Gastronomi dünyası Gaziantep'te bir araya gelecek

Gastronomi dünyası Gaziantep'te bir araya gelecek

Gastronomi şehri olan Gaziantep'in zengin mutfağı ve yöresel ürünlerinin tanıtıldığı "GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali"nin bu yıl ikincisi düzenlenecek.

Gaziantep Valiliğinin koordinasyonunda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep'i Geliştirme Vakfı iş birliğiyle düzenlenen "GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali"nin ikincisi, 12-15 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı'nda Türkiye'yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep, dünyanın en önemli gastronomi merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyor.

Güneydoğu ve Mezopotamya'nın dünyaya açılan penceresi Gaziantep, gastronomisini "GastroAntep Festivali" ile tanıtmayı sürdürüyor. Gaziantep, festivalle geleneksel lokantaları, yerel gıda ürünleri ve zengin kültürüyle dünyanın en önemli gastronomi destinasyonlarından biri olmayı hedefliyor.

"GastroAntep Festivali" bu yıl, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın kurumsal sponsorluğunda meraklılarıyla buluşacak.

Gaziantep Valisi Davut Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanı liderliğinde ve Gaziantep'i Geliştirme Vakfı'nın desteğiyle gerçekleştirilecek festival, uluslararası düzeyde yeme içme sektörünün ileri gelenleri ve ziyaretçileri ağırlayacak.

Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, ünlü pasta şefleri, UNESCO gastronomi şehirleri, yerli ve yabancı basın temsilcileri, Türkiye'nin gastronomi profesyonelleri, üniversiteler, gurmeler, gastronomi yazarları, Gaziantepli tarım üreticileri ve Türkiye'nin farklı noktalarındaki Gaziantep mutfağının temsilcileri festivalde bir araya gelecek.

Festivalde, dünya UNESCO gastronomi şehirlerinin Gaziantep'in yöresel ürünleriyle düzenleyeceği workshop etkinliklerinin yanı sıra festival kapsamında Gaziantep sokak yemeklerinden gıda ürünlerine kadar tohum, tarım, hasat konularında uzman konuşmacıların yer alacağı seminerler gerçekleştirilecek.

Festival kapsamında konuklar için geziler, müze ziyaretleri, panel ve seminerler, atölyeler, kadın ve çocuklar için atölye çalışmaları gibi pek çok etkinlik organize edilecek. Michelin yıldızlı şefler, tamamen yerel ürünler kullanarak workshoplar düzenleyecek.

Dünyanın yalnızca yerel ürünlerle gerçekleştirilen tek gastronomi yarışması 'Local Chef' yapılacak. Böylece "GastroAntep Festivali" Gaziantep'in gastronomi kültürü ve yörenin tarımsal gıda ürünlerinin dünyaya açıldığı bir platform olma özelliği taşıyacak. Festivalle Türkiye'deki gastronomi öğrencilerine global platformlarda staj imkânı sağlanacak.

Festivalle ile ilgili bilgi veren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 2018 yılında ilki gerçekleşen "GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali"ne 250 binden fazla ziyaretçinin geldiğini, dünyaca ünlü ve Michelin yıldızlı şeflerin, Gaziantep'in mutfağını yorumladığını hatırlattı.

Şahin, "Gaziantep, zengin tarihi ve mimari güzelliklerinin yanı sıra Anadolu'ya özgü misafirperverliğini bir kez daha uluslararası bir platform olarak kurguladığımız bu festivalde gözler önüne serecek. Yerli ve yabancı tüm konuklarımız, festival boyunca kendine has Gaziantep kültürünü deneyimleme fırsatı bulacaklar." dedi.

Gaziantep mutfağının, şehrin 12 bin yıllık tarihinde yer alan medeniyetlerden süzülerek gelen zengin kültürel mirası olduğunu vurgulayan Şahin, "Gaziantep mutfağının UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olmasının ardından hayata geçirdiğimiz 'GastroAntep Festivali' ile şehrin kültürel ve gastronomi zenginliklerini ulusal ve uluslararası arenada sergilemeye devam ediyoruz. Gastronomi, turizm sektörüne ivme kazandıran önemli global trendlerden biri durumunda. Dünya çapında değerli kültürel varlıklardan biri olan Gaziantep mutfağı ve gastronomisi, sınırları aşarak dünyaya açılmayı fazlasıyla hak ediyor. Bu yıl ikincisini düzenleyeceğimiz festivalle, global vizyonumuzu gerçekleştirme yolunda önemli bir adım daha atmış olacağız." ifadelerini kullandı.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler