Görmez: Camilerin asıl gayesi insanı imar etmektir

Görmez: Camilerin asıl gayesi insanı imar etmektir

Gaziantepli bir hayırsever iş adamı tarafından yaptırılan 2 bin kişilik caminin açılışı, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in katılımıyla dualar eşliğinde yapıldı.

Gaziantep Akkent  Şahinbey Oto Sanayi Sitesinde bulunan ve bir yıl gibi kısa sürede tamamlanan, içerisinde iki bin kişinin aynı anda ibadet edebildiği caminin açılış töreninde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, camileri inşa etmenin önemli olduğunu, ancak camilerin, asıl gayesinin insanı imar etmek  olduğunu belirtti.   

Açılış programına Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in yanı sıra Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Yavuz Coşkun, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Camiyi inşa eden Sanayici ve İş adamı Abdülkadir Konukoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Camilerin kentlere nefes aldıran mabetler olduğunu belirten Görmez,  “Camileri ve mabetleri inşa etmek önemlidir. Ancak bütün bu camilerin asıl gayesi insanı imar etmektir. İnsanın gönlünü yapmak, onun gönül dünyasını imar etmek son derece önemlidir. Peygamberimiz mabetle insan arasında, camiyle insanın kalbi arasında bir ilişki kurmuştur. Kabe’nin şubesi olan camiler şehrin nefes aldığı mekanlardır. Şehir camilerle nefes alır. Camiler aynı zamanda bizim birlik mekanlarımızdır.” dedi.

“Bizim medeniyetimizde insanlar mabet için değil, mabetler insan içindir”

‘Bizim medeniyetimizde insanlar mabet için değil, mabetler insan içindir’ diyen Görmez, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bizde mabetler insanın hiçliği ve yokluğunu ifade edebileceği tapınaklar değil, kalbini ve gönlünü imar edeceği mekanlardır. Onun için hep birlikte gençlerimizle, çocuklarımızla, insanlarımızla ilgilenmeliyiz. Onların kalplerini, gönül dünyalarını inşa etmek için ayrıca zaman harcamalıyız. Birlikte caminin içinde Rahman'a secde eden müminler topluluğu olarak birliğimizi ve ahengimizi inşa edebilmeliyiz. Bu sene Ramazan ayında ‘Gelin Gönüller Yapalım. Bu Ramazan ve Her Zaman’ temasını belirledik. Gelin gönüller yapalım. Rabbinden mahrum kalmış gönülleri Rabbimizle buluşturalım. Gönül kırmayalım. Gönül inşa edelim. Gönül yapmak başka medeniyetlerin kullanmadığı bir deyim ama bizim medeniyetimizin en çok üzerinde durduğu bir kavramdır. İnsanı incitmek gönül yıkmak Kabe'yi yıkmaya eşdeğer kabul edilmiştir.”

“Semalarımızdan ezan, camilerimizden cemaat eksik olmasın”

Camilerin, çocukların ve gençlerin sosyal mekanları olmasını isteyen Görmez, engellilerin de mihraba kadar ulaşabilmesini sağlamak amacıyla mimari engellerin kaldırılması gerektiğine dikkati çekti.

Görmez, “Zaman zaman gündelik hayatın akışı içinde maalesef küçük meselelerden dolayı ayrışıyoruz. Birbirimizi kırıp öfkeleniyoruz. Hep birlikte bu dünyayı en güzel şekilde imar ederek, gönülleri imar ederek, kalplerimizi birleştirmeliyiz. Allah bu mabette gönüller yapmayı nasip etsin. Milletimizin gönüllerini Doğusuyla, Batı'sıyla, Kuzeyiyle, Güneyiyle kardeşlik inşa etmeyi Allah nasip etsin. Camimiz hayırlı olsun. Semalarımızdan ezan, camilerimizden cemaat eksik olmasın.” temennisinde bulundu.

Görmez, konuşmasının sonunda yakın bir zamanda Fildişi Sahili’ne sembol niteliğinde bir caminin inşa edileceğinin müjdesini   verdi.

Konuşmaların ardından cami dualar eşliğinde açılırken, açılış töreninin ardından Görmez, camide Cuma hutbesi verdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)









HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.