Gaziantep’te işitme engelliler umre ödüllü sınavda ter döktü

Gaziantep’te işitme engelliler umre ödüllü sınavda ter döktü

Gaziantep’te Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından işitme engellilere yönelik umre ödüllü bilgi yarışması düzenlendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yıl ilk defa Türkiye genelinde işitme engellilerin motivasyonlarını arttırmak amacıyla umre ödüllü bilgi yarışması düzenlendi. Her ilin nüfusuna göre verilen kontenjan dâhilinde ülke geneli dereceye giren 100 kişinin umre ile ödüllendirileceği sınava Gaziantep’ten 11 kişi katıldı.

Gaziantep İl Müftülüğünde yapılan sınava katılan işitme engelli adaylar ter döktü. Sınav sonunda 2 kişinin umre ile ödüllendirileceği yarışmada yarışmacılar, giriş kartı ve kimlikleriyle sınava girecekleri sınıfta hazır bulundu.

Kimlik kontrolünün ardından yarışmacılar sınav görevlileri tarafından içeriye alınırken, yarışmacılara dini bilgilerden 40 soru için 75 dakika süre verildi. Tüm hazırlıkların tamamlanmasıyla birlikte görevliler, yarışmacılara sınavda uyulması gereken kuralları hatırlatırken, sınav saat 10.15'te başladı.

Düzenlenen sınav ile ilgili İLKHA’ya bilgi veren Gaziantep İl Müftü Yardımcısı ve Vekili Mehmet Yaman, bütün engelli gruplarına yönelik manevi destek, dini danışmanlık ve dini rehberlik gibi birçok hizmet yürüttüklerini ve bu yıl ilk olarak işitme engellilerin motivasyonlarını arttırmak amacıyla düzenlenen sınavın başarılı bir şekilde tamamlandığını söyledi.

Engelleri nedeniyle pek çok dini bilgiden yoksun olan işitme engellilere yönelik böyle bir yarışmanın düzenlemesinin engellileri memnun ettiği gibi kendilerini de çok memnun ettiğini ifade eden Yaman, “Diyanet İşleri Başkanlığımızın Din Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı Sosyal Daire Başkanlığımızca 2017 yılında Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de işitme engellilere yönelik olarak bu sene ilk defa böyle bir sınav düzenlendi. İşitme engelli kardeşlerimize dini bilgileri sözlü, mülakat veya test şeklinde yapacağı sınavlarla, müftülüklerimizce belirlenen komisyonlar tarafından yapılacak sınavlara Gaziantep’ten en başarılı olan iki engelli kardeşimizi umre ödülü ile ödüllendirecek. 81 ilde de nüfusa oranla bir, iki veya üç kontenjan şeklinde her bir kardeşimiz umre ile ödüllendiriliyor.” dedi.

Türkiye’de yaklaşık 8-10 milyona yakın engellinin olduğuna işaret eden Yaman, “Burada hem engelli kardeşlerimize yönelik dini hizmetlerimizi daha bir canlı tutma hem de engelli kardeşlerimizi bu tür faaliyetlere iştirak etmek amacıyla Başkanlığımız engellilere yönelik böyle bir çalışma hazırladı. Çünkü Türkiye’de yaklaşık 8-10 milyona yakın engelli kardeşimizle beraber yaşıyoruz. Gaziantep’te de bu sayı bayağı bir fazla olduğunu biliyoruz. O yüzden Başkanlığımızın rehberliğinde ve Gaziantep İl Müftülüğü bünyesinde oluşturulan işitme engelli kardeşlerimize işaret diliyle rehberlik yapacak olan Milli Eğitim, ile Aile Sosyal ve Politikalar İl Müdürlüğünde çalışan ve işaret dilini de iyi bilen uzman hocalarımızdan oluşturulan bu sınav komisyonu inşallah bu sene Gaziantep’te sınava giren bu kardeşlerimiz arasında birinci ve ikinci olan kardeşlerimizi umre; üçüncü, dördüncü ve beşinci olan kardeşlerimizi de altın ve farklı hediyelerle ödüllendireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığının, Türkiye'deki tüm engelli bireylerin dini eğitim-öğretim faaliyetine yönelik geniş ve donanımlı çalışmalar başlattığını belirten Yaman, “İnşallah önümüzdeki yıllarda bu sınavların daha fazla duyularak yayılacağına ve daha fazla katılımın olacağına inanıyoruz. Rabbim inşallah engelli-engelsiz demeden bütün kardeşlerimize din hizmetlerimizi ulaştırma noktasında herbirimize gayret versin.” şeklinde konuştu.

İşitme engelli kadınlara işaret dili eğitimi veren kurs hocası Aslı Alçık ise değişik engelli gruplarına da yönelik bu tür aktivitelerin yapılmasını istediklerini, bu tür aktivitelerle engellilerin dine olan bakış açılarının değişeceğini ve dini öğrenme çabasına gireceklerini belirtti.

İşitme engellilerin kendilerine yönelik böyle bir yarışma düzenlenmesinden memnun kaldıklarını dile getiren Alçık, şunları kaydetti:

“Türkiye genelinde ilk defa yapılan umre ödüllü bilgi yarışması için yaklaşık 11 öğrencimiz sınava tabi tutuluyor. Bu sınava girmeden önce öğrencilerimiz Kur’an kurslarına devam ettiler. Bizler de bu öğrencilerimize çeşitli şekillerde yardımcı olmaya çalıştık. Biz öğrencilerimizin çok istekli olduklarını gördük. İnşallah hak eden ve nasibinde olan umreye gider. Bundan sonra da bizler bu tür aktivitelerin artarak devam etmesini istiyoruz. Değişik engelli gruplarına da biz bu tür aktivitelerin yapılmasını istiyoruz. Çünkü bu tür aktivitelerle engellilerin dine olan bakış açıları değişecektir. Dini öğrenme çabasına girecekler.”

Yarışmaya katılan işitme engelli yarışmacılar, soruların biraz zor olduğunu, ancak kendilerine yönelik böyle bir yarışmanın düzenlenmesinden dolayı memnuniyetlerini ifade ettiler.

Yarışma sonunda Şule Mısırlı, 40 sorunun hepsini doğru cevaplayarak 100 puanla, Nurhayat Yıldız ise 85 puanla umre ödülünü kazanan isimler oldu.

Yarışmada, Gül Döne Güngör 72.5 puanla üçüncü Nurhayat Kılınç 62.5 puanla dördüncü ve Sabiha Kaya da 61.25 puanla beşinci olurken, yarım altın kazandılar. Diğer yarışmacılara da İl Müftülüğü tarafından kitap seti hediye verildi. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.