Gaziantep’te öğrenciler sağlık için "pedal" çevirdiler

Gaziantep’te öğrenciler sağlık için "pedal" çevirdiler

Gaziantep’te sağlıklı yaşama dikkat çekmek ve vatandaşları bisiklet kullanımına teşvik etmek amacıyla “Sağlık için pedal” sloganıyla bisiklet turu düzenlendi.

Gaziantep’te sağlıklı yaşamın önemine dikkat çekmek, vatandaşları bisiklet kullanımına teşvik etmek amacıyla “Sağlık için pedal” sloganıyla düzenlenen bisiklet turunda gençler sağlık için pedal çevirdiler.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen programa katılmak isteyen yaklaşık 200 bisikletli genç, Mehmet Akif Cami yanı Kavaklık Parkı’nda toplandı. Parkta toplanan gençlere hitaben bir konuşma yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentte bisiklet kullanımın yaygınlaştırmak istediklerini ifade etti.

Bisiklet kullanımının önemine dikkat çekmek, sağlıklı yaşamı teşvik etmek amacıyla böyle bir etkinlik düzenlediklerini vurgulayan Şahin, bu kapsamda bisiklet yolu hattını güçlendirecek çalışmayı hızlı bir şekilde tamamladıklarını ve bir yılda 54 kilometre bisiklet yolu yaptıklarını söyledi.

Güneydoğu’nun en çok göç alan ili Gaziantep’te artan nüfusla beraber ulaşım noktasında da yaşanan sıkıntıları en aza indirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Şahin, “Sizi geleceğe hazırlarken ihtiyacınız olan birçok sosyal projeleri yaptırmak içinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Gaziantep’te bu genç nüfusu geleceğe hazırlamak için yapacak çok işimiz var.”dedi.

“Sizi ilmi yönden çok iyi bir şekilde beslememiz gerekiyor” diyerek konuşmasını sürdüren Şahin, “Sizi her yönden iyi bir şekilde tüm dünyayla yarışır hale dönüştürmemiz gerekiyor. Artık dünyadaki bütün gençler, sınırlar kalktı ve herkes kendi mesleğinde, şehrinde ve ülkesinde değil dünya ile yarışıyor. Bu dünyayla yarışta bizim sizi önce fikren ve zikren iyi bir şekilde beslememiz gerekiyor. Sizin ilmi yönden çok iyi bir şekilde beslenmeniz gerekiyor. Bu sabah yapmış olduğumuz toplantının amacı çocuklarımızı 0-6 yaş grubunda annelerin ve babaların çocuklarını nasıl bilinçli bir şekilde yetiştirmeleri için bir proje başlattık.  özellikle de mühendislik eğitimi alan kız çocuklarımız var. Onların ileride daha farklı şekilde yetişmelerini sağlamak için bu işi temelde bir mühendisin ne iş yaptığını öğretmeliyiz.”ifadelerini kullandı.

Büyüyen ve gelişen şehirlerde ulaşım sorunu olduğunu ve bisiklet yollarının bu ihtiyacı karşıladığını söyleyen Şahin, şunları söyledi:

“Sizi bedenende geleceğe hazırlamamız gerekiyor. Bunu yapmanın en önemli yolu fırsatlar vermektir. Biz ‘Ulaşım Master Planı’na çalıştığımızda arkadaşlarımızla günü birlik planlar yerine ‘acil eylem planı çıkaralım’ dedik. Birde bu şehrin ‘2030-2040 vizyonunda bu şehrin lazım olan master planını çalışalım’ dedik. Master planı çıktığı zaman bir taraftan metronun yer altına girmesi gerektiğini özellikle refah seviyesi yükseldikçe, nüfus sayısı arttıkça artık tüm büyük şehirlerin en büyük sorunu ulaşım olduğunu görüyoruz. Ulaşımda çeşitliliği artırmak için bir taraftan yer altına metroya girerken, ‘Ulaşım Master Planı’nda çıkan diğer bir sonuçta bu şehirde bisiklet yolunun artırılması gerektiğini gördük. Bisiklet yolunu artırılması içinde çok cesaretli bir şekilde kararlar almamız gerekiyordu. Çünkü merkezden üniversiteye giden hatta özellikle bisiklet yolunu artıracak proje geldiğinde bir trafik mühendisliği mantığıyla kuyruklanmayı azaltacak akışı artıracak. Bir taraftan da bisiklet yolunu güçlendirmemiz gerekiyordu.”

Bisiklet kullanımının sağlıklı yaşama çok olumlu etkileri olduğuna işaret eden Şahin, “Çünkü bizim bir iddiamız var. Biz dünyanın sekizinci büyük mutfağına sahibiz. Lezzetli bir mutfağımız var. Ama bunu beraberinde sağlıklı bir vücuda bedensel ve zihinsel olarak, önümüzdeki yıllarda gençlikten sonra orta yaş grubunda özellikle daha ileri yaş grubunda gördüğümüz bir şey var ki gençlerimizin alışkanlılarını çok önemli. Gençlerimizin alışkanlılarını değiştirirken yeme-içme gibi bizim spor yapma alışkanlığını sağlamamız gerekiyor. Bu şehrin gelecekte de en büyük yapması gereken yatırımlardan bir tanesi de ulaşım yatırımıdır.” şeklinde konuştu.

Bisiklet kullanımının sağlık açısından da faydalara değinen Şahin, “Yeni açılacak bütün yollara bisiklet yolu açmamız lazım. Türkiye'de bir ilk 54 kilometre olacak bisiklet yolunun yüzde 50'sini bir yıl içinde tamamladık. Avrupa'daki en önemli ulaşım araçlarından birisi de bisiklet olmuş durumda. İnsanlar o kadar yoğun bisiklet kullanıyor ki artık bunun terminalini yapma durumuna gelmişler. Bisikletin bütün tıp dünyası artık ne kadar sağlıklı olduğunu vücudun pedalla sağlığı birleştiren çok önemli bir çalışma olduğunu bize söylüyor.” diye konuştu.

Şahin'in konuşmasının ardından öğrenciler, kendilerine hediye edilen bisikletlerle Kavaklık Parkı’ndaki bisiklet yolunda bisiklet sürerek etkinliği tamamladı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler