerin en az 7 yıl ürün elde edemediğini, ilk ekim dışında fıstık üretimi yapan çiftçilere destek verilmediğini kaydetti. Akdaş, ilk fıstık ekimi yapanların dışındakilerine de destek verilmesini istediklerini ifade etti.

İlk ekimde dönüm başına verilen 100 TL'lik desteğin ürünü elde edecek seviyeye gelinceye kadar üreticiye verilmesi gerektiğini vurgulayan Akdaş, üreticilerin desteklenmesi konusunda Tarım ve Orman Bakanlığının desteğini talep etti.

"Verim alınıncaya kadar çiftçiler sıkıntı yaşamaktadır"

Akdaş, "Buğday, mercimek, arpa, mısır ekiminin maliyetinin yüksek olmasından dolayı çiftçilerimiz fıstık ekimine yönelmektedir. Fıstık fiyatı iyi, ama üreticilerimiz maalesef 10 yıl ürün elde edememektedir. Bundan dolayı üreticilerimiz bu zaman zarfında sıkıntı yaşamaktadır. Maliyetler yüksek, çiftçilerimiz ilk 7 yıl hiç gelir elde etmiyor. Fıstıkta kalite ve verimi artırmak için Tarım ve Orman Bakanlığımızın çiftçilerimizi daha da desteklemesini istiyoruz." dedi.

"Desteğin artırılmasını istiyoruz"

Batman merkez ve ilçelerindeki çiftçilerin 2010 yılından bu yana fıstık ekimine yöneldiğini belirten Akdaş, "Şehrimizde fıstıkçılık hızla yaygınlaşmaktadır. Şu an yüzlerce fıstık üreticimiz bulunmaktadır. Haliyle bu üreticilerimizin bazı sorunları mevcuttur. İlk ekim yapanlara yönelik fidan, tel, direk desteğinin verilmesini istiyoruz. Çiftçi ilk ekimde en az 7 yıl ürün elde edemiyor. Fıstık için desteğin artırılmasını ve bunun 7 yıla yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Yoksa başka türlü çiftçilerimizi ayakta tutmamız mümkün değil. Bir defaya mahsus verilen 100 TL'lik desteğin ilk 7 yıl için ürün elde edecek aşamaya gelinceye kadar dönüm başına 200 TL olarak verilmesini istiyoruz. Destekler olursa hem daha kaliteli hem de verimli bir fıstık ekimi yapılacaktır." diye konuştu.

Akdaş konuşmasının sonunda şunları söyledi: "Çiftçilik dünyada ülkeleri ayakta tutan bir gerçekliktir. Tarımın olmadığı bir ülke yok olmaya mahkûmdur. Bunun için tarıma daha fazla sahip çıkmalı ve her türlü desteği çiftçilerimize sağlamalıyız."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.