​Göç ettikleri memleketlerine geri dönüp iş kurdular

​Göç ettikleri memleketlerine geri dönüp iş kurdular

​Yıllar önce göç ettikleri Batman'a geri dönen Fidan ailesi, kışın vazgeçilmezi olan kurutulmuş dolmalık sebze işini yapmaya başladılar.

Yıllar önce Batman'dan göç ettikleri Aydın'da hayata tutunabilmek için birçok işle uğraşan Fidan ailesi 2005 yılından bu yana yaptıkları kurutmalık sebze işini, 38 yıldır ayrı kaldıkları memleketleri Batman'da yapmaya başladılar.

Batman her türlü sebze üretimi için müsait bir yer olduğunu ve iklimi kurutma işine uygun olduğunu söyleyen Tahir Fidan, yetkililerin desteğiyle Batman kurutulmuş sebze merkezi olabileceğini belirtti. Fidan, Türkiye genelinden çok yoğun bir rağbet gören kurutmalık sebze üretimi Batman'da önemli bir sektör olabileceğini söyledi.

Kış aylarında tüketilen bin bir zahmetle hazırlanan ve bölgenin en önemli mutfak kültürü arasında yer alan, aynı zamanda önemli bir gelir kaynağı olan kurutmalık sebze işi Batman'da birçok istihdamın kapısını da açacak.

"Göç ettiğimiz Batman'a geri döndük"

Kurutmalık sebze işini 2005 yılından bu yana yaptıklarını belirten Fidan, "2005'te Aydın'da bu işe başladık, çocuklarımla yavaş yavaş bu işi geliştirdik. Çocukların büyüdükçe işi biraz daha genişlettik. 2009'da Aydın'dan İstanbul'a göçtüm. Aydın Nazilli'de malları alıp İstanbul'a türüyordum. Semt pazarlarında satıyorduk. Bazen toptan alan müşterilerimiz vardı onlara satıyorduk. Orada işçi sıkıntısı olunca 1980'den bu yana göç ettiğimiz Batman'a geri döndük. Hem çalışan olur hem de memleketimize faydamız olur düşüncesiyle geri döndük. İki senedir Batman'a geldik. Kendi memleketimizde işleri geliştirmek için döndük. Burada biraz umduğumuzu bulamadık. Kurutmalık biberleri iplere geçirmek için mahallede elemanlar var ama tarladaki iş biraz sıkıntılı oluyor. Geçen sene 30 dönüm ekim yaptık. 5 dönüm bamya ekmiştim bamyaları toplamak için işçi bulamadığımız için bıraktık. Bu sene 4 dönüm patlıcan 13 dönümde biber ektim. Toplam 19 dönüm ektik ancak bu sene istediğimiz gibi verim alamadık." dedi.

"Sayın Valimiz destek çıksa 100 aileye iş imkânı olur"

Yetkililerin destek olmasıyla birçok aileye istihdam imkânı olacağını dile getiren Fidan, "Herhangi bir çiftçi ile anlaşmalı olarak fidan, gübre ve diğer ihtiyaçlar için gerekirse parasal olarak destekte bulunuruz. Yeter ki işimiz yürüsün her türlü yardımcı olacağız. Tabi ki sezon sonunda hesaplaştığımız zaman verdiğimiz para desteğini oradan keseceğiz. Vereceğimiz para hibe değil de destek olacak. Devlet bize yer veya işçi konusunda destek olursa çok mutlu oluruz. 20-30 aileye iş imkânı sağlıyoruz Sayın Valimiz destek çıksa belki 100 aileyi de geçerdi. İş imkânı oldukça istihdam sağlayacaktık. Kurutma için tezgâhlara serdiğimiz biberleri toplayıp depomuza koyuyoruz. Burada sezonu kapattığım zaman ürünlerimiz TIR'larla İstanbul'a götürüyoruz. İstanbul'daki depomuza koyuyoruz. Genellikle toptan sattığımız müşterilerimiz var ağırlıklı olarak da semt pazarlarında satıyoruz. İstanbul'un Bakırköy, Fındıkzade, Bayrampaşa ve Esenler gibi semtlerde pazar yerlerimiz var çocuklarım günde 3-4 yerde satıyorlar." şeklinde konuştu.

"Batman iklimi hem her türlü sebzeye hem de kurutmaya müsaittir"

Aydın'da ilk olarak başladıkları kurutmalık sebze işine 2 yıldır Batman'da devam ettiklerini dile getiren Sinan Fidan, "Buraya gelmemizin sebebi Batman iklimi hem kurutmaya müsait hem de her türlü sebze bakımından daha müsait olduğu ve kendi memleketimiz olduğu için Batman'ı tercih ettik. Ondan dolayı işimizi Batman'da devam ediyoruz. Ürünlerimizi burada kurutuyoruz. Bizim için hem rekolte hem de ürün bakımından daha güzel ve elverişli oldu. Bunun yanı sıra bazı sıkıntılarda oldu. Mesela özellikle tarlada işçi sıkıntımız oluyor. Ürünlerimizi tarlaya ekiyoruz ama toplamaya işçi bulamıyoruz. Onun gibi bazı sıkıntılarımız oluyor. Kurutma tezgâhlarımızı kurabilecek yer sıkıntılarımız olabiliyor. Ürünün kalitesi bakımından burası daha güzel daha elverişli bir yerdir. İnşallah ileriki zamanlarda daha da iyi olacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.   

"Türkiye'nin her yerinde müşterilerimiz var"

Kurutmalık sebze satışlarını Türkiye'nin her yerine yaptıklarını söyleyen Fidan, "Burada patlıcan, biber, kabak, bamya, acı biber gibi birçok ürünün kurutmasını yapıyoruz. Kuruttuğumuz ürünleri yazın stokluyoruz. Genelde satışını kışın yapıyoruz. Türkiye'nin her yerinde müşterilerimiz var. Burada ürünlerimizi kargo ile Türkiye'nin her tarafına gönderiyoruz. Onun dışında İstanbul'da büyük bir depomuz var. İstanbul'da ürünlerimizin toptan ve perakende satışını da yapıyoruz. Yetkililer destek olursa hem maddiyat hem de işimizi sitemli bir şekilde yapabiliriz. Batman her türlü sebze üretimi için müsait bir yer bu kurutma işi Batman'ın merkezi olabilir. Batman hem sebze yetiştirme hem de kurutma bakımında merkez olabilecek bir şehirdir. Yetkililer bunun üzerinde durursa kurutmalık denildiğinde ilk akla Batman gelebilir. Hem yetiştirme hem de kurutma bakımından çok elverişli bir iklimi var. Fakat bu yetkililerle olabilecek bir iştir." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.