Gaziantep'te alzheimer hastalarına moral evi

Gaziantep'te alzheimer hastalarına moral evi

Gaziantep'te “Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınları Buluşma Merkezi” kuruldu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde hazırlanan “Moral Evi Projesi” hayata geçirildi. Alzheimer hastaları ve yakınlarının kaliteli zaman geçirmesini sağlayacak “Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınları Buluşma Merkezi” Türkiye’de örnek olacağı belirtiliyor.

Gaziantep’te yaşayan Alzheimer hastalarının kaldığı “Moral Evi” kapılarını 14 Mayıs’ta hastalara açtı. Şimdilik 36 Alzheimer hastasına hizmet veren merkez, hafta içi her gün 09.00-15.30 saatlerinde açık tutuluyor. Hastalığı ilk ve orta düzeyde olan hastaların kabul edildiği merkezde, Alzheimer hastalığının ilerlemesinin durdurulması için ahşap boyamadan, müzik dinletisine ve zeka oyunlarına kadar birçok sosyal çalışmaların yanı sıra fizik tedavi ve spor faaliyetleriyle hastaların bedenleri de güçlendiriliyor.

Sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde toplumsal sorunların çözümüne yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, her şeyden önce şehri herkes için yaşanabilir kılmayı hedeflediklerini aktardı.

Şahin, “Bu doğrultuda kadın, çocuk ve dezavantajlı gruplar odaklı çalışmalarımızı büyük bir gayretle sürdürüyoruz. ‘Kadın Dostu Kent’, ‘Çocuk Dostu Kent’, ‘Otizm Dostu Kent’, ‘Engelli Dostu Kent’ gibi birçok alanda projeleri hızlıca hayata geçirdik. Tabi yaşlılarımızı unutmadık. Belediyemiz bünyesinde hayata geçirdiğimiz Engelliler Daire Başkanlığı aracılığıyla engelli ve yaşlı bireylerimiz için de önemli projelere ve çalışmalara imza attık. Yaşlılarımızı hayata bağlayacak merkezler, sosyal faaliyetleri ve bakım hizmetlerimizin yanı sıra çağımızın hastalığı Alzheimer konusunda da hem hastalarımızı hem de hasta yakınlarını rahatlatacak bir merkeze ihtiyacın olduğunu tecrübe ettik. Alzheimer hastalarında görülen depresyon, kaygı-uyku bozukluğu, huysuzluk, hayaller, kafa karışıklığı, kişileri tanıyamama, yolunu bulamama gibi sorunlar özellikle de hasta yakınlarında moral bozukluğu ve tükenmeye yol açabiliyor.”dedi.

Merkezle hasta yakınlarının üzerindeki yükü bir nebze olsun azaltmayı ve onlara biraz nefes aldırmayı amaçladıklarını belirten Şahin, “Merkezimizde Alzheimer hastası yakınlarına bakım konusunda da bilgi vermek, uzman görüşlerine ulaştırmak, diğer hasta yakınlarıyla aralarındaki iletişim ve dayanışmayı da arttırmak, onlara psikolojik destek sağlamak gibi önemli hizmetler sağlıyoruz. Hasta, hasta yakınlarına bireysel, grup terapileri gerçekleştiriyoruz. Hastalarımızla zihinsel rehabilitasyon çalışmaları yaparak hastalığın evre atlamasını geciktirmek ve kaliteli zaman geçirmelerini sağlamaya gayret ediyoruz. Tüm bunların yanı sıra toplumu bunama ve alzheimer hastalıkları hakkında bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmalarını da merkezimiz aracılığıyla yürütmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Merkezde hasta yakınlarının başvurusu ve yapılacak değerlendirmenin ardından kendilerine verilecek cihazla yakınlarını harita üzerinden gerçek zamanlı olarak takip edebilecekleri bir sistemin kurulacağı bilgisini veren şahin, şunları söyledi:

“Hasta internet üzerinden izlenebilecek ve bu sayede hem hasta olan kişi hem de hasta yakınları daha güvende hissedebilecekler. Ben Alzheimer Moral Merkezi ve burada görev yapan uzmanlarımızın bu hastalıktan mustarip olan bireyler ve yakınları için gerçekten bir moral kaynağı ve dayanak olacağına da yürekten inanıyorum. Sosyal belediyeciliğin, gönül belediyeciliğimizin eseri olan tüm hizmetlerimiz ve özellikle de kişilerin hayatına böylesine olumlu dokunan çalışmalarımızda emeği olan tüm çalışma arkadaşlarıma, bizlere destek olanlara yürekten teşekkür ediyorum. Alzheimer Moral Merkezimizin hizmet vereceği herkes için ve Gaziantep için hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.