Gaziantep’te ‘Uluslararası Domotex Halı Fuarı’ açıldı

Gaziantep’te ‘Uluslararası Domotex Halı Fuarı’ açıldı

Gaziantep’te yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 200 firmanın katıldığı ‘Uluslararası Domotex Halı Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı.

Gaziantep’te ‘Uluslararası Domotex Halı Fuarı’nın 3’üncüsü bu yıl yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 200 firmanın katılımıyla Ortadoğu Fuar Merkezinde (OFM) düzenlenen törenle açıldı. 23 bin metrekare alanda makine halıları ile yan sanayi ürünlerinin sergilendiği fuar, 26 Mayıs tarihine kadar açık kalacak.

‘Uluslararası Domotex Halı Fuarı’nın açılış törenine, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya,  AK Parti Gaziantep  Milletvekili  Nejat Koçer, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı  Eyüp Bartık, GAİB Halı İhracatçıları Başkanı Selahattin Kaplan ile iş adamları ve davetliler katıldı.

Halı fuarının açılışında konuşan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, halı fuarının 3’üncüsü Gaziantep’te açmanın mutluğunu yaşadıklarını belirterek, Gaziantep'in halı ihracatında önemli bir noktada olduğunu söyledi.

Yerlikaya, “122 firma bizim şehrimizden, 38 firma başka şehirlerden, 38 de farklı ülkeden halı üreticisi şehrimize gelmiş bulunuyor.  Gaziantep bu fuar ile halı üretiminin başkenti olduğunu göstermiştir. Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Zor bir uluslararası konjonktürden geçiyoruz. Bizim 50 kilometre tam olarak Suriye sınırımız var. 350 bin muhacirimiz var. Bizler bunlara ensarlık yapmaya çalışıyoruz. Geçmişte Suriye bir huzur ülkesiyken, 5 yıldan bu yana iç harple yaşayan bir Suriye var. 7 milyon insan bu iç savaştan etkilendi. Temennimiz bunun en kısa zamanda bitmesidir.” dedi.

Gaziantep’in terör olaylarıyla imtihan edilen bir kent olmasına rağmen bunu hissettirmemeye çalıştıklarını belirten Yerlikaya, şöyle devam etti:

“Üretim yapmak hele de sanayici olmak, uluslararası ticarette bulunmak, mal almak, mal vermek ekstra cesaret, ekstra yetenek gerektiriyor. En zor koşullarda bile ayakta durmasını bilen bu şehrin evlatlarıyız. 2 milyon nüfuslu bu kentte, Gazi savunmasını 11 ay yapan dedelerimizin çektiği ıstırabın, bir dakikalık ıstırabını bile çekiyor değiliz. Şehrin huzur ve güvenliği ile ilgili noktada çalışıyoruz. Terörle imtihan edilen bir kent olmasına rağmen, bunu hissettirmemeye çalışıyoruz.”

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, yaptığı konuşmada, son 15 yılda halının lokomotif sektör haline geldiğini belirtti.

 Mağaralarda dokumayla başlayan halıcılıkta dünyayla rekabet eder bir hale geldiklerini ifade eden Bartık, “Avrupalılar Gaziantepli halıcıların kaliteli ve uygun fiyat politikası sayesinde halı kullanır hale geldi. Halı sektörü inovasyonu çok doğru yapıyor. Ülkemizin ihracattaki kilogram birim fiyatının artmasında halı sektörü önemli katkı yapacaktır diye düşünüyoruz.  Halı sektörünün fiyat anlamında biraz daha yol alması gerekiyor. Fiyatların yukarı çıkması için sektörün kalite anlamında biraz daha çalışması lazım. Gaziantepli halıcılar en fazla ihracatı Suudi Arabistan'a yapıyor. Yönümüzü Avrupa'ya çevirmeliyiz. Biz, GTO olarak elimizden geleni yapmaya hazırız. Halı sektörünün son yıllarda büyümesi dikkat çekici.”ifadelerini kullandı.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan ise 9'uncu kez halı fuarı düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, tüm olumsuzluklara rağmen ihracatın çok iyi devam ettiğine dikkat çekti.

Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ise Sanayi Odası Başkanlığı döneminde sektörün gelişmesi için önemli projelere imza attıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından fuarın açılışı yapıldı. Protokol üyeleri daha sonra fuardaki stantları gezerek firmalara hayırlı satışlar diledi.

Halı Fuarı, 26 Mayıs günü sona ereceği belirtilirken, fuarda, İran başta olmak üzere Çin, İtalya, Belçika, Almanya ve Hindistan'ın da aralarında bulunduğu 32 ülkeden yabancı katılımcı firmada da stant açtı. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)









HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.