Güney Sudan’da barış umudu

Güney Sudan’da barış umudu

2011 yılında Sudan’dan ayrılan ve iki yıl sonra da iç savaşın patlak verdiği Güney Sudan’da muhaliflerle hükümet arasında barış umudu oluştu.

Güney Sudan’da hükümete karşı mücadele eden muhaliflerin lideri  Riik Machar ile Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit arasında komşu ülke Etyopya’da barış görüşmelerinin olacağı belirtildi.

Etiyopya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Güney Sudan cumhurbaşkanı  Mayardit ile muhaliflerin lideri Machar arasında bu hafta  içinde  bir görüşme gerçekleşeceği ve ülkede iç savaşın sona ermesi amacıyla müzakerelerde bulunacakları kaydedildi.

Reuters’ın konuyla ilgili haberinde taraflar arasındaki görüşmeye Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in başkanlık edeceği ifade edildi. 2013 yılında başlayan ve on binlerce kişinin hayatını yitirdiği iç savaş, Cumhurbaşkanı  Mayardit’in yardımcısı olan Machar arasında hem kabile ve hem iktidar mücadelesi yüzünden başlamıştı.  

2011 yılında ise Güney Sudan, başta işgal rejimi israil olmak üzere emperyalist güçlerin  destekleriyle, Hartum yönetiminden ayrılmıştı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.