"Gelin Ramazan ayında zekâtlarımızla fakirlerin yüzünü güldürelim"

"Gelin Ramazan ayında zekâtlarımızla fakirlerin yüzünü güldürelim"

​Toplumsal bir ibadet olan zekâtın dini ve toplumsal olarak önemli bir ibadet olduğunu belirten Gaziantep Umut Kervanı Başkanı Mustafa Özaslan, Ramazan ayının, zekat ibadetini yerine getirmek için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Rahmet ve bereket kapılarının sonuna kadar açıldığı, yapılan her amelin ise karşılığının binlerle ifade edildiği mübarek Ramazan ayına sayılı günler kaldı.

Ramazan ayında yapılan amellerin daha makbul olması inancından dolayı birçok kişi, İslam'ın beş şartından biri olan zekât ibadetini bu ayda yapmaya çalışıyor.

Zengin olanların her yıl nisap miktarına ulaşan malının kırkta birini zekât olarak vermesi, toplumda da zengin ile fakir arasında karşılıklı, oldukça güzel bir muhabbet oluşturuyor. Zekât ibadetiyle bir tarafta zengin olan kişinin malından belli bir kısım alındığı için aşırı zenginleşmenin önüne geçiliyor ve diğer taraftan da maddi durumu iyi olmayan fakirlerin daha çok fakirleşmesinin önüne geçilmiş oluyor.

Toplumsal bir ibadet olan zekâtın önemi ve Ramazan ayında yapacakları yardımlarla ile ilgili İLKHA’ya konuşan İnsani Yardım ve Eğitim Kültür Derneği Gaziantep Umut Kervanı Başkanı Özaslan, yaklaşan Ramazan ayı dolayısıyla fakir ve mağdur aileler için yardım kampanyası başlattıklarını, hayırseverlerin bu ayda zekat başta olmak üzere sadaka ve hayırlarına talip olduklarını belirtti.

Ramazan ayının ihtiyaç sahiplerinin yüzünün en çok güldüğü bir ay olduğunu belirten Özaslan, "Gelin Ramazan ayında zekatlarımızla fakirlerin yüzünü güldürelim" çağrısında bulundu. Özaslan, Her Ramazan ayında olduğu gibi bu Ramazan ayında da yardım çalışmalarına başladıklarını söyledi.

"Zekat fakirlerin hakkıdır"

Müslümanlar tarafından özellikle Ramazan ayında verilen zekâtın zenginler ve fakirler arasındaki sevgi ve kardeşlik duygularını pekiştirdiğini belirten Özaslan, "Müslümanlar olarak mübarek Ramazan ayına bir hazırlığımız var. Toplum olarak da genelde Ramazan ayını biz zekat ayı olarak biliyoruz. Dolayısıyla zekat Allah’ın emirlerinden bir emirdir. Zaten İslam’ın beş şartından birisi de zekattır. Aslında toplum içerisinde varlıklı olan ve zekat vermeye de gücü yeten zengin kardeşlerimizin bu mallarını bir şekilde temizlemesi manasındadır. Dolayısıyla da zekat fakirlerin hakkıdır." dedi.

"Umut Kervanı olarak Ramazan ayı için ciddi bir hazırlık yapıyoruz"

Ramazan ayının gelmesi ile toplumda yardım noktasındaki hassasiyetlerin doğal olarak arttığına işaret eden Özaslan, "Ramazan ayı geldiği zaman zengin olan kardeşlerimiz, halkımız Ramazan ayı içerisinde zekâtlarını veriyorlar. Biz de Umut Kervanı olarak Ramazan ayı için ciddi bir hazırlık yapıyoruz. Mağdur ve ihtiyaç sahibi olan ailelerin ve verilecek zekâta muhtaç olan ailelere zekât ulaşması için elimizden gelen çalışmayı yapıyoruz. Burada tabi ki bizler Umut Kervanı olarak zengin ve fakir arasında bir köprü görevini yürütme adına zekâtı olan kardeşlerimizi ziyaret ediyoruz. İsterlerse zekâtlarını kendi elleriyle yerine ulaştırma konusunda biz de onlara vesile oluyoruz. İsterlerse Umut Kervanı aracılığıyla onların zekâtlarını bizler fakirlere teslim ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Zekât malımızı temizler"

Toplumsal bir ibadet olan zekâtın farz olduğuna da dikkat çeken Özaslan, "Zekât vermek zaten dini bir vecibedir, vazifedir. Allah-u Teala ve Peygamber Efendimiz de zekatın önemine değinmiştir. Müslümanların zekât, infak, sadaka vermelerini bize tavsiye etmişlerdir. Dolayısıyla malın temizliği zekâtladır, infakladır, sadakayladır. Allah’ın bize vermiş olduğu bu malı, varlığı ve zenginliği muhafaza etmemiz adına bu malımızı temizlemek, fakirlere zekât ve sadaka olarak ulaştırmak aslında bizim dini bir görevimizdir." şeklinde konuştu.

"Ramazan ayı yardımlaşma ayıdır"

Ramazan ayının rahmet ve bereket ayı olduğu için bu ayın aynı zamanda yardımlaşma ayı olduğunu da ifade eden Özaslan, şunları söyledi:

"Halkımız zekât, sadaka, fitre gibi hayırlarını Ramazan ayında verirler. Ramazan ayı on bir ayın sultanıdır. On bir ayın sultanı olan Ramazan ayında da bu hayır ve hasenatların, zekâtların verilmesi hem halkımız hem de ihtiyaç sahipleri tarafından beklenmektedir. Oruçlu olan halkımız bu gelecek olan zekâtlarla, fitrelerle ve sadakalarla iftar ediyorlar. Ramazan ayında ihtiyaç sahipleri gerçekten belki evlerinde o bir ay boyunca görmedikleri, yemedikleri bir takım ihtiyaçları Ramazan ayında bu zekat ve fitrelerle ihtiyaçlarını karşılıyorlar ve Ramazan ayında bir yıl boyunca evlerine girmeyen erzaklar giriyor. Bundan dolayı Ramazan ayında ihtiyaç sahibi aileler bir beklenti içerisindedirler."

İLKHA








 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.