Gazze katliamına sessiz kalan Mısır'da 'Libya'yı işgal edelim' sesleri!

Gazze katliamına sessiz kalan Mısır'da 'Libya'yı işgal edelim' sesleri!

Libya'da Kaddafi sonrası bir türlü istikrara kavuşulmayan siyasi sisteme dışarıdan müdahale eden Hafter'in başarısız olmasından sonra şimdi gözler Mısır'da. Mısır'ın Libya'yı işgal edebileceği iddia ediliyor

Mısır yönetimi Libya’ya askeri müdahale imasında bulundu. Mısır’da hükümete yakın kaynaklar, Libya’daki olumsuz gelişmelerin Mısır’ı uzun vadeli bir askeri müdahaleye zorlayabileceğini belirtiyor. Mısır savaş uçaklarının da son günlerde Libya sınırı üzerinde keşif uçuşları yaptığı bildiriliyor.

Mısır yönetimi uzun bir süreden beri AB ve Arap Birliği’nin Libya’ya müdahale etmesi yönünde girişimlerde bulunuyor. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, İtalya Başabakanı ile geçen hafta yaptığı görüşmede bu konuyu gündeme getirmişti.

Bu çerçevede Mısır ve Cezayir yönetimlerinin söz konusu müdahale meselesini ikili görüşmeler çerçevesinde ele aldığı belirtiliyor. Libya’nın diğer komşusu Tunus yönetiminin ise, böyle bir müdahaleye yanaşmadığı konuşuluyor.

Öte yandan Arap Birliği eski genel sekrerti Amr Musa bir açıklama yaparak, Mısır’ın Libya’ya askeri bir müdahale yapabileceğini dile getirdi. Amr Musa’nın Sisi yönetimine yakın olması, söz konusu açıklamanın Musa’nın kendi görüşünden ziyade Mısır yönetiminin eğilimini ortaya koyduğu şeklinde. Musa’nın söz konusu açıklamasının, Mısır içi ve dışındaki tepkileri denemeye yönelik olduğu konuşuluyor.

Musa dün yaptığı açıklamada; “Libya’daki durum Mısır ve diğer komşu ülkeleri kaygılandırmaktadır” demiş ve Mısır’ın Libya’da kendini savunmak durumunda kalması halinde desteklenmesi gerektiğini ifade etmişti.

Musa, “Libya’daki küçük devletçikler, kabileler ve aşırı uçlar Mısır’ın güvenliğini tehdit etmektedir. Yabancı güçler, Libya halkının demokrasi ve özgürlük için başlattığı ayaklanmayı engellemiştir” dedi.

HAFTER MISIR'A KAÇTI İDDİALARI

Mısır kamuoyunda ve bazı medya organlarında, Libya’da darbe girişiminde bulunan Hafter’in hezimete uğrayarak, Mısır’a sığındığı konuşuluyor.

Öte yandan Libya’da Mısırlıların öldürülmesi Sisi yönetimini zor durumda bıraktı. Sisi’nin Hafter’e askeri yardımda bulunduğu iddia edilmektedir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.