Gambiya'daki fitne senaryoları

Gambiya'daki fitne senaryoları

Afrika’nın en küçük ülkesi Gambiya, siyasi kriz bahane edilerek Batı’nın politik riyakarlığı ve medya ortaklığıyla işgale hazır hale getiriliyor.

Afrika kıtasındaki İslam ülkelerinden Gambiya son günlerde yaşadığı olağandışı siyasi krizle kısa sürede dünya gündemine oturdu. 1 Aralık 2016’da seçimleri kaybeden 22 yıllık Devlet Başkanı Yahya Jammeh’in seçimlerde usülsüzlük yapıldığı iddiasıyla görevi bırakmak istememesi gerilime neden oldu.  Seçimleri kazanan muhalif aday Adama Barrow, Senegal’e kaçmak zorunda kalırken devlet başkanı Yahya Jammeh çok tartışılan bir karara daha imza attı ve Gambiya’da 90 günlük olağanüstü hal ilan etti. Jammeh’in  bu siyasi ataklarını, dünya ajansları son dakika olarak geçmeye başladı. Sürekli askeri darbelerin yaşandığı; binlerce insanın açlık, hastalık ve önlenemez terörden can verdiği bir kıtada Gambiya gibi küçük bir ülkenin bu kadar ilgi odağı olması derin şüpheleri de beraberinde getirdi. Hain emelleri uğruna bütün insanlığı yakmaktan geri durmayan Batı emperyalizminin, Gambiya üzerinde kurduğu fitne senaryolarını inceledik. İşte, Batı’nın yerli işbirlikçileri eliyle gerçekleştirmek istediği şer planları:

“İSLAM DEVLETİ” İLANI

1994’te kansız ve çatışmasız bir askeri darbe sonrası iktidarı devralan Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh 2015 yılında ülkedeki yönetim biçiminin İslam Devleti olduğunu ilan etti. "Gambiya'nın kaderi, Yüce Allah'ın ellerindedir. Bugünden itibaren Gambiya bir İslâm devletidir. Vatandaşlarımızın haklarına saygı duyan bir İslâm devleti olacağız" sözleriyle Gambiya İslam Devleti’ni ilan eden Yahya Jammeh bu ilânın, ülkedeki azınlıklar ve diğer inançlara mensup kişilerin özgürlüklerine gölge düşürmeyeceğini vurguladı. 1.7 milyonluk nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Gambiya’da İslam devleti ilan edilmesi Batı merkezli kara propagandaları da beraberinde getirdi.. Batı’nın desteklediği İslam düşmanı çevreler Jammeh’in İslamcı kişiliğini öne çıkararak “Müslümanların iktidar gaspeden bir topluluk olduğu” üzerine algı operasyonu yürütüyor.  BBC Euronews gibi kanallarının öncü olduğu bu planlı algıya Türkiye’deki  İslam karşıtı medyanın da açıktan destek verdiği görülüyor.

ELİ “KURAN”LI DİKTATÖR ALGISI

‘Halkları üzerinde zulüm saltanatı kuran bir çok diktatörle stratejik ortaklık kuran Batı, ikiyüzlülüğünü şimdi de Gambiya’da gösteriyor. Demokrayi kendi çıkarlarına göre işleten Batı emperyalizmi, kirli çıkarlarına karşı çıkan liderlere ‘Diktatör’ damgası vurmaktan çekinmiyor. Batı ve yandaşı haber ajansları Gambiya haberlerinde  Jammeh’in elinde Kuran’ı Kerim taşıyan ve tesbihli fotoğraflarını “Diktatör” sıfatıyla birleştirerek kasıtlı algı operasyonu yürütüyor. Eski bir asker olan Jammeh, ülkesinde dönemin devlet başkanı Jawara'ya karşı kansız bir askeri darbe gerçekleştirmişti. Jammeh devlet başkanlığını aldıktan iki yıl sonra seçime gitti ve görevde olduğu 22 yıl süresince 4 kez seçimlere girerek hepsini kazandı. Jammeh, darbe gerçekleştirdiği Jawara’ya ülkesine dönmesi çağrısında bulundu.  Jawara ölene kadar ailesiyle birlikte ülkede güvenlik içerisinde yaşadı. Demokrasi algısını kendi çıkarları kadar savunan ve Jammeh’i hiç seçime girmemiş bir diktatör olarak gösteren Batı için, Jammeh’in üstüste 4 seçimi kazanması hiçbir anlam ifade etmiyor. Öte yandan medyanın yansıttığı gibi, Jammeh’ın görevi asla bırakmayacağı konuşulsa da  Jammeh seçimlerde usülsüzlük yapıldığını iddia ederek seçimlerin yenilenmesini istiyor. Nihayetinde ülkeye saldırmak için akbabalar gibi bekleyen Batı ve yerli işbirlikçilerinin, olası kanlı işgaline meydan bırakmamak için, taraflar arasında siyasi bir diyaloğun kurularak krizin acilen çözülmesi gerekiyor.

GAMBİYA’YI İŞGALE HAZIRLIYORLAR

Gambiya, üç tarafı Senegal’le çevrili küçük bir toprak parçası. Siyasi sebeplerin yanısıra ekonomik anlamda bu küçük ülkenin neden karıştırılmak istendiğine baktığımızda ilginç bir ayrıntı göze çarpıyor. Gambiya’nın petrol, doğalgaz gibi kaynaklardan fakir olduğu halde Afrika gibi kurak bir coğrafyada su kaynakları bakımından zengin bir ülke olduğu görülüyor. Bu arada uzun yıllardır Gambiya’yı topraklarına katmak isteyen Senegal, Batı ülkelerinin işgal politikalarına alet oluyor. Jammeh'in görevi bırakmaması üzerine Senegal ordu birliklerininin dün gece Gambiya sınırına çekildiği öğrenildi. Gambiya'nın tek komşusu Senegal olduğu için Batı Afrika Ekonomik Topluluğu askeri müdahaleyi Senagal'in yapmasını uygun gördü. Senegal'e yardımcı olmak için asker ve uçak gönderen Nijerya da Gambiya açıklarında askeri gemi bekletiyor. Seçimi kazanan Adama Barrow ülkedeki iç çatışma ihtimaline karşı üç gün önce Senegal’e sığınmıştı.

BATI; GAMBİYA’DAKİ KRİZİ TETİKLİYOR

Emperyalist sömürge devletlerinin, devasa insan hakları ihlallerine ses çıkaramayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gambiya için bir bildiri yayınlayarak Jammeh’e görevi bırakma çağrısı yaptı. BMGK’nın bu tarz bildirileri Libya, Irak, Afganistan işgallerinden öncede yayınlanmıştı. Bu arada Batı emperyalizminin öncüsü ABD’den de bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "Devlet Başkanı Jammeh bu davranışlarla Gambiya'yı tehlikeye atıyor" dedi. Gambiya’ya demokrasi çağrısı yapan ABD’nin Mısır’da binlerce müslümanı katleden darbeci Sisi’yi verdiği açık destek demokrasi konusundaki sahtekarlığını ortaya koymuştu.

Öte yandan Gambiya hükümetinde dikkat çeken istifalar yaşandı. Önceki dönemlerde Gambiya’nın ABD Büyükelçiliği görevinde bulunan Dışişleri Bakanı MacDouall-Gaye, “Jammeh ile çalışmanın mümkün olmadığını” söylerek görevinden ayrıldı. İngiltere ise ülkedeki vatandaşlarını Gambiya’yı terketmeleri konusunda uyardı. İngiliz resmi makamlarının açıklamasında, "Eğer hala Gambiya'daysanız olası askeri müdahale nedeniyle bu ülkeden ayrılmalısınız." uyarısı yapıldı.

ABD’NİN GAMBİYA’YA “FETÖ” ÖFKESİ

15 Temmuz darbe girişiminin öncesi ve sonrasında kanlı terör örgütü FETÖ’yü sahiplenen ABD, ülkesindeki bütün FETÖ’cüleri kovan Gambiya lideri Jammeh’e kin besliyor. 15 Temmuz sonrası Türkiye dostu bir figür çizerek  FETÖ okullarını kapatma kararı alan ve FETÖ’cüleri sınırdışı eden Jammeh’e,  ABD’nin "O okullar bizim kapatamazsınız" diye nota verdiği iddia edilmişti. 2014'te Gambiya’da Türkiye’dekine benzer bir darbe girişimiyle karşı karşıya kalan Yahya Jammeh, ABD vatandaşı olan 2 Gambiyalıyı darbeci ilan etmişti. Jammeh darbe girişiminden sonra ABD’nin menfaatine çalışan bütün yapılanmaların çalışmalarını yasaklamıştı.

ARAKAN’A SAHİP ÇIKAN KÜÇÜK AFRİKA ÜLKESİ

Dünyanın süper güçlerinin sadece izlemekle yetindiği Arakan zulmüne duyarsız kalmayan sayılı ülkelerden biri de Jammeh liderliğindeki Gambiya’ydı. Yıllardır ırkçı Budistlerin zulmü altında inleyen Arakan Müslümanlarını savunan Jammeh Arakanlı Müslüman göçmenleri ülkelerinde kabul etmeye hazır olduklarını  ifade etmişti.  Gambiya  lideri Jammeh; “Arakanlı Müslüman göçmenleri ülkelerinde kabul  etmeyi ve kuracakları mülteci kamplarına yerleştirmeyi "kutsal bir görev" olarak tanımlamıştı. Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olarak anılan Gambiya’nın bu insancıl tavrı dünya medyasında,  “Arakan’a sahip çıkan küçük Afrika ülkesi” olarak gündem olmuştu. (Milli Gazete)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.