“Gelin gönüller yapalım, bu Ramazan ve her zaman”

“Gelin gönüller yapalım, bu Ramazan ve her zaman”

Diyanet İşleri Başkanlığının bu yılki Ramazan temasının ‘Gelin, Gönüller Yapalım, Bu Ramazan ve Her Zaman’ olarak belirlendiğini söyleyen Bingöl İl Müftüsü Mecit Can, kentte yapılan Ramazan ayı hazırlıklar hakkında bilgi verdi.

Bu gece kılınacak ilk Teravih namazıyla başlayacak olan mübarek Ramazan ayı hakkında İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Bingöl İl Müftüsü Mecit Can, Ramazan’ı Hz Peygamberin anlayışla anlamamız gerektiğini vurguladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yılki Ramazan teması olarak belirlenen ‘Gelin, Gönüller Yapalım, Bu Ramazan ve Her Zaman’ temasının önemine değinen Müftü Can, “Ülkemizin ve İslam âleminin yaşamakta olduğu sıkıntıların önüne geçilmesi açısından önemli bir konu.  Gönülleri yapalım, kırgınlıkları giderelim. İnsanların kardeş olması ve bunun önündeki engelleri kaldıralım gibi düşünceyle özel bir temayla bu konuyu işleyeceğiz.” dedi.

Ramazan ayı münasebetiyle kentte yapılan hazırlıklar hakkında bilgi veren Müftü Can,  “Bingöl il genelinde 590 camimiz var. 90 camimiz münhal durumda yani imamı yok.  Ramazan öncesi, Diyanet İşleri Başkanlığı, bu konuda yaptığı çalışmayla 15 camiye sözleşmeli imam ataması oldu. Ayrıca Ramazan ayı bağlamında ise İŞKUR tarafından, Bingöl İl müftülüğüne 80 adet İŞKUR kadrosu verildi. Bunların 40’ı bayan ve 40’ı da erkeklere tahsis edilerek münhal ve imam ihtiyacı olan camilerimize tahsis edildi.” ifadelerini kullandı.

Bingöl il genelinde yaklaşık 600 din görevlisinin olduğunu ifade eden Can, camilerdeki tüm hazırlıkların tamamlandığını söyleyerek Ramazan ayında Bingöllülere Kur’an ziyafetin tattırmayı düşündüklerini belirtti.

“İtikâf ibadeti ve hatimle teravih namazının kılınması için cami tahsis edildi”

Müftü Can, “Her Ramazan da yaptığımız gibi bu yıl da kent merkezinde Belediye İş Hanı olarak bilinen mescidimizde hatimle teravih namazı kılınacak. Ayrıca itikâf ibadeti için her yıl olduğu gibi yine Yeni Mahalle camimiz tahsis edildi. Kadir Gecesi’nin ihyası için de merkezî iki camimiz açık tutulacak. Bunlar, merkez Hacılar Camii ile Selahaddin-i Eyyubî camileridir.”

“Gönülleri yapalım, kırgınlıkları giderelim”

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yılki temanın “Gelin gönüller yapalım bu Ramazan ve her zaman” seçildiğini hatırlatan Müftü Can, “Cuma ve teravih namazı öncesinde bu ana temayı dikkate alarak, derinlemesine işleyeceğiz. Ülkemizin ve İslam âleminin yaşamakta olduğu sıkıntıların önüne geçilmesi açısından önemli bir konu.  Gönülleri yapalım, kırgınlıkları giderelim. İnsanların kardeş olması ve bunun önündeki engelleri kaldıralım gibi düşünceyle özel bir temayla bu konuyu işleyeceğiz inşallah.” diye belirtti.

Müftü Can, ramazan ayında ayrıca irşat faaliyetleri kapsamında radyo programları yapacaklarını dile getirdi.

 “Cemaatleri çok olan camileri tercih etmek daha sevap”

Cemaatleri çok olan camileri tercih etmenin daha sevap olduğunu söyleyen Müftü Can, şunları söyledi: “Cemaati daha kalabalık olan camilerde namaz kılmak daha sevap olduğu gibi Hz peygamber (as)’in sünnetidir.  Gördüğüm kadarıyla merkezi ve daha büyük mahalle camileri yerine küçük yerler tercih ediliyor. Apartman içinde yâda küçücük mescitlerde namazlar eda ediliyor. Burada olmaz demiyorum.  Zorunlu bir hal varsa yine olabilir. Fakat bu durum köklü bir anlayış haline gelirse, herkes kendi sitesinde mescidinde bahçesinde ve kendi evinde namaza kılarsa o zaman İslam’da cemaatle namaz kılmanın anlamı yitirilmektedir. O nedenle bütün Bingöllüleri mahallelerindeki büyük camilere akın ederek, orada Cuma ve teravih namazları eda etmelidir. ”

“Ramazan’ı Hz Peygamberin anladığı gibi, kavradığı ve bizim anlamamızı istediği gibi anlamak gerekiyor.” diyen Müftü Can, Ramazan ayının günahları yakan bir zaman iklimi nitelendirildiğini söyleyerek, “Hepimizin hedefinde bu ayda arınması ve temizlenmesi gerekiyor.  Kendimizi gözden geçirmek gerekiyor. Müslümanlar olarak bu ayı çok dikkatli bir şekilde orucuyla, teravihiyle, sadakalarıyla, fitreleriyle, zekâtlarıyla, fakirlerin gönüllerini almakla ihya etmeliyiz. Birçok ibadetin aynı anda icra edildiği bir zaman dilimi. Tüm bunları yaparken, dikkat etmemiz gereken tek şey ihlası muhafaza etmektir. ”diye konuştu. (Nihat Kanat- İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler