Görmez: "Barışın mayası İslam dinidir"

Görmez: "Barışın mayası İslam dinidir"

Bitlis belediyesini ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 30 yıldır bu coğrafyada ateş yandığını ifade ederek, barışın mayasının İslam dini olduğunu söyledi.

BİTLİS - Bitlis Valiliğine yapılan ziyaretin ardından belediyeyi ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'i, Bitlis Belediye Başkanı Hüseyin Olan kapıda karşıladı.

 

Belediye önünde Hüseyin Olan ve Encümen Üyeleri tarafından karşılanan Görmez, daha sonra makama geçti.

 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, burada yaptığı konuşmada, Bitlis’in büyük alimler yetiştiren bir kent olduğunu belirterek, “Bitlis bölgeyi manevi olarak besleyen çok kadim bir kentimizdir. Ben ilk eğitim evrelerini Bitlis’te geçirdim.

 

Bitlis’te yaklaşık bir buçuk yıl kaldım. Ben oralardan aldığım ilk ilmi eğitimimi, üniversite hayatım ve Diyanet İşleri Başkalığına kadar olan kısımda Bitlis’in ayrı bir yeri var. Bugün Bitlis’te olmaktan memnunum. Biz 30 yıldır bu topraklarda yanan ateşin sönmüş olmasından dolayı bu ülkenin çocukları olarak gurur duyuyoruz.
Sadece ateşin sönmesi yetmez. O ateşin küllerinden yeni bir bahçe oluşturarak, güller, kardeşlik bitkileri yetiştirmek önemlidir. Biz tarih boyunca farklı inançları, kültürleri, yaşatmayı yaşamış bir toplumuz. Biz bunu dünyaya göstermiş bir ülkeyiz. Makedonya’da tarihi caminin restorasyon sonrası açılışını yaptık. Onun altında sinagog ve kilise bulunuyor. Caminin üstünde 1492 tarihi yazılıydı. 1492 tarihi Yahudilerin İslam topraklarına sığındıkları bir tarih. Bizim için ateşin sönmesi elbette önemlidir. Hep birlikte bu ateşin küllerinden bahçeler oluşturmamız gerekir. Bunun mayası bizim dinimizdedir. Dinimiz de bunu emrediyor.” şeklinde konuştu.

 

Belediyeciliğin sadece şu şebekeleri döşemek olmadığını, kardeşlik şebekelerini de kalplere döşemek olduğunu belirten Görmez, "İnşallah bu şehrimize çok güzel hizmetler yaparsınız. Alimler evliyalar yetiştiren ruhunu da ayakta tutarsınız.” diyerek sözlerini tamamladı.


 

Başkan Olan da, insanların çatışmasız ortamda yaşaması gerektiğini savunduklarını belirterek, şöyle konuştu: “Bu dönemde Bitlis’i ziyaret etmeniz bizim için anlamlıdır. Böyle bir kentte yaşamaktan dolayı kendimizi şanslı hissediyoruz. Farklı inançların ve kültürlerin olduğu bir ülkede yaşamak çok zordur. Bu süreçte bu tür inançlara kültürlere olabildiğince anayasal şartlar altına alarak birlikte yaşamayı öğreneceğiz. Bizi insanların etnik kökenlerinden dolayı ayrılacağına inanmıyoruz. İlimi ziyaretinizden dolayı da teşekkür ediyoruz.” dedi.


 

Başkan Görmez ve beraberindekiler daha sonra Atatürk Mahallesinde bulunan İhlasiye Medresesini ziyaret etti.  (Şükrü Tontaş - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.