Gaziantepliler Sakal-ı Şerif'i görmenin mutluluğunu yaşadı

Gaziantepliler Sakal-ı Şerif'i görmenin mutluluğunu yaşadı

Gaziantep'te "Haremeyn, Hac, Mukaddese Yolculuk" sergisini ziyaret edenler, Sakal-ı Şerif'i görmenin mutluluğunu yaşadılar.

Gaziantep'te, Osmanlı dönemindeki zorlu hac yolculuğunu anlatan "Haremeyn, Hac, Mukaddese Yolculuk" adlı sergide bulunan Hz. Muhammed'in Sakal-ı Şerif'i ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Sakal-ı Şerif'i gören kimi ziyaretçiler gözyaşları eşliğinde dua ederken, kimileri de cep telefonlarının kamerasıyla bunu görüntülediler.

Konuyla ilgili bilgi veren Gaziantep Sanat Merkezi Sorumlusu Murat Dağ, ziyaretçilerin, sergide özellikle Sakal-ı Şerif'e ilgi gösterdiklerini söyledi.   

Dağ, "Bu sergide 18 ve 19'uncu yüzyılın hac serüveni anlatılıyor. Yaklaşık 4 ay gidiş, 4 ay geliş ve bir ay da o kutsal topraklarda kalmakla birlikte 9 aylık bir yolculuk anlatılıyor. Sergimizde aynı zamanda Peygamber Efendimizin mübarek Sakal-ı Şerif'i teşhir ediliyor. Vatandaşlarımızın bunun hasretiyle yandıkları görünüyor. Sergide bunu gösteriyorlar. Hafta içi olmasına rağmen sergiyi günlük olarak bin kişi ziyaret ediyor. Sergiye bu denli gösterilen yoğun ilgi bizleri memnun ediyor. Sergi, sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00'e kadar ziyaret edilebiliyor." dedi.

"Topkapı Sarayı'ndaki birçok eser şu an bu sergimizde"

30 Kasım'a kadar açık olacak sergiye bütün Gazianteplileri davet eden Dağ, şunları söyledi:

"İstanbul Topkapı Sarayı'nda yer alan birçok eser şu an bu sergimizde yer almaktadır. Bu, gerçekten çok büyük bir şans. Bütün Gazianteplerinin bunu kaçırmaması gerekiyor ve buraya akın akın gelmeleri lazım. Sergimizde hac yolculuğu anlatılıyor. Osmanlı döneminde hac yolculuğu ilk olarak Surre alayı ile başlıyor. Daha sonra ise İstanbul'da Ayrılık Çeşmesi'nden başlayıp, Hicaz'a kadar giden güzergâhta yapılan hazırlıklar ve bu hazırlıklar sırasındaki o günden günümüze kadar kalan emanetler teşhir ediliyor. Mekke ve Medine'ye ulaşan hacılarımızın orada yapmış oldukları ibadetten sakladıkları hatıraları burada sergiliyoruz ve aynı şekilde Kâbe'nin iç örtüsü, Peygamber Efendimizin metfun bulunduğu mekânın iç örtüsü burada sergileniyor. Sergideki eserler genel anlamda 18 ve 19'uncu yüzyıla ait. Bu da serginin kıymetini artırıyor. Yine o döneme ait tablolar, hilyeyi şerifler, resimler ve o dönemden kalan el yazması Kur'an-ı Kerim de sergimizde yer alıyor."

Ailesiyle birlikte sergiyi ziyaret eden edebiyat öğretmeni Taner Tulunç, sergide emeği geçen herkese teşekkür etti.

"O habibin diyarından gelen her şey mahbuptur"

Türkiye'de buna benzer faaliyetlerin artırılması gerektiğini dile getiren Tulunç, "Çünkü insanımız dinine ve Kur'an'ın hakikatlerine muhtaç durumda. Biz bu tür sergileri açmadığımız zaman başka insanlar başka pisliklerini sergiliyorlar. Gençlerimiz özellikle hakkı ve hakikati bulamıyor. Allah muhafaza, doğru yoldan çıkıyorlar. Bu tür faaliyetlerin memleketimizde ziyadeleşmesi lazım ki gençlerimiz hak ve hakikati öğrensin, istikameti bulsun, kendine çekidüzen versin. İnsanlar bir yerleri gezmek, görmek istiyor. Düzgün bir yer olmayınca çirkin yerlere gidiyor. Ama bu tür güzel yerler olsa bu vesileyle bu tür güzellikler görünüyor. Manevi atmosfere giriliyor. İnsanların imanında, ahlakında bir güzelleşme oluyor. O habibin diyarından gelen her şey mahbuptur. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in diyarından gelen o mübarek Sakal-ı Şerif'i görmek bizleri duygulandırdı. Manevi olarak da çok büyük bir lezzet aldık, saadet bulduk. Maddi lezzetler tarif ediliyor ama manevi lezzetler tarif edilemiyor, çok güzel bir duygu. Herkesin gelip ziyaret etmesini ve bu manevi atmosferden istifade etmesini tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.

"İnsan burada aldığı lezzeti kıyas edemiyor"

Sakal-ı Şerif'i görmenin mutluluğunu yaşayan Hasan Hüseyin Öğretici, "Peygamber Efendimizin Sakal-ı Şerif'ini görmek bana nasip oldu. Daha önceleri camilerde çok kalabalık olduğu için pek göremiyorduk ama Rabbime hamdolsun, bu defa görmek nasip oldu. Çok manevi ve güzel bir duygu. İnsan burada aldığı lezzeti, manevi duyguyu kıyas edemiyor. Şimdi acaba Allah bize o kutsal topraklara gitmeyi nasip ettiğinde oralarda nasıl bir manevi duygu hissederiz, inanın düşünemiyorum. Bu tür faaliyetlerin devamını istiyoruz. Peygamber Efendimizin Sakal-ı Şerif'inin isminin bile geçtiği anda insanlar manevi lezzet alıyorlar, ister istemez duygulanıyorlar. Şu an bu duygular nasıl anlatılır bilmiyorum ama gerçekten bu atmosferi anlatmaya sözler kifayetsiz kalıyor. İnşallah Rabbim bize onun izinden gitmeyi nasip etsin." şeklinde konuştu.

Geçmişte hac yolculuğunun çok meşakkatli olduğunu ve kutsal topraklara gidenlerin Gaziantep'ten de geçtiğini belirten Yasin Aslan da sergiyi çok beğendiğini, özellikle gençlerin tarihi yolculuğu görmeleri için bu sergiyi görmelerini tavsiye etti.

Sergiye aileleriyle gelen çocuklar ise Sakal-ı Şerif'i gördüklerinden dolayı çok mutlu olduklarını söylediler. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)


























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.