​Gaziantep’te alzheimer hastaları için moral evi kuruldu

​Gaziantep’te alzheimer hastaları için moral evi kuruldu

Gaziantep’te Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı “Yaşlı Destek Programı” kapsamında desteklenen “Moral Evi Projesi” ile alzheimer hastaları için moral evi kuruldu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yaşlı Destek Programı (YADES) kapsamında desteklenen, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen “Moral Evi Projesi” ile alzheimer hastalarının kaliteli zaman geçirmesini sağlayacak moral evi kuruldu. Merkezin kentteki bin alzheimer hastasına hizmet vereceği belirtildi.

Kente açılan merkez ile ilgili bilgi veren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, merkezin alzheimer hastalarına özel, keyifli ve kaliteli zaman geçirmesine fırsat vereceğini söyledi.

Şahin, “Alzheimer hastalarının sosyal yaşama katmayı, hasta yakınlarını desteklemeyi ve bu alandaki ihtiyacın bilinciyle örnek olduk. Alzheimer hastalarını, gündüz bakımlarını yaparak hasta yakınlarının bir nebze olsun nefes almalarını amaçlayan ‘Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınları Buluşma Merkezi’nin hastalığın ilerleme hızını yavaşlatarak, bireylerin aktif yaşlanmasına katkı sunacak.” dedi.

Merkezde alzheimer hastalarına ihtiyaç duydukları konularda psikolojik ve danışmanlık desteklerin de verileceğini belirten Şahin, “Eğitimlerle bilinç oluşturulacak. Alzheimer hastaların keyifli ve kaliteli bir zaman geçirmesini sağlayacak müzik, el sanatları, spor, hafıza ve oyun atölyeleri oluşturulacaktır. Bu hastalıklarının gerektirdiği rehabilitasyon hizmetleriyle de hastalığın seyrini yavaşlatılmasına yönelikte çalışmalar yapılacak. Hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesi artırılacak. Hasta yakınlarımız özellikle bakım konusunda bilgilendirilecek, uzmanlarla buluşturulacak.”ifadelerini kullandı.

Merkezde hasta yakınlarının başvurusu ve yapılacak değerlendirmenin ardından kendilerine verilecek cihazla yakınlarını harita üzerinden gerçek zamanlı olarak takip edebilecekleri bir sistem kurulduğu ve hastanın internet üzerinden izlenebileceği, bu sayede hasta ve hasta yakınlarının da kendilerini daha güvende hissedebileceği belirtildi.

Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınları Buluşma Merkezi’nde, alzheimer hasta ve hasta yakınlarına uygun, bariyersiz bir yapı olarak tadilatının yapıldığı, bununla birlikte de ergoterapi alanı, uyku odası, mescit, toplantı salonu, hobi bahçesi, spor odası, müzik odası, el sanatları atölyesi, hem hasta hem de hasta yakınlarının kullanabileceği fiziksel aktivite alanı, içeride hastalar için yürüme tırabzanı, yürüyüş yolu, tam teçhizatlı acil müdahale odası, hastalığa uygun oyunlar, alzheimer hastaları için önem arz eden mavi ve turuncu renkler bina içerisinde kullanılarak hastalar için güvenli ortamlar oluşturulduğu bildirildi.

İLKHA




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.