Gazzeliler sığınacak yer bulamıyor

Gazzeliler sığınacak yer bulamıyor

Gazze güne yine ölümle başladı. İsrail, sabahın erken saatlerinde evleri yıkılan Filistinlilerin sığındığı bir BM okulunu vurdu, 23 Filistinliyi öldürdü, onlarca yaralı var.

Pazartesi günü çocuk parkını vurarak sekiz çocuğu katleden katil İsrail ordusu bugün de Gazze’de en fazla insanın yaşadığı bölgeleri ayırt etmeden vuruyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı, katil İsrail topçu birliklerinin, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Filistinlilerin sığındığı BM'ye bağlı bir okulu vurduğunu ve ilk belirlemelere göre en az 23 kişinin öldürüldüğünü, onlarca kişinin ise yaralandığını açıkladı.

Çoğu yerde elektriklerin tamamen kesik olduğu ve telefon şebekelerinin bazı yerlerde tamamen çöktüğü için ölü sayısı tam olarak tespit edilemiyor. Sağlık görevlileri peş peşe gelen cesetleri saymakta zorlanıyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref Kudra, katil İsrail topçu birliklerinin, Gazze'nin kuzeyindeki Cebaliya Mülteci Kampı'na bu gece yarısı düzenlediği saldırıda da 13 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini, 20 sivilin yaralandığını belirtti. Gazze'nin doğusundaki Fettah Mahallesi'ne gece yarısı düzenlenen saldırılarda da biri çocuk üç kişi yaşamını yitirdi.

Bakanlık ayrıca, katil İsrail topçu birliklerinin Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Filistinlilerin sığındığı Birleşmiş Milletler'e bağlı bir okula düzenlediği saldırıda 20'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, onlarca kişinin de yaralandığını belirtti.

Kudra, saldırıların başladığı 7 Temmuz'dan bu yana siyonist İsrail'in hava, kara ve denizden sürdürdüğü saldırılarında 252'si çocuk, 94'ü kadın ve 50'si yaşlı bin 240 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Saldırılarda bin 980'i çocuk, bin 175'i kadın ve 259'u yaşlı 7 bin 30 kişi de yaralandı. 

Katil İsrail ordusu Gazze’nin tek elektrik santralini ve onu besleyen yakıt deposunu da vurdu. Yani Gazze'de evler, hastaneler, okullar ve tüm yaşam alanları artık elektrikten yoksun. Saldırılar sona erse bile bu santralin tamir edilmesi aylar sürebilir.

Öte yandan, İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin kuzeyinde bulunan Ulusal İslam Bankası'nı ve yerleşim yerlerini bombalamaya devam ettiği kaydedildi.

Ateşkes belirsizliği

İsrail bayramın ikinci gününde saldırılarını aralıksız sürdürürken Filistin Kurtuluş Örgütü, Hamas'ın da dahil olduğu Gazze'deki tüm grupların 24 saatlik ateşkes için hazır olduğunu duyurdu. 

AFP haber ajansına göre, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) 24 saatlik ateşkesi sadece Hamas'ın değil Gazze'de faaliyet gösteren tüm grupların kabul ettiğini belirtti. Ancak Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, "Düşmanımız çocuklarımızı ve halkımızı öldürürmeye devam ettiği sürece tek taraflı ateşkes ilan etmeyeceğiz" dedi. 

Ateşkes girişimleri sürerken katil İsrail saldırıları bayramın ikinci gününde de devam ediyor. Sabah saatlerinden itibaren öldürülen Filistinli sayısı 125'i geçti.

Gazze'nin Cibaliye bölgesine de hava saldırısı gerçekleştiren İsrail ordusu bu bölgede saldırılarını yoğunlaştırdı. Şecaiyye ve Zeytun mahallelerinde ise çatışmalar sürüyor.

İsrail ordusuna bağlı insansız hava aracının Gazze'nin kuzeyinde gerçekleştirdiği saldırı sonucu bir kız çocuğu öldü.

İsrail saldırılarında Filistin'deki siyasi kuruluşlardan 'Demokratik Cephesi' lideri Vaddah Ebu Amer ailesinden beş kişiyle birlikte öldürüldü.

Al Jazeera muhabiri Vail Dahduh, "Gazze'de yaşayan herkes bir sonraki hedefin kendisi olacağını düşünüyor. İsrail burada kimsenin aklına gelemeyecek yerleri vuruyor. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun (UNRWA) okullarından birkaç tanesine saldırı gerçekleştirmişti. İnsanlar nereye gideceklerini gerçekten bilmiyor. Herkes her an öleceğini düşünüyor" dedi. 

Siyonist İsrail radyosuna konuşan İsrail ordusunun yedek subayı ve askeri uzmanı Avigdor Kahlani, "İsrail ordusu, tarihinde hiç bu kadar zor ve karmaşık bir savaş yaşamadı. Gazze'de devam eden çatışmaların daha önce tarihimiz boyunca benzerini yaşamadık. Hamas kendi askerlerini çok iyi eğitmiş ve silahlarını geliştirebilmiş" diye konuştu.

Kerry katil İsrail'e desteğini sürdürüyor

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise, Gazze'de herkesin ateşkes istediğini ancak bunun İsrail'in tünelleri ortadan kaldırarak 'kendisini savunma hakkını' engellemeyeceğini söyledi.

Kerry, "İsrail tüneller konusunu halletmelidir. Tüneller İsrail güvenliği için tehdit. İsrail'in kendi güvenliğini koruma hakkı vardır. Ancak şiddet daha çok şiddeti getirecektir ve daha sonra toparlamak zor olacaktır" dedi.

Kerry, "Görevimiz iki tarafı da görüşmeye çağırmak. İsrail ile dostluğumuz onu desteklememizi gerekli kılıyor" ifadelerini kullandı.

Heniye'nin evi de vuruldu

Kati İsrail uçakları, Hamas yönetiminin eski başbakanı ve Hamas Siyasi Büro Şefi Yardımcısı İsmail Heniye'nin Gazze'nin batısındaki Şati Mülteci Kampı'nda bulunan evini bombaladı. 

İsmail Haniye’nin oğlu Abed Selam Haniye, İsrail uçaklarının evlerine iki bomba attığını söyledi. Ev boş olduğundan ölen ya da yaralanan olmadı, ancak ev tamamen yıkıldı.

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref Kudra İsrail'in Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırının 23. gününde öldürülen Filistinli sayısının 1191'e ulaştığını, yaralı sayısının 6 bin 500'ün üzerinde olduğunu söyledi.

Kudra, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentine yönelik saldırılarında En-Neccar ailesinden üç kişinin öldüğünü, 15 kişinin yaralandığını, güneydeki Refah kentinde Dahir ailesinden beş kişinin hayatını kaybettiğini, 20 kişinin yaralandığını belirtti.

İsrail uçakları ayrıca Gazze'nin orta kesimindeki Bureyc kampına bir saldırı gerçekleştirdi. Saldırıda üçü çocuk, ikisi kadın altı kişi hayatını kaybetti.

52 İsrail askeri öldü

İsrail ordusu direnişin gerçekleştirdiği üç operasyonun sonucunda 10 askerinin daha öldürüldüğünü itiraf etti. Böylece kara saldırılarının başladığı 17 Temmuz'dan bu yana İsrail'in açıkladığı ölen asker sayısı 52 oldu.

Hamas'ın silahlı kolu İzzeddin Kassam Tugayları'na göre bu sayı 110'un üzerinde.

Kaynak: Al Jazeera

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler