Gri tişörtlü bir polis, ‘Ben bırakmıyorum sıkıysa geçin!’

Gri tişörtlü bir polis, ‘Ben bırakmıyorum sıkıysa geçin!’

İslami STK’ların Cuma günü Diyarbakır’da Muhammed Mursi ve arkadaşlarına verilen idam kararlarını protesto etmek için düzenledikleri yürüyüş esnasında polisin sergilediği tavra 72 STK sekretarya üyesi Mehmet Duyu tepki gösterdi.

Geçtiğimiz Cuma günü Mısır’daki idam kararlarını protesto için tarihi Ulu Cami önünden Şeyh Said Meydanı’na yürümek isteyen kalabalık gruba polisin biber gazı kullanarak müdahale etmesinin ardından olaylar çıkmıştı. Yürüyüşü düzenleyen 72 STK’nın sekretarya üyesi Mehmet Duyu polisin müdahalesine tepki göstererek yaşanan olaylarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Daha önce de defalarca sivil toplum kuruluşları olarak aynı güzergâhta yürüyüş yaptıklarını, halk nezdinde hiçbir rahatsızlığın yaşanmadığını belirten Duyu, “Ortada engelleyici bir gerekçe yokken polisin her ne hikmetse farklı bir tutum sergileyerek toplumu provoke ederek durdurmaya çalışmasına anlam veremiyoruz.” dedi.

“Ben bırakmıyorum sıkıysa geçin!”

Daha önce yürüyüş için emniyeti bilgilendirdiklerini söyleyen Duyu, “Son dakikada bizi engellemeleri anlamsız. Görüşmek için başta gelen amirler onay vereceklerini söylerken, yarım saat güneşin altında bekledikten sonra gelen gri tişörtlü bir polis kimseyi yürütmeyeceğini söyledi. Nedenini sorduğumda da tahrik edici bir üslupla bana; ‘Ben bırakmıyorum sıkıysa geçin!’ dedi. Ardından diğer amirlere talimat verip kayboldu.” ifadelerini kullandı.

Kimseye zarar vermeden kaldırımdan gitmek istedikleri sırada polis tarafından hakaret, biber gazı ve copla karşılandıklarını söyleyen Duyu, polislerin olay çıkarmak için önceden hazırlandıklarını, tam teçhizat ve çok sayıda polisle olay yerine geldiklerini söyledi.

“Topluluk kendini savunmak durumunda geldi”

Duyu, “Bizim bir adım atmamızla beraber, cop ve hakaretlerle kitleye saldırmaya başladılar. Böyle olunca topluluk da galeyana geldi. Topluluk kendini savunmak durumunda kaldı. Haddinden fazla gaz atıldı. O topluluğun içinde olmayan Cami cemaati, esnaf ve vatandaş da etkilendi. Çocuklar ve kadınlar baygınlık geçirdi. Plastik mermiler kullanıldı. Yaralanan arkadaşlarımız oldu. Söz konusu polis amirinin araştırılması gerekiyor. Böyle değerli bir topluluğun saldırıya maruz kalması kesinlikle kabul edilemez. Bunun suçunu sadece paralele atıp işin içinde sıyrılmayı da kabul etmiyoruz. Şu an bir hükümet vardır. Yetkisini kullanması gerekiyor. Eğer paralelse onu deşifre edecek ve görevine son verecek.” diye konuştu. (İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler