Güney Kürdistan'da hükümet kurma çalışmalarında anlaşmazlık

Güney Kürdistan'da hükümet kurma çalışmalarında anlaşmazlık

KYB'nin İçişleri Bakanlığı'nda ısrar etmesi nedeniyle yeni hükümeti kurma çalışmaları tıkandı

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY), Kürdistan Yurtsever Birliği'nin (KYB), İçişleri Bakanlığı'nda ısrarcı olması nedeniyle yeni hükümeti kurma çalışmaları tıkandı.

Başbakan ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, tıkanıklığı aşmak için KYB Genel Sekreter Yardımcısı Berhem Salih ile görüştü.  

Salih'in, Erbil'deki konutunda gerçekleşen görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Berhem Salih, koalisyon hükümetinde yer almak için taleplerinde ısrarcı olacaklarını vurgulayarak, "KYB olarak İçişleri Bakanlığı'nı almada ısrarlıyız. Bu konudaki duruşumuz nettir. Kurulacak hükümet dengeli ve KYB'nin siyasi anlayışına uygun olmalıdır. Kısa sürede bir sonuca varacağımızı ümit ediyorum. Yarın son değerlendirmelerimizi yapıp nihai bir sonuca ulaşmaya çalışacağız" dedi.

Goran ve KDP'nin yeni kabinede anlaşması nedeniyle KYB'nin endişelendiği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu belirten Salih, "Biz her iki partinin anlaşmasından memnunuz. Çünkü başından itibaren geniş katılımlı hükümetten yana olduk" diye konuştu.

Neçirvan Barzani de, "KYB, yeni hükümette mutlaka yer almalıdır. Görüşmemiz de bu çerçevede oldu. KYB'nin kendine göre bazı planları var. Biz de bunu saygıyla karşılıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

"İçişleri Bakanlığı konusunda farklı düşünüyoruz" diyen Barzani, bu meseleyi tekrar değerlendirip nihai bir sonuca varacaklarını bildirdi.

KYB ile stratejik ittifaklarının devam ettiğini dile getiren Barzani, bugüne kadar karşılıklı oturup 'bu ittifak sona ermiştir' şeklinde bir karar almadıklarını aktardı. Barzani, "İki taraf olarak yeni gelişmeler üzerine bu ittifaka bazı eklemeler yapabiliriz veya yeni bir düzenlemeye gidebiliriz" dedi.

IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin, 21 Eylül 2013'te yapılan genel seçimlerden sonra yeni hükümeti kurmakla görevlendirdiği Neçirvan Barzani, 8'inci kabine için Goran, İslam Toplum Partisi ve Türkmen listesiyle anlaşmıştı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.