Gayr-i hukuki süreçlerde mahkûm edildik

Gayr-i hukuki süreçlerde mahkûm edildik

Diyarbakır'da, 28 Şubat ve FETÖ Yargısı Mağduru Aileler İnisiyatifi tarafından düzenlenen basın açıklamasında, komplo ve kumpaslarla tutuklanan Yusufi mahkumlar ve aileleri için, artık adaletin tecelli etmesi istendi.

Diyarbakır'da, 28 Şubat ve FETÖ Yargısı Mağduru Aileler İnisiyatifi tarafından, cezavinde bulunan Yusufi mahkumlar ve ailelerinin yaşadığı mağduriyete dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması düzenlendi.

Basın açıklamasında, "Zulme sessiz kalma Yusufilere sahip çık", "Yusufiler serbest bırakılıncaya kadar susmayacağız" yazılı pankartlar açıldı.

Basın açıklaması öncesi HÜDA PAR GİK üyesi Hasan Bozdaş, bir selamlama konuşması yaptı. Ardından Yusufi bir mahkumun kızı, bir şiir okudu.

Merkez Kayapınar ilçesindeki 15 Temmuz Şehitler Parkı'nda düzenlenen basın açıklamasını inisiyatif adına Mustazaflar Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesi Üzeyir Yuva okudu.

Adalet çağrıları duyulsun; mazlumların haklı talepleri vücut bulsun diye bir daha toplandıklarını söyleyen Yuva, Türkiye'de inançlarından taviz vermedikleri için hep sistemin hedefi haline geldiklerini belirtti.

"Sistem içinde örgütlemiş, palazlanmış yapıların da gadrine uğradık"

Yuva, "İnancımıza göre yaşadığımız için acılarla dolu yıllar geçirdik. Sistem içinde örgütlemiş, palazlanmış yapıların da gadrine uğradık. Oluşturulmuş kirli hafıza ile hapsedildik, mağdur olduk. Kimimizin evladı, kimimizin eşi zindanlarda bir ömür tüketti. Çeyrek asırlık acılarla dolu hikayemiz kimse tarafından görülmek istenmedi, sesimiz duyulmadı. Bu toprakların evlatları olarak gayr-i hukuki süreçlerde mahkûm edildik, hak talep edince de gördüğümüz zulüm katmerlendi. Bu süreçte damatsız düğünlerimiz oldu. Anne babalarımız evlat hasreti ile dünyadan göçüp gitti. Çocuklarımız babalarından yoksun büyüdü. Şehir şehir zindanlar gezip, mahpuslarımızla birlikte sürgün hayatı yaşadığımız günler oldu. Evet, bu zaman zarfında ne görüldük ne duyulduk." dedi.

"Maşeri vicdan burada ve adaletin tecelli etmesini bekliyor"

"Artık, 'adalet adalet adalet!' diyoruz. İşte 'maşeri vicdan' burada ve adaletin tecelli etmesini bekliyor." diyen Yuva, açıklamasında şunları söyledi:

"Muktedir olanların vazifesi halka hizmettir. Halka hizmette öncelik, adaleti tesis etmektir. Adaletin ilga olması, vicdan sahiplerini rahatsız etmelidir. Masum insanların mağduriyetini gidermeyenler, bugünün olduğu gibi yarının da toplumu tarafından mahkûm edilecektir. 28 Şubat'ın brifingli yargısının kararları yetmezmiş gibi bir de FETÖ yargısının kararları ile mağdur edilen masumlar, artık görülmelidir. Bu maşeri vicdanın talebidir."

Yuva, "Adalet, günü gelince yenecek bir put olmamalıdır. Adalet, kendini ülkenin elit sınıfı gören küçük bir azınlığın hayat bulduğu bir araç da olmamalıdır. Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesidir. Adalet herkese hakkınca muamele etmektir. Adalet, en yüce erdemlerden biri, insanın ve devletin temel davranış kuralıdır." ifadelerini kullandı.

Yetkililere çağrı

Yuva, açıklamasının sonunda yetkililere şu çağrıda bulundu:

"15-20-25 yıldır zindanlarda olan 28 Şubat ve FETÖ yargısı mağdurları derhal özgürlüklerine kavuşturulmalıdır.

Çeyrek asırdır hayatı zindanlarda tükenen mazlumların mağduriyeti maddi ve manevi olarak giderilmelidir. Çıkarılacak yasa ile bu teminat altına alınmalıdır.

Uzun yıllardır devam eden mağduriyetlere neden olan sorumlular yargılanmalıdır.

Yargıda, hukuk sisteminde adalet anlayışı kurumsallaştırılmalı, tüm kamu kurumlarının da bunu içselleştirmesi için gerekli yasal tedbirler alınmalıdır.

Her şeyden önemlisi, gelecek nesillerin de benzer mağduriyetler yaşamaması için, yeni sivil bir anayasa yapılmalı Halkın inancı ile barışık anayasa çalışmalarına zaman kaybetmeden başlanmalıdır."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler