Gercüş flora ile süslendi

Gercüş flora ile süslendi

​​Bahar ayına girilmesiyle beraber Batman’ın birçok bölgesi çeşitli bitki örtülerine bürünerek seyre doyumsuz görüntüler oluşturdu.

Son günlerde etkili olan yağışların ardından havaların ısınmasıyla beraber Batman’ın birçok bölgesinde yetişen bitki örtüleri, Gercüş (Gercews) ilçesinde de seyre doyumsuz görüntüler oluşturdu.

Bahar çiçekleri arasında Batman’da en çok dikkat çeken çiçeğin başında gelincik çiçeği geliyor. Gelincik çiçeği bölgede (bûkanî, bûkîk, xecxecok ve kûlika bûk û zavê) isimleriyle biliniyor.

Gelincik çiçeğinin yanı sıra rengârenk çiçekler, güzel manzaralar oluştururken, manzarayı görenler bu anı cep telefonu kameralarıyla kayda alıyorlar.

Özellikle üzümüyle meşhur Gercüş ilçesinin flora zenginliği hakkında bilgi veren Gercüş Ziraat Odası Tarım Danışmanı Seyithan Öner, "Baharın gelmesiyle beraber Gercüş yeşil bir görünüme büründü. Çeşit çeşit çiçekler açıldı. Gercüş bakir bir toprağa sahip. Burada çok fazla gübre ve ilaç kullanımı yapılmadığından dolayı daha birçok aromatik (hoş kokulu) bitki, çiçek çeşitleri mevcut durumdadır. Bitki florası zengin olan bu ilçemiz baharın gelmesiyle beraber daha güzel bir görünüme büründü. Son yıllarda bilinçsiz ilaç kullanımını engellemek için Oda olarak çalışmalarımız var. Bu yapıyı, bitki örtüsünü kaybetmemek ve çeşitleri koruma altına almak için de çeşitli kurumlara projeler verdik. Şu anda değerlendirme aşamasında. Bu bitkileri, flora çeşidini, aromatik bitkileri ve diğer zenginlikleri kaybetmemek için elimizden geleni yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Gercüş

"Ağalar diyarı" olarak bilinen Gercüş ilçesi Mardin’in Midyat ilçesine bağlı bir köyken 30 Mayıs 1926 yılında ilçe statüsü kazandı. 16 Mayıs 1990’da Batman iline bağlandı. Gercüş Mardin-Midyat eşiği denilen bin 100 metre yükseklikteki dağların kuzey eteğinde 950 rakımlı bir platoda kuruludur. Gercüş, Batman merkezin güneydoğusunda bulunmaktadır. İl merkezine uzaklık 59 kilometredir. Gercüş’ün güneyinde Midyat, kuzeyinde Hasankeyf, doğusunda Dargeçit, batısında Savur ve Bismil ilçeleri bulunmaktadır. İlçe merkez nüfusu 4 bin 341 köy nüfusu 15 bin 71, toplam nüfusu 19 bin 412’dir. Bir beldesi ve 58 köyü vardır.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.