Hac eğitim seminerleri başladı

Hac eğitim seminerleri başladı

Batman İl Müftülüğü tarafından organize edilen “Hac Eğitim Seminerleri” başladı.

2016 yılı hac organizasyonu ile bu sene hacca gidecek olan hacı adaylarının haccı daha iyi anlaması ve öğrenmesi amacıyla, Batman İl Müftülüğünün organize ettiği Hac Eğitim Semineri başladı.

Eğitim seminerinde konuşan Batman Müftüsü Turgut Erhan, kulun Allah’a karşı sevgi, saygı ve bağlılığını gösteren duygu, düşünce ve davranış biçimlerine ibadet dendiğini hatırlatarak, Mü’minin bütün hayatını Allah’ın arzu ettiği şekilde tanzim etmesi olduğunu söyledi.

İnsanın yaratılış gayesinin ibadet olduğunu belirten Erhan, “İnsan ibadet ile beraber Allah katında değer kazanır. İbadeti adetten ayıran niyettir. Yaptığımız ibadetleri değerli kılan ve anlamlandıran niyettir. Kulluğumuzun derecesini eylemlerimizin mükemmelliği değil, niyetlerimizdeki samimiyet belirler. İbadette samimiyetin zirve noktası ‘İhsan’ derecesidir. İhsan, Allah’ı görüyor gibi ibadet etmektir.” dedi.

Hac yolculuğunu eksiksiz, sıhhat, afiyet, huzur ve huşu içinde yapmak; sıkıntı ve zorlukları en aza indirmek amacıyla yolculuk için yapılması gereken maddi ve manevi hazırlıklar hakkında hacı adaylarına bilgi vermeye çalıştıklarını dile getiren Erhan, konuşmasına şöyle devam etti: “Hac imkânı olan her Müslüman'ın, belirli bir zaman içinde, belirli mekanları ziyaret ederek, bazı dini görevleri yerine getirmek suretiyle yaptığı ibadettir. Hac dilleri, kültürleri, renkleri, ırkları, ülkeleri farklı ancak hedefleri, duyguları ve gayeleri aynı milyonlarca Müslüman’ın ilahi aşk içerisinde bir araya gelmesi ve birlikte Allah’a yönelmesidir. Hac tevhid, sabır ve ahlak eğitimidir. Hac, sahip olduğumuz her türlü nimetten uzaklaşıp her türlü acziyeti idrak etmektir. Hac bir arınma sürecidir. Bu süreci yaşadıktan sonra nefisle mücadele etmektir.
Hac, Müslüman olmanın sorumluluklarını hakkıyla yerine getirme taahhüdü ve bu taahhüde bağlı kalmaktır.”

“Hacda kazanılan güzellikler hayat boyunca devam edilmelidir”

Haccın hayatın en anlamlı yolculuğu olduğuna işaret eden Erhan, “Bu yolculuk; rahmet, uhuvvet, muhabbet, tefekkür, ibret, hikmet, dua ve yakarışlarla yüklüdür. Hac yolculuğu uzun ve kendine özgü zorlukları olan bir yolculuktur. Hac iç içe geçmiş 5 yolculuktur; tevhidin tarihine, kalbe, ahrete, Beytin Rabbine yolculuk, kardeşlerimize yolculuktur. Bu yolculukta sabır, isar, takva, teslimiyet, disiplin (zaman ve mekan), günahlardan arındırma, eğitim, cömertlik, çevre bilinci, ibadet alışkanlığı, ümmet olma bilinci gibi faziletli kazanımlar elde edeceğiz. Hacda kazanmış olduğumuz bu güzellikleri hayatımız boyunca devam ettirmemiz gerekir. Hacı olabilmek için gösterdiğimiz gayret ve çaba kadar hacı kalabilmek için de çaba ve gayret gösterebilmeliyiz.” diye konuştu.

“Hac tevhit, sabır ve ahlak eğitimidir”

“Yaratılış gayesi ibadet olan insanın kazanımlarını koruyabilmesi için hem hacdan önce hem de hacdan sonra kulluk bilincini unutmamasıdır.” diyen Erhan, “Hac tevhit, sabır ve ahlak eğitimidir. Hac ihramlar içinde, sahip olduğumuz her türlü nimetten uzaklaşmak ve tevazu bilincini yakalamaktır. Hac, bir arınma sürecidir. Bu süreci yaşadıktan sonra nefse karşı mücadelede söz vermektir. Hac Allah’a olan bağlılığın kalıcı olduğu şuuruna varmak ve Kabe’de söz vermektir.” dedi.

Batman İl Müftülüğü tarafından organize edilen “Hac Eğitim Seminerleri” 02 Haziran tarihine kadar devam edeceği bildirildi.(İLKHA) 






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.