Gaziantep'te hayvan hırsızlarının yakalanmamasına tepki

Gaziantep'te hayvan hırsızlarının yakalanmamasına tepki

Son zamanlarda çok sayıda küçükbaş hayvanlarının çalındığını belirten Gaziantepli hayvan yetiştiricileri, hırsızların yakalanmamasına tepki gösterdiler.

Gaziantep’in merkez ile Şehitkâmil ve Nizip ilçelerinin birçok köyünde yaşanan küçükbaş hayvan hırsızlığı vakaları artmaya devam ediyor. Hayvan yetiştiricileri, Kurban Bayramı için hazırladıkları küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarının köylere dadanan hırsızlar tarafından çalındığını belirterek, yetkililerden artan hırsızlık olaylarının önlenmesini istediler.

Son zamanlarda artan hırsızlık olayları hayvan yetiştiricilerini canından bezdirdi. Hırsızlarla başlarının dertte olduğunu belirten yetiştiriciler, Arıl Mahallesi ve çevre köylerinde bir ay içerisinde 100'e yakın hayvanlarının çalındığını söylediler.

Köylerinde Jandarma Karakolu olmasına rağmen hayvan hırsızlıklarının olduğunu söyleyen Yukarı Arıl Mahallesi Muhtarı Mustafa Ekici, defalarca hırsızlık olaylarının yaşanmasından ve bu hırsızlık olaylarının aydınlatılmamasından yakınarak, yetkililerden bu sorunlarına bir el atmalarını istedi.

Hırsızlara karşı güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu savunan Ekici, “Hırsızlık olayları maalesef son beş gün içerisinde daha fazla arttı. Kanunların bu boşluğundan dolayı hırsızlar çok serbest davranıyorlar ve gördükleri yere girip çıkıyor. Yaptıkları suçun cezasını çekmiyorlar. Devlet yetkililerinin bu konuda daha duyarlı olmasını istiyoruz. Bizim köyümüzde karakol var ve bu karakol 14 köyün güvenliğini sağlamaya çalışıyor. Bundan dolayı bu karakol yetersiz kalıyor. Ancak ihbar olursa karakol müdahale ediyor. Jandarma geldiğinde geç kalmış oluyor. Yani tam zamanında müdahale olmuyor. Bir de hırsızlar tutuklanıyor ve denetim serbestlikten tekrar serbest bırakılıyor.”dedi.

“Fıstık bahçelerinde bekçiler olmasına rağmen hırsızlık yaşanıyor”

Hayvan hırsızlıklarının yanı sıra fıstık bahçelerinde de hırsızlık olaylarının yaşandığını ifade eden Ekici, “Sadece hayvan hırsızlıkları yaşanmıyor. Fıstık hasadı yaklaşıyor. Bahçelerde bekçiler olmasına rağmen bu hırsızlıklar yaşanıyor. Bizim bu köyde daha önce iki tane mahalle bekçisi vardı. Biz yine iki tane mahalle bekçimizin olmasını istiyoruz. Hem bizim köyde hem de diğer bütün çevre köylerde hırsızlık olayları yaşanıyor. Hırsızlar bu bölgeyi çok iyi biliyor. Mobese olan yerlerden geçmiyorlar. Mobeselerin olmadığı yolu kullanıyorlar. Köylü zaten geçimini fıstıkla veya hayvancılıkla sağlıyor. Bu çiftçiler bütün emeklerini veriyorlar. Ama bir gecede çalıp götürüyorlar. Bunda köylü ne yapabilir?”ifadelerini kullandı.

“Hırsızlarla başımız dertte”

Geçtiğimiz hafta pazar günü, ahırından Kurban Bayramı için yetiştirdiği 15 bin lira değerinde 10 tane küçükbaş hayvanın çalındığını belirten Ömer Özer, hırsızlarla başlarının dertte olduğunu söyledi.

Özer, “Kurbanlık hayvanlarım vardı, çalındı. Geçen gün arkadaşımın ahırından koyun çalmaya çalıştılar. Hırsızlar hiç durmadan bu köylerin tamamına dadanmışlar. Hayvanlarımız çalındı. Her yere baktık ama bulamadık. Pazar gecesi saat 02.30 gibi eve gelip kapıyı kırdılar. Bu sırada hayvanları çıkartırken kendilerini gördüm. Beni görünce hemen kaçıp gittiler. Arkalarından gittim ama yetişemedim. Buradaki köylerde sürekli hırsızlık olayları oluyor. Hangi köye denk gelirse o köyden hayvan çalıp gidiyorlar. O gün de bize denk geldi. Bizim bu hırsızlarla başımız dertte. Sabaha kadar uyumuyoruz, hep nöbet tutuyoruz. Korkudan uyuyamıyoruz. Sadece ben değil tüm köylü gece boyunca uyumuyor. Jandarmaya bildirdim. Bir kaç yere baktılar, bir şeye ulaşamadılar. Yetkililerden talebimiz mahalle başlarına bir tane kamera konulmasını istiyoruz. Asayişin sağlanmasını ve daha çok devriye atılmasını istiyoruz.”şeklinde konuştu.

“Biz bu hırsızların aynı kişiler olduğunu tahmin ediyoruz”

Gaziantep’in birçok köyünde hayvan hırsızlığı yaşandığını, ancak buna rağmen yeterli oranda tedbirin alınmadığını ileri süren Eyüp Kalkan da şunları söyledi:

“Geçtiğimiz günlerde 8-10 tane hayvanımızı çaldılar. Aynı zamanda Ramazan ayının son günlerinde benim evime girmiştiler. Biz bu hırsızların aynı kişiler olduğunu tahmin ediyoruz. Yine bir başka köylümüzün evine girdiler. Ahırdan hayvan çıkartırken sahibi onları gördü ve bırakıp kaçtılar. Aynı zamanda bu yakın köylerimizde de sürekli hayvan hırsızlıkları oluyor. Yakınımızda Bilek (Güreniz) köyü var. O köyde 40-50 tane koyun çalındı. Bu köylü için büyük bir servet demektir ve mümkünse bu hırsızlıkların önüne geçilmesini istiyoruz. Son zamanlarda yaşanan hırsızlık olaylarından dolayı tedirginiz. Geceleri nöbet tutmak zorunda kalıyoruz ve Jandarma devriye görevini yapıyor ama biraz daha sıkı yapmasını istiyoruz. Biz, bir-iki yıl boyunca bu hayvanların peşinden koşuyoruz ve emek veriyoruz. Ama hırsız geliyor evinden kendi malı gibi çıkartıp götürüyor.”

“Hırsızlık olaylarının önlenmesi için yetkilerden tedbir istiyoruz”

Bir şebekenin bu köylere dadandığını, çok sayıda büyük ve küçükbaş hayvanlarının çalındığını belirten Ökkeş Ekici ise “Bizim güvencemiz yok. Bir emekliliğimiz var, başka bir gelirimiz de yoktur. Hepimizde hayvancılık ve fıstık ile geçimimizi sağlıyoruz. Birkaç haftaya kadar fıstık mahsulümüzde olacaktır. Aynı şekilde fıstık bahçelerine girip fıstıklarımızı çalıyorlar. Bundan dolayı biz de tedirginiz ve biz bu hırsızlık olaylarının önlenmesi için yetkilerden önlem almalarını istiyoruz. Bu hırsızlık olayları sürekli yaşanıyor. Biz geceleri hayvanlarımızı dağa götürüyoruz. Elimizde 200-300 tane hayvan var. Korkumuzdan uyuyamıyoruz. Sürekli bir korku içerisindeyiz.”diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.