Genç çiftçi projesine başvuran vatandaş mağdur edildi

Genç çiftçi projesine başvuran vatandaş mağdur edildi

Genç çiftçilere 30 bin TL hibe desteği sağlanması projesi kapsamında mağdur edilen vatandaş, mağduriyetinin giderilmesini istiyor.

Tarım ve Orman Bakanlığının "Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girmesinin ardından başvurular yapıldı.  

Başvuruda bulunarak bankaya para yatıran birçok genç çiftçi, mağdur edildi. Kendilerine hayvan verilmeyen ve yatırdıkları paraları da iade edilmeyen genç çiftçiler, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. Bitlis Merkez Kayadağ (Dilek) köy nüfusuna kayıtlı Bayram Demir, bu mağduriyeti yaşayan vatandaşlardan sadece biri.

Proje kapsamında yaptığı başvurunun kabul edildiğini, gerekli tüm evraklarını tamamladığını ve bankaya istenilen 3 bin TL paranın da yatırıldığını belirten Demir, hibe olarak verilecek hayvanların kendilerine teslim edilmediğini söyledi.

Mağduriyetlerinin giderilmesi ve devletin kendilerine verdiği hibe desteğinin alınması için Tarım ve Orman Bitlis İl Müdürlüğüne defalarca başvurduğunu, yetkililer tarafından paranın olmadığı gerekçesinin öne sürüldüğünü ifade etti.

Yaklaşık iki yıldan bu yana proje nedeniyle herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışamadığını, akrabalarında kiraladıkları tapunun parasını verdiklerini, proje için Ziraat Bankasına yatırdığı 3 bin TL para ve dosya masraflarının bile iade edilmediğini dile getiren Demir, kendisine yaşatılan bu mağduriyetin giderilmesini istedi.

"Ne bana çıkan hibe desteğini verdiler ne de bankaya yatırdığımız parayı iade etiler"

Mağduriyetlerinin giderilmemesi halinde hukuki süreci başlatacaklarını ifade eden Demir, "Bitlis merkez Kayadağ köyünden genç çiftçiye başvurdum. Başvurum onaylandı ve bana genç çiftçi projesi kapsamında hibe desteği çıktı. 3 bin TL Ziraat Bankası'na yatırmamı istediler, yatırdım. Gerekli tüm dosya masraflarını verdim. Hayvanlarımız çıktı. Birçok vatandaş hayvanını aldı. Bize bir şey vermediler. En son bizi çağırdıkları toplantıda, 'Gelen para az, o parayla hayvan alınmıyor. Bu parayı size vereceğiz. Geri kalanını kendi cebinizden tamamlayın.' dediler. Biz de 'Vereceğiniz bu parayla bu kadar hayvan alamayız. Verdiğiniz parayla ne kadar hayvan geldiğini kabul etseniz alalım.' dedik. Onlar da 'Yok, 34 adet hayvan almak zorundasınız.' dediler. Biz de bu parayı almadık." dedi.

"Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz"

Proje için kiraladıkları tapunun parasını cebinde ödediğini, bir buçuk yıldan bu yana projeden dolayı herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışamadığını dile getiren Demir, şunları kaydetti:

"Proje için tapu kiraladım. Bir buçuk yıldır bir yerde sigortalı olarak çalışamıyorum. Çünkü projenin sözleşmesinin içerisinde bu var. En son Bitlis Milletvekili Vahit Kiler ile görüştüm. Daha sonra bana dönüş yapılarak, bir şey yapılamayacaklarını söylediler. Bize hibe edilecek 30 bin yerine 22 bin 100 TL veriyorlardı. Bu parayla 34 hayvan almamızı istiyorlardı. Biz de 'Bu parayla bu hayvanı alamayacağımızı.' söyledik. Miktar değerinde hayvan almak istedik, bunu kabul etmediler. Cebimizden geri kalanını tamamlamamızı istediler. Bizim de imkânımız yoktu. Normal şartlarda devlet bunu bize hibe etmişti. En son bize, 'Müteahhit iflas etmiş, devletten gelen para budur.' dediler. O parayla bu kadar hayvan alınamayınca parayı bakanlığa geri gönderdiler. Böylelikle bizi mağdur ettiler. Bankaya yatırdığımız, dosya masraflarımız kiraladığımız tapu masraflarımızı bile iade etmediler. Bitlis merkez ve ilçelerde birçok vatandaş benim gibi mağdur durumdadır. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz."

Konuyla ilgili İLKHA'nın görüştüğü Tarım ve Orman Bitlis İl Müdürlüğü yetkilileri, Bakanlığın izni olmadan herhangi bir açıklama yapamayacaklarını kaydettiler.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.