Güneş enerjisi ile çalışan uçak havalandı

Güneş enerjisi ile çalışan uçak havalandı

Güneş enerjisiyle çalışan ilk uçak olan Solar Impulse, tarihi dünya turuna bugün başladı. 35 bin kilometre yol kat edecek olan uçak 120 saat havada kalmayı hedefliyor.

Dünyanın güneş enerjisiyle çalışan ilk uçağı olan Solar Impulse, tarihi dünya turuna bugün Abu Dabi’den başladı.

Solar Impulse’in ikinci versiyonu olan ve kanatları 72 metre uzunluğunda olan uçak, 35 bin kilometre yol kat ederek 120 saat havada kalmayı hedefliyor.

Pasifik ve Atlantik Okyanusu’nu turlayacak olan uçağın saatteki hızı 70 kilometre olacak ve en fazla 8 bin 500 metre yüksekliğe çıkacak.

Solar Impulse'nin havalanması için güneşin bol olduğu Abi Dabi seçilirken uçağın Hindistan üzerinden Myanmar ve Çin’e, oradan da Pasifik üzerinden geçerek ABD’ye uçması ve toplamda 25 gün havada kalması hedefleniyor.

Uçak ABD üzerinden geçtikten sonra Atlantik üzerinden Güney Avrupa’ya ve oradan da Kuzey Afrika üzerinden Temmuz ayında tekrar başlangıç noktası olan Abu Dabi’ye dönecek.

İsviçreli pilotlar Bertrand Piccard ve André Borschberg tarafından geliştirilen Solar Impulse'nin sponsorları arasında Brisa da yer bulunuyor.

Toplam ağırlığı 2 bin 300 kilo olan uçak tümüyle güneş enerjisiyle çalışacak ve sadece bir pilotu olacak.

Ağır türbülanslara karşı dayanıklı olarak geliştirilen Solar Impulse 2’ye toplamda 17 bin 200 adet güneş pili monte edildi. Gündüzleri güneş enerjisini depolayarak şekilde tasarlanan uçak geceleri ise bu enerji ile uçacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.