Gürsulu üreticiyi yağış vurdu

Gürsulu üreticiyi yağış vurdu

12 Ocak’taki aşırı yağışta Gürsu Ovası’nda bin dönüm alan su altında kaldı ve meyve ağaçlarıyla sebze ürünleri zarar gördü.

CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, Gürsu Ovası’nda 12 Ocak'ta yaşanan aşırı yağış sonucu çok sayıda üreticinin meyve ağaçlarının, ıspanak, dereotu gibi ürünlerinin zarar gördüğünü kaydederek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı yaşanan mağduriyetin giderilmesi için çalışma yapmaya çağırdı.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e yazılı soru önergesi veren Demiröz, Gürsu Ovası’nda bin dönüm alanın su altında kaldığını anımsatarak, bakanlığın 700 dönümü meyve bahçesi, 300 dönümü sebze ekili alanda üreticinin yaşadığı mağduriyete yönelik bir tespit çalışmasının olup olmadığını sordu.

 

Demiröz, “Meyveliklerin verim düşüklüğü veya kuruma ihtimali düşünülürse, kurum olarak ileriye dönük neler yapmayı planlıyorsunuz?” sorusunu yöneltti.

 

Demiröz, önergesinde ayrıca şu sorulara yer verdi:

“300 dönümlük kısımda ıspanak, dereotu gibi sebzeler sular altında kalarak tamamen çürüdü ve tarlada kaldı. Bu kısımda sebzelerde yaşanan zarar/ziyanla ilgili kurum olarak neler yapmayı düşünüyorsunuz? Bu arazilerin su baskınından kurtulabilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile ortak bir projeniz var mı? Drenaj kanallarının temizlenmesi, ayrıca yeterli olmadığı takdirde motopomplarla bu alanın kurutulması için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Gürsulu çiftçilerimizin her yıl yaşadığı mağduriyetin tekrar etmemesi için bu alana yönelik özel bir projeniz var mı?”

 

Zeytin üreticilerinin zararı için ne yapacaksınız?

Bu arada, soru önergesinde 30 Mart 2014 tarihinde soğuktan, 10 Mayıs 2014’de aşırı yağıştan, 30 Mayıs’ta doludan zarar gören Mudanya-İznik-Orhangazi ve Gemlik ilçelerindeki zeytin bahçelerine 2015 Ocak ayı itibariyle de yoğun kar yağışının zarar verdiğini ifade eden Demiröz, Bakan Eker’e “Bu ilçelerimizde üretim yapan zeytin üreticilerimizin uğradıkları zarar/ziyan için neler yapmayı düşünüyorsunuz?” diye sordu.

 

Demiröz, ayrıca, “Yılbaşından sonra zarar gören üreticilerimizin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Özel Bankalara olan borçlarının ertelenmesi için bir girişiminiz olacak mı? Bursa-Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerimizde devam eden aşırı yağışlardan dolayı hasat edilmeyen mısır ve tarlada kalan domates üreticileri için ne yapmayı düşünüyorsunuz?” sorularını yöneltti .(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.