​Gaziantep'te “Haremeyn” sergisi açıldı

​Gaziantep'te “Haremeyn” sergisi açıldı

​​Gaziantep’te ilk kez açılan “Haremeyn, Hac, Mukaddese Yolculuk” adlı sergide yer alan Hz Muhammed’in Sakal-ı Şerifi büyük bir ilgi gördü.

Gaziantep’te, Osmanlı döneminde Hac yolculuğunu anlatan "Harameyn, Hac, Mukaddese Yolculuk” adlı sergi düzenlenen törenle açıldı. Sergide Hz. Muhammed'in Sakal-ı Şerif'ine büyük bir ilgi gösteren ziyaretçiler, Sakal-ı Şerifin yanında gözyaşlarını tutamayarak dua ettiler.

Gaziantep Sanat Merkezi’nde açılan sergiye ve Hz. Muhammed'in Sakal-ı Şerif'ine büyük ilgi gösteren ziyaretçiler, merkezde izdihama neden oldu. Duygulu anların yaşandığı serginin açılışına katılan Vali Ali Yerlikaya, “Peygamber efendimizin Sakal-ı Şerifini memleketimize getiren ve bizlere bu heyecanı yaşatan herkese çok teşekkür ederim.” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, çok heyecanlı olduğunu belirterek, “Kutsal emanetleri burada sergilemenin mutluluğunu yaşıyorum. Hac ibadeti İslam’ın beş şartından biridir. Bu ibadetin ne kadar değerli olduğunu biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Düzenlenen törenle açılışı yapılan 17 gün açık kalacak sergide, Surre Alayı ile İstanbul'dan başlayan hacca gidiş, Mekke, Medine, Kâbe ve Mescid-i Nebevi ziyaretlerinden sonra hacı adaylarının evlerine dönüşteki o zorlu yolculukları anlatılıyor.

Sergide, gerek meşakkatli yolculuğun hikayesini gerekse de İslam alemi için önemli bir ibadet olan hac görevine, dünyanın pek çok bölgesinden katılan Müslümanların ya da onların bu yolculuğuna şahitlik etmiş olanlardan bugüne kalmış malzemelerden oluşturuldu. Öncelikli olarak obje, belge, fotoğraf ve kartpostal gibi malzemelerle kayıt altına alınan yolculuğun, belgesel aktarımları üzerinde duruldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü koleksiyon, arşivlerinden derlenen sergide, Kur'an-ı Kerim, Kabe örtüsü, kartpostal, harita, berat, fotoğraf ve çeşitli objeler yer alırken, Hz. Muhammed'in Sakal-ı Şerifine ise ilgi büyük oldu. Ziyaretçiler, Sakal-ı Şerifin yanında gözyaşlarını tutamayarak dua ettiler.

Serginin açılışına, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya,  Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder, Topkapı Müzeler Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, Gaziantep Kültür ve Turizm İl Müdürü Bülent Öztürk ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Gaziantep ve İstanbul Büyükşehir belediyelerinin işbirliğinde açılan sergi ve Gazianteplilerden oldukça büyük bir ilgi gören “Haremeyn” ve Sakal-ı Şerif sergisindeki manevi havayı yaşamak isteyenler adeta sergiye akın etti.

Hz. Muhammed'in Sakal-ı Şerif'ini görmenin mutluluğunu yaşadılar

Sergiyle ilgili duygu ve düşüncelerini İLKHA ile paylaşan ziyaretçiler, kutsal emanetleri ve özellikle de Hz. Muhammed'in Sakal-ı Şerif'ini görmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdiler.

Yaşadığı manevi havanın kelimelerle anlatılmayacağını belirten Hayriye Aygün, “Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in sakalını gördüm, duygulandık. Daha önce de görmemiştim, ilk defa gördüm. Bugün nasip oldu. Peygamber efendimize ben kurban olayım. Neler hissetmedim ki, çok içten duygulandım. Peygamberimizden başka kimimiz var. Önce Allah sonra O var. Allah bizi şefaatine nail eylesin.” dedi.

Hz. Muhammed'in Sakal-ı Şerif'ini görmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Muhammed Seyfullah Özkeleş de, “Hacca gitmiş gibi oldum, şu an çok duygulandım. Gerçekten burası çok güzel olmuş. Peygamber efendimizi anımsatacak küçücük bir sakalı bile olsa biz ona bir adım daha yaklaştırıyor. Şu an çok duyguluyum. Tüylerim diken diken oldu. Daha önceden bizim camilerimizde Sakalı Şerif’i görmek nasip oldu. İstanbul Topkapı’da görmüştüm. Kendi memleketimizde bu şekilde daha yoğun bir şekilde tanıtım yapılarak görünmesi gerçekten bizi çok mutlu etti. Yetkililere çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Abdullah Özdemir ise, “Peygamber efendimizin Sakal-ı Şerifi’ni görünce ben çok duygulandım. Çok muhteşem bir sergi yapmışlar. Bu sergiyi açanlardan Allah razı olsun ve Allah herkese nasip eylesin. Daha önce görmemiştim, ilk defa görmek kısmet oldu. Burada kutsal toprakların resimlerini görünce oralara gitmek istiyoruz. İnşallah rabbim kısmet ederse hacca gideriz.” şeklinde konuştu.

Çok muazzam bir hava yaşadığını belirten Ekrem Karagül de, “Ben özelikle de Sakal-ı Şerif için geldim. İnsanı duygulandırıyor, sanki böyle geriye götürüyor. Sakalı Şerifi tam olarak göremedim. Şu an çok duygulandım. Ne ifade edeceğimi de bilemiyorum. Güzel bir duygu içerisindeyiz. Konuşmakta bile zorlanıyorum. Kelimeler boğazımda düğümleniyor.” diye konuştu.

Nazlı Yılmaz da gözyaşları içerisinde duygularını şu ifadelerle dile getirdi: “Ben Peygamber efendimizin kendisini de çok görmek isterdim. İnşallah şefaatine nail oluruz. Çok duygulandım, ilk defa gördüm.”

Enes İğecen ve Ali Yılmaz da, burada Sakal-ı Şerif'i ziyaret ettikleri gibi, Allah'tan Mekke ve Medine'de de onların türbelerini ziyaret etmeyi nasip etmesini dileyerek, sergiyi açan yetkililere teşekkür ettiler.

İLKHA







































HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.