Güneydoğu’dan bir milyar 543 milyon dolarlık hububat ihracatı

Güneydoğu’dan bir milyar 543 milyon dolarlık hububat ihracatı

Türkiye Hububat Bakliyat Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, 2018 yılının ilk dokuz ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden toplam bir milyar 543 milyon hububat bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildiğini söyledi.

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyeleri Türkiye Hububat ve Bakliyat Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, başkanlığında bir araya geldi. İhracat rakamlarının değerlendirildiği toplantıda yılın son üç aylık diliminde gerçekleştirilecek olan faaliyetler hakkında da karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Türkiye Hububat Bakliyat Sektör Kurulu ve Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, toplantıda yaptığı konuşmada, 2018 yılının ilk 9 ayında gerçekleştirilen ihracat rakamları hakkında bilgiler verdi.

2018 yılının ilk 9 ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden bir milyar 543 milyonluk hububat bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Altunkaya, şunları söyledi:

“Türkiye Genelinde sektörümüz ihracatının yaklaşık yüzde 32’si ve aynı zamanda bölgemizde yapılan toplam ihracatın yaklaşık yüzde 25’ini sektörümüz gerçekleştirmektedir. Bu tablo bizim sektörümüzün bölgemizin ekonomik durumu açısından önemini ortaya koymaktadır. Aynı zamanda da ihracatımızda komşu coğrafyaların önemli paya sahip olması çevre ülkelere gıda sağlanması anlamında bölgemizin sektör ihracatının, Ortadoğu bölgesi için de önemli bir misyon taşıdığını göstermektedir.”

“Ürün bazında en fazla ihracatı un, makarna ve bisküvi oluşturuyor”

Yılın ilk 9 aylık sürecinde bölgeden en fazla ihracat yapılan ürünler hakkında bilgiler veren Altunkaya, “Ocak-Eylül döneminde bölgemizin hububat bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinin ihracatında ilk sırayı, 356 milyon 289 bin dolar ile buğday unu almaktadır. İkinci sırada 288 milyon 532 bin dolar ile makarna takip etmektedir. Üçüncü sırada ise 189 milyon 734 bin dolar ile bisküvi-pasta yer almakta olup, dördüncü sırada 180 milyon 27 bin dolar ile bitkisel yağlar bulunmaktadır.”dedi.

“Hububat, bakliyat ihracatının ilk sırasında Irak yer alıyor”

Altunkaya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden dünya genelinde 160 ülkeye hububat ve bakliyat ihracatı gerçekleştirildiğini belirterek, en fazla ihracatın Irak’a gerçekleştirildiğini ifade etti.

Türkiye ve bölgeden gerçekleştirilen ihracatın arttırılması, global pazarlarda aktif roller üstlenmeleri ve mevcut pazarların korunarak yeni pazarların bulunması için çalışmaların da devam ettiğini aktaran Altunkaya, “Sektörümüzle ilgili ihracat pazarlarımızın genişlemesi, farklı pazarlarda rekabet gücümüzü daha da arttırmamız ve ihracat hedeflerimize ulaşmamız noktasında da hayati önem taşıyor. Bilindiği üzere, sektörel tanıtım grupları geçtiğimiz yıl kapatılarak Türkiye Tanıtım Grubu çatısı altında tek bir çatı altında toplandı. Biz de Türkiye Tanıtım Grubu Koordinasyonunda bu yıl “Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağın Dünya Piyasalarında Tanıtımı” kapsamında tanıtım faaliyetlerine başladık. İlk olarak 11-19 Ağustos 2018 tarihleri arasında Gana’nın Akra kentinde, Türkiye Markası’nın görsel unsurlarıyla giydirilmiş karavanımızla, Türk lezzetlerini Gana halkına tanıttık. Reklam, tanıtım faaliyetleri yürüttük. Etkinliklerin birer gününde bir resepsiyon düzenleyerek ilgili ülkenin iş, siyaset ve medya dünyasından temsilcilerle bir araya geldik. Gana etkinliğimizden sonra Moskova’da da bu etkinliğimizi 15-23 Eylül tarihleri arasında tekrarladık. Elde ettiğimiz bu sonuçlar ve gerçekleştirilen tanıtım çalışmalarının da sonuçlarını olumlu buluyoruz. Bundan sonraki süreçte ise proje seçilen hedef ülkelerden Somali, Çin ve Cibuti’de de düzenlenecektir.”ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler