Fitnenin başı ABD, Filistin'deki uzlaşıdan rahatsız oldu

Fitnenin başı ABD, Filistin'deki uzlaşıdan rahatsız oldu

ABD, Filistin'de Hamas ile El Fetih arasındaki mutabakatın zamanlamasının rahatsız edici olduğunu açıkladı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Filistin'de milli mutabakata varılmasıyla ilgili olarak, "Zamanlaması rahatsız edici ve açıklamadan gerçekten hayal kırıklığı duyuyoruz” dedi.

Psaki’ye, günlük basın toplantısında Filistin'de Hamas ile Fetih hareketleri arasında varılan uzlaşma ve İsrail’in buna yönelik tepkisi soruldu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun telefonda görüştüğünü belirten Psaki, görüşmede bu konuyu da ele aldıklarını kaydetti.

Psaki, Kerry’nin ekibinin de Filistin tarafıyla temasta olduğunu, ancak henüz Kerry ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında bir telefon görüşmesi olmadığını ifade etti.

ABD olarak, on yıllardan bu yana İsrail ile Filistin arasındaki uzlaşıya dönük ilkelerinin aynı olduğuna dikkati çeken Psaki, şunları kaydetti:

“Her Filistin hükümeti, açıkça ve tartışmasız şekilde, şiddete başvurmamayı, İsrail devletini tanımayı, iki taraf arasındaki önceki anlaşmaları ve yükümlülükleri kabul etmeyi taahhüt etmelidir. Bu açıklama (Hamas ile Fetih arasındaki uzlaşı), bunun zamanlaması rahatsız edici ve açıklamadan gerçekten hayal kırıklığı duyuyoruz”.

Psaki, bu belirttikleri ilkelerin yokluğunun, “İsrail ile Filistin arasındaki uzlaşıya dönük çabalar ile Filistin’deki milli mutabakata bağlı olarak İsrail’in bugünkü görüşmeleri iptal etmesinde görüleceği gibi iki taraf arasındaki müzakerelerin devam ettirilmesi noktasında ciddi anlamda zorluk oluşturacağı” değerlendirmesinde bulundu. 

"İLKELERE UYULMASI LAZIM”  

Gelecek adımları yakından izlemeye devam edeceklerini dile getiren Psaki, “Ancak bu uzlaşı açıklaması, gerçekten hayal kırıklığı yaratıcı ve müzakerelerin devamı çabalarına yönelik kaygıları artırıyor” diye konuştu.

Sözcü Psaki, bir soru üzerine, "İsrail’in, kendi var olma hakkına inanmayan bir hükümet ile müzakere etmesini beklemenin çok zor" olduğunu söyledi.

İsrail ile Filistin arasındaki müzakerelerin Filistin tarafının bu konudaki ilkelerle buluşup buluşmayacağını cevaplamasına bağlı olduğunu belirten Psaki, “Eğer Abbas, (İsrail ile) uzlaşı yolunu takip etmeye devam ederse, Hamas’ın da hükümetin bir parçası olmak için bu ilkelere uyması gerekiyor. Eğer bu birlik içindeki bir hükümetse, (hepsinin) bu ilkelere uyması lazım” dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.