"Gıda intoleransı yaşam kalitesini düşürüyor"

"Gıda intoleransı yaşam kalitesini düşürüyor"

Uzmanlar, sağlık kaynağı birçok besinlin vücuda olumsuz etkilere neden olabileceğini belirterek önemli uyarılarda bulundular.

Sürekli tüketilen ve sağlıklı olduğu düşünülen birçok gıdanın vücuda olumsuz etkilere neden olabileceğini belirten diyetisyenler, gıda intoleransıve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Laleş Güzel, gıda intoleransıve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Gıda intolerans testi ile hangi besinin vücuda olumsuz etki yaptığını öğrenilebileceğini belirten Güzel, her yiyeceğin besin değerinin birbirinden farklı olduğunu söyledi.

Güzel, Sürekli tüketilen ve sağlıklı olduğu düşünülen birçok gıda, vücuda olumsuz etkilere neden olduğunu belirterek,  bu besinlerin alerji ve kilo alımına neden olabileceğini ifade etti.  

“Gıda intoleransı yaşam kalitesini düşürüyor”

Her yiyeceğin besin değeri birbirinden farklı ve hiçbir besinin bir diğerinin yerini tam olarak tutamadığını söyleyen Güzel, “Genellikle besinleri yasaklamak yerine, porsiyon kontrolünü sağlayarak tüketilmesi öneriliyor. Ancak sağlıklı olduğunu düşünerek tüketilen birçok besin, vücutta olumsuz etkiler yaratabilmekte, kilo alımını tetiklemektedir. Bu durumda, gıda intolerans testi ile hangi besinin vücuda olumsuz etki yaptığını öğrenebilir, ona göre önlem alarak daha kolay kilo verilebilir.” ifadelerini kullandı.

“Vitamin deposu besinler bile sağlığınızı bozabilir”

Vitamin deposu olan sebze ve meyveleri tüketirken öncelikle dikkatli olunması uyarısında bulunan Güzel, “Örneğin çok sağlıklı olduğunu düşündüğümüz yumurta, brokoli, enginar, domates gibi birçok besin eğer vücudumuz tarafından sindirilemiyor ise vücudumuz bu gıdaların içindeki proteinlere karşı tepki vermeye başlar. Bu olumsuz etki 'Gıda İntoleransı' olarak adlandırılır ve vücutta kilo almaya yol açar. Bu durum birçok kronik rahatsızlığa neden olarak yaşam kalitesini düşürür.” şeklinde konuştu.

“Her 8 kişiden birinde gıda intoleransı görülüyor”

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; dünyada gıda intoleransıtanısı konmuş ortalama bir milyar kişinin bulunduğunu sözlerine ekleyen Güzel, ortalama dünyada her 8 kişiden birinde bu durum söz konusu olduğunu söyleyerek, iş ve sosyal yaşamı ile ruh ve beden sağlığını olumsuz yönde etkileyen gıda intoleransının neden olduğu problemleri ise şöyle sıraladı:

Kilo almak ve kilo verememek, Migren, cilt problemleri (akne, kaşıntı nörodermatit, Sedef hastalığı, kronik egzema), nedeni bilinmeyen ödem, Kabızlık, gaz, mide krampları, şişkinlik ya da ishal, kronik yorgunluk, romatizmal hastalıklar, baş ağrısı, solunum yolu hastalıkları, Farenjit, Nezle, Grip ve ağız yaraları, Crohn hastalığı, İrritabl Bağırsak Sendromu, kronik burun akıntısı, OSB (Otistik Spektrum Bozukluğu), Depresyon ve uyku bozukluğu

“Gıdaların vücudunuza etkisini pratik bir şekilde öğrenebilirsiniz”

Güzel, son olarak gıda intolerans testinin yapılması gerektiğini söyleyerek, “Diyetisyen kontrolündeki diyet sürecinde kişi eğer kilo veremiyor aksine kilo alıyorsa, kronik yorgunluk, ödem, gaz, mide krampları, şişkinlik, kabızlık ya da ishal varsa bu durumda vücudun yabancı gıdalara karşı toleransı olup olmadığını anlamak için gıda intolerans testinin yapılması doğru seçenek olacaktır. Bunun için bu konuda uzman bir beslenme ve diyet uzmanına başvurulmalıdır. Çıkan sonuçlar değerlendirilerek hangi besinlerden uzak durulması, hangilerine beslenme düzeninde yer verilmesi gerektiği belirlenmelidir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA) 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.