Gastronomi festivali başladı

Gastronomi festivali başladı

Gaziantep'te bu yıl ilki düzenlenen "Uluslararası Gastronomi Festivali (GastroAntep)" büyük bir coşku ile başladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Gaziantep Geliştirme Vakfı koordinasyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ve çok sayıda kurum ile kuruluşun da desteğiyle düzenlenen "Uluslararası Gastronomi Festivali" kortej yürüyüşüyle başladı.

15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda başlayan kortej yürüyüşü, üstü açık iki otobüs ve çok sayıdaki klasik otomobil ile motosikletten oluşan uzun araç konvoyu festivalin yapılacağı Fıstık Park alanında sona erdi.

Festivalin açış töreninde konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 40 ülkeden dünyaca ünlü 41 şefin katılacağı "Gastronomi Festivali"nde, eşsiz sofrasının yanı sıra sahip olduğu kültür miraslarını yeniden dikkate sunacaklarını söyledi.

"Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilerek adını tüm dünyaya duyuran Gaziantep'in gastronomi alanında elde ettiği haklı unvanı, uluslararası bir festivalle taçlandırdıklarını belirten Şahin, Gaziantep'in zengin mutfağı ve sahip olduğu kültür mirasını yerelden globale taşıyacaklarını ifade etti.

"Dünyanın en eski medeniyetlerin birleştiği Gaziantep bir kültürdür"

Şahin, "Gaziantep güneştir, topraktır. Bu güneş, bu toprak tarihle birleşince bugün bu güzellik oluyor. Dünyanın en eski medeniyetlerin birleştiği Gaziantep bir kültürdür, bir ipek yoludur. Bu ipek yolu ise kalkınma yoludur, bu güzelliğin paylaşıldığı yoldur. Sofra berekettir, sofra birleştirir, sofra kardeşliktir, sofra paylaşmaktır, emektir, Anadolu'dur, sofra Gaziantep'tir. Mutfak deyip geçmeyeceksin, içerisinde tüm bu bileşimlerle birlikte bir kardeşliktir. Bu lezzeti yerelden evrensele ulaştırmak için uğraşıyoruz. Gelenekten geleceği ve tüm dünyaya tanıtma iddiamız var." dedi.

Fıstık festivalinden, zeytin festivalinden tüm ürünlerden oluşan gastronomi ile dünyaya "Gaziantep'e gelme zamanı" dediklerini belirten Şahin, Gaziantep'in hanlarıyla, hamamlarıyla İslam medeniyetinin önemli şehirlerinden olduğunu söyledi.

"Gaziantep'e gelme zamanı"

Gaziantep'e ait olan birçok ürünün coğrafi işaretini aldıklarını hatırlatan Şahin, "Gaziantep'i görmek istiyorsanız Yesemek'te, Zeugması'yla ve Rumkalesi'yle 'Gaziantep'e gelme zamanı' diyoruz. Safari parkımızla tüm antik kentlerimizle lezzetin başkentiyle 'Uzaklarda Arama Gaziantep'teyiz' diyoruz. Gaziantep'in, acımız yakar. Ama acımız tatlıdır, baklavasıyla ağzımızdaki tat dilimize yansır. Menengiç kahvesiyle oturup dertleştiğimiz sohbet ettiğimiz sofralar, bizim kader birliğimizdir. Hepsinin coğrafi işaretini aldık. Hepsi tescillidir, Gaziantep'in öz ürünüdür." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, sahnede bulunan iki meşaleyi yakan protokol üyeleri daha sonra ise alanda bulunan stantları gezdi, vatandaşlarla fotoğraf çektirdi.

Çeşitli etkinliklere devam edecek festival, cumartesi akşamı son bulacak.

Programa, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Derya Bakbak, Nejat Koçer, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ilçe belediye başkanları ile çeşitli STK başkanları ve vatandaşlar katıldı.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler