Gaziantep’te 470 bin 928 adet ağacın kesilmesi önlendi

Gaziantep’te 470 bin 928 adet ağacın kesilmesi önlendi

Gaziantep’te israfı önlemek adına başlatılan “Sıfır Atık Projesi”nde hedeflenen rakama kısa sürede ulaşıldığı belirtildi.

Gaziantep’in merkez Şahinbey Belediyesi tarafından Şahinbey ilçesinin genelinde israfı önlemek adına “Sıfır Atık Projesi” başlatıldı.

Proje kapsamında bugüne kadar toplamda 65 bin ton karışık ambalaj atık toplandığı ve toplanan kâğıt atıkların geri dönüşüm ile 470 bin 928 adet ağacın kesilmesinin önlendiği bildirildi.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, israfı önlemek adına başlatılan projede hedeflenen rakama kısa sürede ulaştıklarını belirterek, bu hedefe ulaşmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Tahmazoğlu, "Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’nde belirtilen 2023 hedefi olarak gösterilen atığın yüzde 12’sinin geri dönüştürülmesini 2018 yılı itibariyle yakalamış bulunmaktayız ve  ‘Sıfır Atık Projesi’ israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını ve atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir." dedi.

Gençlere ve çocuklara çevre bilinci aşılanması için okullarda programlar ve yarışmalar düzenlendiğini hatırlatan Tahmazoğlu, "Gelecek nesillerimizin daha bir bilinçli olması ve ambalaj atıklarımızın çöpe gitmemesi ve bu sayede de ekonomiye katkı için okullarda 3 dalda yaptığımız ‘Ödüllü Geri Dönüşüm Yarışması’ ile Şahinbey’in eko tasarımcısını, çevreci ressamını ve en çevreci okulunu belirleyip çeşitli hediyeler vererek, sıfır atığı akıllarda kalıcı hale getirmeye çalıştık." ifadelerini kullandı.

"Geri dönüşümü evlerde başlattık"

Tahmazoğlu, vatandaşların bilinçlenmesi adına ise ekiplerin kapı kapı gezerek aileleri ziyaret ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"10 kişilik bilgilendirme ekibimizle 6 aylık periyotlar halinde vatandaşlarımızı kapı kapı geri dönüşüm konusunda bilgilendirdik. Konutlarımızın girişine yapıştırdığımız stickerlarda belirtilen gün, saatlerde daha önceden dağıtılan geri dönüşümlerden elde edilmiş poşetler alınmakta ve tekrar geri dönüşüm poşeti bırakılmaktadır. Bizim öncelikli amacımız geri dönüşümü evlerde başlatmak olduğundan, her evde bir evsel atık poşeti ve birde ambalaj atıklarını koyabileceği poşet bulunmalıdır. Bu sayede milli servetimiz çöpe gitmemiş olacağı gibi geri kazandırılmış olacaktır."

Vatandaşların geri dönüşüm noktalarına kolay ulaşması için harita üzerinden geri dönüşüm noktaları oluşturulduğunu belirten Tahmazoğlu, "Geri dönüşümlerin toplanması konusunda vatandaşlarımızın toplama noktalarına kolay ulaşmaları için harita üzerinde geri dönüşüm noktalarını belirledik. İşte bu sayede vatandaşlarımız belediyemizin web sitesine girerek geri dönüşüm atıklarını kendisine en yakın hangi noktalara götürebileceğini rahatça görebilecek. Belediye hizmet binamız ve sosyal tesislerimize vatandaşımızın geri dönüşebilen atıklarını atması için sıfır atık kutularımızı bıraktık." şeklinde konuştu.

 Tahmazoğlu, "Geri dönüşümün akıllarda kalıcı hale gelmesi için yaptığımız çalışmalarda kullanılmak üzere ‘Şahincan’ isimli bir maskot oluşturduk. Sevimli çehreye sahip bu maskotumuzu da yaptığımız programlarda kullanarak geri dönüşüm öğrencilere anlatılacak ve bu bağlamda da öğrencilerin hayal dünyasını genişletmek için hazırladığımız boyama kitabıyla eğlenerek öğrenecekler." diye konuştu.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.