Gaziantep'te Şahinbey Belediyesinden atıklarını bankam atıka getir altın al

Gaziantep'te Şahinbey Belediyesinden atıklarını bankam atıka getir altın al

Gaziantep'te Şahinbey Belediyesi tarafından "Çöpünü Getir Altını Al" sloganıyla yürütülen "Bankam Atık Projesi" kapsamında çöpünü ayrıştırıp getiren vatandaşlar, topladıkları puan karşılığında altın ile ödüllendiriliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde başlatılan "Sıfır Atık Projesi" kapsamında Gaziantep'te, Şahinbey Belediyesi tarafından "Çöpünü Getir Altını Al" sloganıyla yürütülen "Bankam Atık Projesi" hayata geçirildi.

Şahinbey ilçesinde hayata geçirilen "Bankam Atık Projesi" ile ev ve iş yerlerindeki çöplerini toplayarak getiren tüm vatandaşlara altın dağıtılıyor. Bankam Atık merkezlerinde çöplerini plastik, kâğıt ve cam gibi gruplara ayıran vatandaşlar, çöplerin geri dönüşümüne katkı sağlamakla birlikte aile bütçelerine de katkı sağlıyorlar.

Hayata geçirilen proje kapsamında vatandaşlar, Şahinbey Belediyesi tarafından dağıtılan "Bankam Atık" kartlarına yüklenen puanlar ile gram, çeyrek ve tam altın alarak ekonomik olarak kazanç sağlıyor. Projede vatandaşlar ev ve işyerlerindeki çöplerini kendilerine belediye tarafından dağıtılan çöp poşetlerinde biriktirip Bankam Atık merkezlerine ulaştırıyor.

Bankam Atık merkezindeki görevliler, getirilen çöpleri tek tek tartarak, "Bankam Atık" kartlarına puanların yüklenmesini sağlıyor. "Bankam Atık" kartı sahibi vatandaşlar, bu yüklenen puanların 50 puan olmasıyla gram altın, 75 puana ulaştıklarında çeyrek ve 140 puanda ise tam altın almaya hak kazanıyor.

Şahinbey ilçesinde başlatılan söz konusu proje ile ilgili bilgi veren Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Türkiye'nin hiçbir yerinde böyle bir uygulamanın olmadığını belirterek, Şahinbey ilçesine yakışan bir projeyi hayata geçirdikleri için mutlu olduklarını belirtti.

Tahmazoğlu, geri dönüşüm çalışmalarına 2016 yılından itibaren yaklaşık 85 ton karışık ambalaj atığını geri dönüştürdüklerini, günlük olarak ise 120 ton atığı geri dönüştürerek ekonomiye önemli katkılar sağladıklarını söyledi.

Şahinbey Belediyesi olarak öğrencilere çevre bilincini aşılamak, yaygınlaştırmak için ilçedeki okullarda geçtiğimiz aylarda "Yeşil Düdük Projesi"ni başlattıklarını anımsatan Tahmazoğlu, ilçede ziyaret edilen okullarda çevreye çöp atan vatandaşların düdük çalarak uyarılması noktasında 131 bin 703 öğrenciye yeşil düdük dağıtarak öğrencilerin bilinçlenmesini sağladıklarını, ayrıca tüm okullarda öğrencilere geri dönüşümün önemini anlatarak boyama kitapçıkları dağıttıklarını ifade etti.

"Atıklarımız altına dönüşüyor"

Şahinbey Belediyesi olarak her gün 18 araçla 120 ton geri dönüşüm malzemesini yeniden ekonomiye kazandırdıklarını belirten Tahmazoğlu, "Kâğıt, pet şişe, cam ve diğer malzemelerin tamamı geri dönüşümle ekonomimize kazandırılıyor ve çevre kirliliğini de önlemiş oluyoruz. Şahinbey Belediyesi olarak yeni başlattığımız atıklarınız altına dönüşsün 'Bankam Atık Projesi' ile vatandaşlarımız evlerinde, iş yerlerinde biriktirdiği geri dönüşüm malzemelerini 'Bankam Atık Noktaları'na getiriyorlar. Burada malzemeler tartılarak teslim alınıyor ve kendilerine bir kart veriliyor. Verilen kartlara puan yükleniyor. Belli bir puana ulaşan vatandaşları altınla ödüllendiriyoruz. Böylelikle atıklarımız altına dönüşmüş oluyor. Türkiye'de ilk kez yapılan bu uygulamada, 'Bankam Atık Noktaları'nı çoğaltarak geri dönüşüm malzemelerinin ekonomiye kazandırılması noktasında daha fazla geri dönüşüm malzemesi toplanacağını umuyorum. Ayrıca evlere dağıttığımız poşetleri, ekiplerimiz tek tek topluyorlar. Böylelikle geri dönüşüm malzemelerinin toplanması konusunda günlük 120 ton gibi çok ciddi bir rakama ulaşmış olduk. Çevre Bakanlığının 2023 için koyduğu hedefi şu anda yakalamış durumdayız." dedi.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler