Guantanamo'dan kurtulan Uygurlar sahipsiz

Guantanamo'dan kurtulan Uygurlar sahipsiz

Guantanamo'dan kurtulan Uygurlar sahipsiz

2001 yılındaki Afgan işgalinin ardından ABD askerleri tarafından Afganistan'da ele geçirilerek Guantanamo'ya götürülen ve 2009 yılında serbest bırakılarak Palau adalarına yerleştirilen Uygurlar, Guantanamo'dan farksız bir hayat sürüyorlar.

Guantanamo'daki ABD askeri üssünde, direniş organizasyonlarıyla ilişkileri olduğu gerekçesiyle 8 yıl tutulan 22 Uygur Türkü, 2009'da mahkeme kararıyla serbest bırakıldı. Uygurlu tutsaklar bunun üzerine kendilerine geçici olarak yerleşme hakkı veren Güney Pasifik'teki bir ada devleti olan Palau'nun yanı sıra Arnavutluk, El Salvador ve İsviçre'nin de aralarında bulunduğu çeşitli ülkelere gönderildi.

Mahkeme, Doğu Türkistan İslami Hareketi liderleriyle ilişkileri bulunduğu bilinen Uygurların, "terörist" kabul edildikleri Çin'de uzun süre hapis cezalarına çarptırılmaları veya öldürülmeleri kaygısıyla Uygurları Çin'e teslim etmedi.

"ELEKTRİKLERİ YOK"

Palau adalarına yerleştirilen Uygurlar, AP'ye konuştu ve içler acısı durumlarını anlattı.

Palau hükümeti tarafından Uygurları desteklemek amacıyla verilen aylığın kesilmiş olması sonrası aldıkları maaşla geçim sıkıntısı çeken Ahmed Abdullah ve ailesi şu anda elektriksiz yaşamaya çalışıyor.

42 yaşındaki Abdullah, satranç oyunundaki taşlar gibi olduklarını söyleyerek "Onlar bizimle yıllardır oynuyor" şeklinde konuştu. Düzenlenen hava saldırısında sol bacağını kaybeden Abdullah ailesiyle birlikte üç arkadaşını daha evinde misafir ediyor. 

Serbest bırakılan Uygurlar, Çin'in baskısı altında tutuluyorlar ve her ne kadar herhangi bir faaliyette bulunmadıkları ortaya çıksa da terörist olarak görülüyor.

Palau Cumhurbaşkanı Tommy Remengesau, geçici olarak Palau'da yaşamalarına izin verilen Uygurların sürekli kalabilecekleri bir ülke bulunması çabalarını artırdıklarını ancak bu çabalarının işe yaramadığını söylüyor. 

ÇİN BASKI YAPIYOR

Devlet Başkanı Tommy Remengesau, "Çin'in burada yaşayan Uygurları kabul etmemiz sebebiyle kızgın olduğu bir sır değil, hiçkimse onları ülkesine kabul etmek istemedi, en başından beri Çin'in üzerimizdeki baskısı devam ediyor" şeklinde konuştu.

Çin devlet yetkilieleri söz konusu baskı iddialarına ise hiçbir cevap vermedi.

ABD Devlet Departmanı sözcüsü Patrick Ventrell, ABD'nin Uygurlar için kalıcı bir yer aradığını ve Palau yetkilileriyle iletişim halinde olduğunu söyledi. Ancak hala sonuç alınabilmiş değil. 

Öte yandan, adaya yerleştirilen 6 Uygurlu'dan biri olan Adil Nuri'nin, geçtiğimiz ay adadan kaçtığı hükümet tarafından onaylandı. Yerel bir gazetede aktarıldığına göre, Nuri, Japanya üzerinden Türkiye'ye giriş yaptı. 

Tia Belau adlı yerel gazete Palau'daki bir üniversitede güvenlik görevlisi olarak çalışan 43 yaşındaki Adil'in karısı ve bebeğinin bulunduğu Türkiye'ye doğru yola çıktığını yazmıştı.

PALAU ADALARI

Palau adalarında yaklaşık 20 bin kişi yaşıyor. 1994 yılında ABD himayesinden çıkan Palau'ya ABD, Uygurlar için yaklaşık 600 bin dolar verdi. Ancak ada yönetimi bu kişilere yapılan yardımları durdurdu. 

Tekrar serbest bırakıldıklarında çok mutlu olacağını söyleyen Abdulcabbar Abdurrahman, "Şu anda tekrar Guantanamo'da gibiyiz" diye konuştu. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.