Gaziantep’te esnaf işyerini dualarla açtı

Gaziantep’te esnaf işyerini dualarla açtı

Gaziantep'te “Ahilik Haftası” kapsamında kentin en eski çarşısı olarak bilinen 250 yıllık tarihi Almacı Pazarı esnafı, işyerlerini toplu halde dua ederek açtı.

Gaziantep’te Şahinbey Belediyesi tarafından “Ahilik Haftası” kapsamında, ahilik kültürünün bir parçası olan “Esnaf Duası” geleneği tekrar yaşatılmaya başlandı. Tarihi çarşıdaki esnaf, bundan sonra bir araya gelerek her cuma günü sabah namazından sonra toplu halde yapılan duanın ardından işyerini açacak.

Osmanlı dönemindeki ahilik kültürünün yaşatılması ve esnafın güne dua ile başlaması amacıyla uzun yıllar sonra tekrar başlatılan “Esnaf Duası” geleneği bundan sonra düzenli olarak kentin tarihi çarşısı olan Almacı Pazarı’nda yapılacak.

Kozluca Camii ’de bir araya gelen esnaflar, sabah namazını Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik’in imamlığında cemaat ile birlikte eda etti. Namazın ardından Müftü Çelik’in sohbetini dinleyen esnaflara, Şahinbey Belediyesi tarafından namazdan sonra kentin lezzetlerinden olan “Beyran” ikram edildi.

Tarihi Almacı Pazarı’ndaki “Esnaf Duası”na Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, Şahinbey İlçe Müftüsü Mahmut Rauf Arcaklıoğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Başkan Yardımcıları ve Yazar Senai Demirci ile esnaf katıldı.

Tarihi çarşıda başlatılan “Esnaf Duası’na katılan Müftü Çelik ve diğer yetkililer hep birlikte ilk olarak tek tek esnafı ziyaret ederek dua programına davet etti. Almacı Pazarı meydanında bir araya gelen çarşı esnafı, uzun saflar oluşturduktan sonra ellerini açıp Müftü Çelik’in öncülüğünde dua etti. Esnaf, Çelik’in yaptığı duanın ardından ‘Bismillah, Ya Fettah Ya Rezzak’ diyerek işyerini dualarla açtı.

Dua programının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Ahilik kültürünün bir parçası olan “Esnaf Duası” geleneğinin kentte tekrar yaşatılmaya başlayacağını söyledi.

Bu haftanın “Ahilik Haftası” olduğunu hatırlatan Tahmazoğlu, “Geçen gün de esnafımızla birlikte hep beraber ‘Ahilik Haftası’ münasebetiyle burada tören düzenledik. Aslında bizim sabahleyin işyerlerini dualarla açmak gibi güzel bir geleneğimiz var. Esnafımızla sözleştik. Bugün mübarek cuma günü, sabah namazımızı Kozluca Camii’sinde birlikte kıldık. Daha sonra hep birlikte Beyran'ımızı içtikten sonra tarihi Almacı Pazarı’na gelip esnafımızla birlikte müftümüzün de duası ile iş yerlerini dualarla açtık. Rabbim esnafımıza bol, hayırlı kazançlar versin. Sağlık, sıhhat ile çalışmayı nasip eylesin. İnşallah bu geleneği biz geleneksel hale getirip her hafta cuma günü bu bölgedeki bir camide sabah namazımızı kılıp hep birlikte çorbamızı içip sonrasında esnafımızda birlikte işyerimizi açmak istiyoruz.”dedi.

Bu tür güzel geleneklerin tekrar başlatılmasının çok olumlu bulduklarını ifade eden çarşı esnaflarından Ahmet Telefoncu ise “Bugün çok güzel bir gün oldu. Yüzyıllar önce unutulmuş ahilik geleneğini bugün sabahleyin başkanlarımız sağ olsun il müftümüz ile beraber dualar yaparak iş yerlerimizi açtık. Biz bu geleneği her cuma geleneksel hale getirerek şehrimizin bu eski günlere, dualarla işyeri açmayı, ahilik geleneğini arz ediyoruz ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz.”ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler