Gaziantepliler "pembe otobüs" istiyor

Gaziantepliler "pembe otobüs" istiyor

Gaziantep halkı, Malatya’da uygulanmaya konulan ve özellikle de kadınlar tarafından büyük bir memnuniyetle karşılanan "pembe trambüse" benzer bir uygulamanın Gaziantep’te de uygulanması için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e çağrıda bulundu.

Gaziantep’te yetersiz kalan şehir içi toplu taşıma araçlarında meydana gelen sıkışıklıkların kadınlar ve aileler üzerinde meydana getirdiği mağduriyetlere dikkat çeken Gaziantep halkı, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e çağrıda bulunarak, kadınlar ve aileler için otobüs ve tramvay tahsis edilmesini istedi.

Belediyenin şehir içi toplu taşıma araçlarında bayan ile erkeklere ayrı otobüslerin tahsis edilmesini talep eden halk, Malatya’daki yeni uygulanmanın Gaziantep’te de hayata geçirilmesini istediklerini söyledi.

Türkiye’nin büyükşehirlerinden olan ve Suriyeli mültecilerle nüfusu 2 milyonu bulan Gaziantep’te her gün binlerce vatandaş toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Sefer sıklığı ve araç sayısı ne kadar artırılırsa artırılsın, özellikle de sabah ve akşam saatlerinde en yoğun yolcu sayısına ulaşıldığında kapasitesinin üstünde yolcu taşıyan araçlarda sıkışıklık yaşanıyor.

Erkeklerle, kadınların aynı toplu taşıma aracını kullandığında ciddi sıkıntıların yaşandığını belirten Fatma Aslan, "pembe trambüse" benzer bir uygulamanın Gaziantep’te uygulanması için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e çağrıda bulundu.

"Gaziantep’te de böyle bir uygulamanın olmasını istiyoruz" diyen Aslan, "Haremlik-selamlık açısından da güzel olur. Erkeklerle, bayanlar ayrı otobüs kullansalar daha güzel olur. Erkeklerle, bayanlar aynı otobüsü kullandığı zaman sıkıntılar oluyor. Kadın erkeğin, erkek kadının yanına oturuyor. Bu İslam’a uygun olmayan bir durum. Biz bunu istemiyoruz." dedi.

Toplu taşıma araçlarında kadınların daha rahat yoluculuk yapabilmeleri için Malatya’da uygulanmaya konulan  uygulamanın Gaziantep’te de hayata geçirilmesini istediklerini söyleyen Öznur Akar, "Bence çok güzel bir uygulama Gaziantep’te de böyle bir uygulamaya geçilmesini isteriz. Biz bayanlar için çok güzel bir uygulama olur. Toplu taşıma araçları aynı kullanıldığı zaman her türlü sıkıntıyı yaşıyoruz. Taciz ve saygısızlıklar oluyor. Aslında ‘pempe otobüs’ uygulaması çok güzel olur. Gaziantep kabalık bir kent ve Suriyeliler de var. Bizim için daha iyi olur." ifadelerini kullandı.

Böyle bir uygulamanın kesinlikle gerekli olduğunu dile getiren Ayşegül hanım da "Sonuç itibariyle bir uygulama biz bayanlar için daha rahat ve iyi olur. Erkeklerle, bayanlar karışık olduğunda daha rahat olmayabilir. Böyle bir uygulama eğer Gaziantep’te de gerçekleşirse çok daha iyi ve rahat olacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Kadınların, erkeklerle aynı otobüse bindiğinde rahatsız olduklarını belirten Emine Yetkin de "Böyle bir uygulama olsa güzel olur. Erkeklerle bir arada olmaktansa bayanlar için ayrı otobüsün olması daha iyi olur. Gençlere yakışacak bir uygulama olur, bir zararı olmaz. Bundan dolayı da elbette bu uygulamayı isteriz. Erkeklerle aynı otobüse bindiğimizde bayanlar rahatsız oluyor. Bayanlar için ayrı bir otobüs olsa güzel olur." diye konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanının bir kadın olduğunu, halkın özellikle bayanların bu talebinin dikkate alınması gerektiğini ifade eden Hamit Kaplan şöyle konuştu:

"Bu İslami kurallara uygun olan bir uygulamadır. Gaziantep büyük bir şehir, Türkiye’nin altıncı büyük şehri. Böyle bir şehirde, yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede tabiki böyle bir uygulamanın olmasını isteriz. Gaziantep’e pembe otobüsün gelmesini isteriz. Gaziantep’in yanı sıra bu uygulamanın bütün ilerde olmasını isteriz. Güzel bir uygulama ve İslam’a uygun olan bir uygulama. Gaziantep Büyükşehir Belediye başkanımız da bir bayandır. Bayanların hassasiyetini o daha iyi bilir. O yüzden bayanlar için böyle bir uygulamanın olması güzel olur."

Uygulama için çok geç kalındığına işaret eden Salih Bilici, "Otobüse çok biniyorum. Otobüs kalabalık oluyor. Sakınıyoruz olmuyor. Kadın-erkek bir arada olduğu zaman rahatsızlık durumu ve sıkıntılar oluyor. Sadece bu açıdan düşündüğümüz zaman ayrı otobüs olması çok iyi olur. Bir de şu yönden bakmak istiyorum. Mesela bende bel fıtığı var. Otobüse bindiğim zaman oturmak istiyorum. Ayakta uzun bir süre bekleyemiyorum. Bayan yolcu geldiği zaman yer vermek zorunda kalıyoruz. Bir an önce bence uygulamaya konulmalı. Malatya bu konuda öncülük yaptı. İnşallah bu uygulama diğer illerde devam eder." şeklinde konuştu.

Bu uygulamanın Gaziantep başta olmak üzere diğer illerde de uygulanmasını talep ettiklerini belirten Muhammed Siirt de, şunları söyledi:

"Çünkü çok güzel bir uygulama. İnsanın içi rahat oluyor. Özellikle bayanlar için çok güzel bir uygulama olur. Bu uygulama Malatya’da uygulanmaya başladı. Diğer illerde de uygulansın istiyoruz. Gaziantep Belediye başkanımızda Malatya gibi Gaziantep’e destek vermesini istiyoruz."

Özlem ve Şüheda hanımlar da kadınlara ait bir otobüsün olmaması nedeniyle çok zorlandıklarını, zaman zaman da sıkıntılarla karşılaştıklarını belirterek, Gaziantep gibi büyük bir şehirde kadınlara ait otobüs ve tramvayların olmasını istediklerini dile getirdiler. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)






















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler