Görmez Hoca güzel çalışmalar yapmak istedi fakat yalnız kaldı

Görmez Hoca güzel çalışmalar yapmak istedi fakat yalnız kaldı

​Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in görev süresi içerisinde büyük değişiklikler yapmaya çalıştığını söyleyen Molla Zeki Dinç, fakat tek başına bunu gerçekleştiremediğini söyledi.

2010 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı görevine atanan ve geçtiğimiz günlerde emekli olan eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in görev süresi içerisinde yaptığı çalışmaları değerlendiren Molla Zeki Dinç, Görmez’in görev süresi içerisinde büyük değişiklikler yapmaya çalıştığını  fakat tek başına bunu gerçekleştiremediğini söyledi.

Mehmet Görmez'in güzel çalışmalar yapmak istediğini ama Diyanet İşleri Başkanlığındaki bazı eksikliklerin giderilmediğini söyleyen Dinç, özellikle Diyanet teşkilatında liyakat ehli insanların belirli görevlere getirilmediği belirtti.

Bu durumun Mehmet Görmez'in tek başına bıraktığını ifade eden Dinç, "Mehmet Görmez Hoca yapmak istediklerini hep kendisi yapmaya çalıştı ama o ağır yükü kendi sorumluluğu altındaki, Diyanet teşkilatındaki insanlara da o sorumluluğu yükleyemediği için biz bunu hissediyorduk, bu bir eksiklikti. Kendi teşkilatının içindeki bazı yapıları değiştiremedi.” dedi.

“Diyanet teşkilatı harekete geçerse Türkiye’deki bütün ahlaksızlıklar son bulacaktır”

Dinç, “ Müftüler illerde halktan soyut yaşadılar. İslami cemaatlerle diyalogları olmadı ama Mehmet Görmez Hocamızda bu vardı. Bütün İslami cemaatler hakkında olumlu görüşleri vardı. Ama bunu il ve ilçe müftülerine yaptıramadı. Dolayısıyla İslami cemaatlerden kopuk oldular. O ilin veya ilçenin kanaat önderleriyle yüzlerce âlim yetiştirmiş seydalarımızla müftülerimiz nedense diyalog kuramadılar. Hükümetin bir açılışı olduğu zaman kravatını bağladılar, oraya gittiler. Kurdele kestiler ama İslami çalışmaların olduğu yerde olmadılar. Dolayısıyla müftülerimiz il ve ilçelerde imamların üzerinde de etkin olamadılar. Değerli birçok âlimlerimiz var. Kendi köylerinde medresesini açmış talebe yetiştiriyor. Oysaki o insanlar merkeze alınmalıydı. Onların çalışmaları diğer imamlara örnek olmalıydı. Türkiye’de Diyanet teşkilatı harekete geçerse Allah’ın izniyle Türkiye’de ki gençlik değişecek, halk da kurtulacak. Toplumun içindeki bütün ahlaksızlıklar bitecektir. Ama Mehmet Görmez Hoca bütün güzel yönlerine rağmen bu konuda bir gelişme kaydedemedi. Zaman zaman camilerde çocukların başını okşadı bu güzel bir mesajdı. Ama sadece bu bizim din görevlilerin harekete geçmesi için yetmiyordu.” diye konuştu.

“ Bir işçi sabah 8 akşam 5 arası çalışıyorsa bir imam da öyle çalışmalı”

İmamların sadece namaz vakitlerinde camide bulunduklarını diğer vakitlerini camilerde geçirmemelerinin bir eksiklik olduğunu belirten Dinç, “ Bir işçi sabah 8'de kalkıp akşam 5'e kadar çalışıyorsa bir imam da saat 8’de camide oturmalı akşama kadar camideki cemaatinin sorunlarıyla ilgilenmeliydi. Bütün imamlarımızın günde 5 saat camide hizmet verdiğini düşünün ne kadar güzel gelişmeler olduğunu… Türkiye genelinde düşününce çok güzel şeyler olacaktı. Din görevlilerimiz daha güzel çalışmalar yapabilirlerdi ama Görmez Hoca bu konuda biraz pasif kaldı. Teşkilatını sağlam kurmadığı için bu konuda yetersiz kaldı. Bundan sonra gelen Diyanet İşleri Başkanımız bunları görmelidir.” şeklinde konuştu.

“28 Şubat mağduru imamlar göreve alınmalıydı”

"28 Şubat mağduru olan imamların göreve alınmalıydı" diyen Dinç, “ Özellikle gerçekten çok değerli imamlarımız 28 Şubat döneminde sürgünler yaşadılar, görevden alındılar. Mehmet Görmez Hocamız, 'vicdan azabı çektiğim iki konu var' demişti. Birini açıklamadı. Diğeri göreve alamadıkları hocalardı. Birçok sivil toplum kuruluşu ve birçok kanaat önderi bu konuda ricada bulunduğu halde hep ağır davrandı. Kendisi mi yapmak istemedi? Hayır. Yine teşkilatı yenilemediği için teşkilatın içinde sözünü geçiremedi. 2012’de benim dosyamda gördüğüm bu imam arkadaşların hakkında atama kararı çıktığı halde dosyalar atama dairesine gelmiyor dosya sümenaltı ediliyor ve onu daha yeni fark ediyorlar. Diyanet teşkilatının içerisinde bu kadar değişik şeyler oldu ve Mehmet Görmez Hocamız bunları görmedi. Bir idareci kabiliyetiyle olaylara hâkim olamadı. Yüzlerce göreve alınması gereken imam vardı, bunlar alınmadı ” şeklinde konuştu.

Diyanet’in İslami cemaatlere ve kanaat önderlerine yakın olması gerektiğine vurgu yapan Dinç, “Diyanet’e bakış açımızın değişmesi lazım. Diyanet demek her ilde aslında bütün İslami çalışmalara, bütün cemaatlere ve bütün kanaat önderlerine aynı zamanda bir ağabeylik görevini görecek, onlara bütün konularda bir yardım eli olacak. Kinle veya sürekli eleştirel bir yaklaşımdan ziyade onlara eksik olan yönlerinde yardımcı olacak bir kurum olarak kendini görmeli.” diye konuştu.

Mehmet Görmez’in FETÖ ile ilgili yapması gerekenleri zamanında yapamadığını ifade eden Dinç, “Mehmet Görmez Hocamızın FETÖ ile ilgili yapması gereken şeyler vardı. Hem teşkilatta hem diğer birimlerde yapamadı, bunun önlemini alamadı. Sadece FETÖ değil, Diyanet teşkilatı içerisinde olmaması gerekenler halen orada. Belki Diyanet İşleri Başkanının en yakınında bildiği halde bunlara dokunamadı. Ama zamanla gördü ki onlar birçok insanın mazlumiyetinin devamına sebep oldular.” dedi.

İLKHA





Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.