"Fıtır sadakası bir şükür mahiyetindedir"

"Fıtır sadakası bir şükür mahiyetindedir"

Fıtır sadakasının Allah'a şükür mahiyetinde olduğuna dikkat çeken Molla Sinan Ünel, hali vakti yerinde olan tüm Müslümanların, fıtır sadakası vermesi gerektiğini ifade etti.

Fıtır sadakasının şükür mahiyetinde olduğuna dikkat çeken Şanlıurfalı Molla Sinan Ünel, hali vakti yerinde olan tüm Müslümanların ihtiyaç sahiplerine fıtır sadakası vermesi gerektiğini ifade etti.

Fıtır sadakasının Ramazan ayı içerisinde ve bayramdan önce verildiğini dile getiren Ünel, "Fıtır sadakası, ismi üzerinde bir sadakadır. Allah'u Teâlâ insanı en güzel bir şekilde yaratmış, bu yaratılışa karşı bir şükür mahiyetindedir. Ramazan ayına ulaşma, orucu hayırlısıyla tutup, bayrama kavuşmanın bir sevinci olarak Müslümanlar içerisinde hali vakti yerinde olanlar şükür niyetiyle kendi mallarından çıkarmış oldukları bir sadakadır." dedi.

"Amaç; gönülleri hoş etmek, ihtiyaçların giderilmesine vesile olmak"

Fıtır sadakasının vacip olduğunu belirten Ünel, "Dolayısıyla her sene Ramazan ayında Müslümanlar fıtır sadakalarını çıkartıp; fakir, yoksul ve ihtiyaç sahibi olanlara verebilirler. Zekâtımızı tasarruf edebildiğimiz tüm yerlere fıtır sadakamızı da verebiliriz. Fıtır sadakasının amacı; fakir ve fukaraların gönüllerini hoş etmek bir nebzede olsa onların bayram sevincini yaşamalarını sağlayabilmek, fakir ve muhtaç insanların birçok ihtiyacını karşılayabilmelerini vesile olmaktır." ifadelerini kullandı.

"4 ürün üzerinden de fıtır sadakası verebilir"

Fıtır sadakasını ödemek istediği halde belirlenen parayı ödeyemeyenlerin belirlenmiş 4 ürün üzerinden fıtır sadakalarını verebileceklerini ifade eden Ünel, şöyle devam etti:

"Diyanet İşleri Başkanlığı, bu sene fıtır sadakasının miktarını 23 TL olarak belirlemiştir. Günümüz hayat şartlarının zor olduğu bir dönemde kanaatimce belirlenen bu miktar makbul bir miktardır. Günümüz şartlarında bir insanın iki öğün yemek yiyebileceği bir miktardır. Yine de gücü yerinde olmayan, vermek istediği halde kendisine bu miktar ağır gelen insanlar, Fıkıh kitaplarımızda belirlendiği üzere 4 üründen (buğday, hurma, arpa ve üzüm) fıtır sadakalarını verebilirler. Bugün buğdayı örnek vereceksek; bir kilosu 2 TL değerindedir. 2 veya 3 kilo buğday parası da fitre olarak verilebilir. Bu şekilde bu sadakadan mahrum kalınmamış olur."

"Fıtır sadakası, iki öğün yemeğin geçirildiği miktardır"

"Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu miktarı belirlemedeki amaç ve hedefi, günümüz şartlarında bir insanın normalde iki öğünü geçirdiği miktardır." diyen Ünel, "O şekilde biz de bu miktarı uygun buluyoruz. Çünkü neticede bir faydanın sağlanması lazım, kendisine bu sadakayı verdiğimiz insanların bundan istifade etmesi gerekir. Bununla amacına ulaşabilmesi lazım. Bu noktada belirlenen bu miktar gayet makbuldür." diye konuştu. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler