'Gazeteci meslektaşımız derhal serbest bırakılmalı!'

'Gazeteci meslektaşımız derhal serbest bırakılmalı!'

Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki Dağcılar köyünde akraba ziyareti için bulunduğu sırada PKK tarafından eve yapılan baskında kaçırılan İLKHA muhabiri Ali Adiyaman için basın açıklaması yayınlayan İSMEDDER, yaptığı açıklamada gazetecinin derhal serbest bıra

İSTANBUL - PKK bölgede terör estirmeye devam ediyor. Her fırsatta halkın canına ve malına kast eden PKK militanları son olarak da İlke Haber Ajansı’nın Diyarbakır muhabirini kaçırdı. Gazetecinin kaçırılması olayı üzerine bir basın açıklaması yayınlayan İstanbul Medya Mensupları Derneği (İSMEDDER), yaşanan olayların bir kez daha Bölge’deki tahammülsüzlüğün her meslekten insanı hedef aldığını gözler önüne serdiğini ifade etti.

 

“Ailesi de daha önce tehdit edilmişti”

Gazetecinin ailesinin de daha önceden PKK tarafından darp edildiği vurgulanan açıklamada, “Silvan ilçesi Dağcılar (Gundé Şao) köyüne, akraba ziyaretinde bulunmak için giden İlke Haber Ajansı Muhabiri Ali Adiyaman’ın, bir grup PKK’li tarafından kaçırıldığı ifade edildi. Gazetecinin hedef gözetilerek götürüldüğü yine akrabalarının verdiği bilgiler arasında. Kısa bir süre önce de ajans muhabiri Ali Adiyaman’ın ailesinin, PKK tarafından tehdit edildiği haberleri basına yansımıştı” denildi.

 

“Yaşanan gelişmeler bizleri endişelendirmektedir”

Gelişmelerin endişe verici olduğu ifade edilen açıklamanın devamında, “Yaşanan bu olaylar bir kez daha Bölge’deki tahammülsüzlüğün her meslekten insanı hedef aldığını gözler önüne sermektedir. Kamuoyunu bilgilendirmek, olayları insanlara olduğu veçhiyle aktarmak gibi önemli ve hayati görevleri olan gazeteci ve muhabirlerin gayri hukuki ve gayri insani tutumlara tabi tutulmaları bizleri üzmekte ve endişelendirmektedir. Görevleri habercilik ve gazetecilik olan insanların böylesi bir muameleyle karşılaşmaları gazetecilik ve muhabirlik yaptığını belirten diğer insanların yaşam ve özgürlüklerine aynı tavırla örneklik edeceği tehlikesini de beraberinde getireceği endişesini taşımaktayız. Onun için ‘bu benim gazetecim; o senin gazetecin, öyleyse ona özgürlük tanımam’ mantığı çok yanlış ve mahkûm edilmesi gereken bir anlayış olmalıdır” ifadelerine yer verildi.

 

“Yapılan muamele haksızca ve gaddarca bir tutumdur”

Gazetecinin özgürlüğüne ket vurulmasının kabul edilemez olduğunun belirtildiği açıklamada, “Özellikle Bölge insanına yaptığı haberlerle katkı sunan bu meslektaşımızın böyle bir muameleye tabi tutulması tamamen haksızca ve gaddarca bir tutum olarak değerlendirilmektedir. Bir gazetecinin haber yapmak ve bilgi vermekten başka bir görevi olmadığına göre, bu meslektaşımızın tamamen göreviyle alakalı fiziki engellemeyle karşılaşması, özgürlüğüne ket vurulması kesinlikle kabul edilemez” denildi.

 

“Gelişmeleri süreçle ilgilenenlerin dikkatlerine sunuyoruz”

Zor şartlar altında görevini yerine getirmeye çalışan gazetecinin kaçırılma hadisesini süreçle ilgilenen görevlilerin dikkatlerine sunulduğu açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi; “İlkeli haber anlayışıyla doğru bir haber politikası gerçekleştirmeye çalıştığı görülen İlke Haber Ajansı’nın, Bölge halkına büyük hizmetlerde bulunduğuna ve habercilik alanında üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalıştığına basın yayın camiası olarak şahit olduğumuzu da bu vesileyle ifade etmek istiyoruz. Kaçırma eylemini de bu hizmetlerinin bir sonucu olarak görüyoruz. Bölgenin zor şartları altında muhabirlik yapan meslektaşımızın gündüz vakti elini kolunu sallayarak gelen kişiler tarafından kaçırılmasını süreçle ilgilenenlerin dikkatlerine ayrıca sunmada yarar görüyoruz.”

 

“Herkesi görevini yapmaya davet ediyoruz”

Son olarak herkese, kaçırılma hadisesinin çözülmesi noktasında görevini yerine getirme çağrısının yapıldığı açıklamada, “Sonuç olarak, İstanbul Medya Mensupları Derneği olarak kaçırılan muhabir arkadaşımız Ali Adiyaman’ın serbest bırakılması ve ailesine kavuşturulması için herkesi ama herkesi göreve davet ediyoruz. Diğer gazeteci ve muhabirleri de güven bunalımına sevk edecek bu tutumdan herkesin ders çıkarmasını ve ona göre tutum geliştirmesini basın-yayın kuruluşu olarak özellikle belirtmek istiyoruz” denilerek gazetecinin bir an önce sağ salim eve dönmesi temennisinde bulunuldu. (Erkan Yavuz- İLKHA)

 

Basın açıklamasının tam metni;

 

Gazeteci meslektaşımız derhal serbest bırakılmalı

Silvan ilçesi Dağcılar (Gundé Şao) köyüne, akraba ziyaretinde bulunmak için giden İlke Haber Ajansı Muhabiri Ali Adiyaman’ın, bir grup PKK’li tarafından kaçırıldığı ifade edildi. Gazetecinin hedef gözetilerek götürüldüğü yine akrabalarının verdiği bilgiler arasında. Kısa bir süre önce de ajans muhabiri Ali Adiyaman’ın ailesinin, PKK tarafından tehdit edildiği haberleri basına yansımıştı.

 

Yaşanan bu olaylar bir kez daha Bölge’deki tahammülsüzlüğün her meslekten insanı hedef aldığını gözler önüne sermektedir. Kamuoyunu bilgilendirmek, olayları insanlara olduğu veçhiyle aktarmak gibi önemli ve hayati görevleri olan gazeteci ve muhabirlerin gayri hukuki ve gayri insani tutumlara tabi tutulmaları bizleri üzmekte ve endişelendirmektedir.

 

Görevleri habercilik ve gazetecilik olan insanların böylesi bir muameleyle karşılaşmaları gazetecilik ve muhabirlik yaptığını belirten diğer insanların yaşam ve özgürlüklerine aynı tavırla örneklik edeceği tehlikesini de beraberinde getireceği endişesini taşımaktayız. Onun için ‘bu benim gazetecim; o senin gazetecin, öyleyse ona özgürlük tanımam’ mantığı çok yanlış ve mahkûm edilmesi gereken bir anlayış olmalıdır.

 

Özellikle Bölge insanına yaptığı haberlerle katkı sunan bu meslektaşımızın böyle bir muameleye tabi tutulması tamamen haksızca ve gaddarca bir tutum olarak değerlendirilmektedir. Bir gazetecinin haber yapmak ve bilgi vermekten başka bir görevi olmadığına göre, bu meslektaşımızın tamamen göreviyle alakalı fiziki engellemeyle karşılaşması, özgürlüğüne ket vurulması kesinlikle kabul edilemez.

 

İlkeli haber anlayışıyla doğru bir haber politikası gerçekleştirmeye çalıştığı görülen İlke Haber Ajansı’nın, bölge halkına büyük hizmetlerde bulunduğuna ve habercilik alanında üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalıştığına basın yayın camiası olarak şahit olduğumuzu da bu vesileyle ifade etmek istiyoruz. Kaçırma eylemini de bu hizmetlerinin bir sonucu olarak görüyoruz.

 

Bölgenin zor şartları altında muhabirlik yapan meslektaşımızın gündüz vakti elini kolunu sallayarak gelen kişiler tarafından kaçırılmasını süreçle ilgilenenlerin dikkatlerine ayrıca sunmada yarar görüyoruz.

 

Sonuç olarak, İstanbul Medya Mensupları Derneği olarak kaçırılan muhabir arkadaşımız Ali Adiyaman’ın serbest bırakılması ve ailesine kavuşturulması için herkesi ama herkesi göreve davet ediyoruz. Diğer gazeteci ve muhabirleri de güven bunalımına sevk edecek bu tutumdan herkesin ders çıkarmasını ve ona göre tutum geliştirmesini basın-yayın kuruluşu olarak özellikle belirtmek istiyoruz.

 

İstanbul Medya Mensupları Derneği

İSMEDDER

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.