Haftada bir günlük mesai yola gidiyor

Haftada bir günlük mesai yola gidiyor

İstanbul trafiğindeki 500 bin aracın koordinat ve hızının 5 yıl boyunca takip edildiği araştırma sonuçlarına göre, haftada bir günlük mesai yola gidiyor.

Beykoz Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesinden akademisyenler bir araya gelerek, "İstanbul Trafik Otoritmi 2017" raporunu açıkladı. İstanbul ili ana arterlerindeki trafik yoğunluğuna bağlı gecikmelerin düzeylerini ölçerek kent sakinlerinin hareketlilik kabiliyetlerini konu alan rapor, çarpıcı bilgileri ortaya koydu.

500 bin araç 5 yıl takip edildi

Çalışma, 500 binden fazla aracın 5 yıl boyunca kesintisiz takip edilmesi sonucu elde edilen koordinat ve hız verilerinin analiz edilmesi ve işlenmesiyle oluşturuldu. Bu çalışma için işlenen veriye İstanbul'da yaklaşık 4 bin kilometrelik bir yol ağı takip edilerek ulaşıldı. Bu uzunluk İstanbul ile Atlantik Okyanusu'na kıyısı olan Lizbon arasındaki karayolu mesafesine (4 bin 92 kilometre) eşit.

Raporun sonuçları, trafiğin insanı çevreleyen insanlar ve diğer unsurları anlatmak için kullanılan "Bir şehirde trafik yoksa hayat da yoktur." sözünün anlamını değiştirdi. Trafikteki yoğunluktan kaynaklanan gecikmeler ilişkileri de olumsuz etkiledi. Girilen zahmetin, gidilecek yere değip değmeyeceği ikilemleri de artış gösterdi.

Rapora göre, İstanbul'da yaşayanlar hayatlarının ortalama 3,5 yılını şehir trafiğinde yaşanan yoğunluktan kaynaklanan gecikmelere feda ediyorlar.

Zamanın yüzde 67'si trafikte geçti

2017 yılında İstanbul ana arterlerinde hareket eden sürücüler ve yolcular seyahatleri süresince harcadıkları zamanın yaklaşık yüzde 55'ini trafik yoğunluğu nedeniyle kaybettiler. Açık trafikte 20 dakikada alacak mesafeleri yaklaşık 45 dakikada ancak kat edebildiler. Ortalama sürüş hızı 36 kilometre/saat olarak belirlendi. Trafik yoğunluğu sabah ve akşam saatlerinde daha da arttı. Hafta içi sabahları ortalama hız ana arterlerde yaklaşık 27 kilometre/saate indi, trafikte kaybedilen süre toplam zamanın yüzde 67'sine ulaştı. Açık trafikte 20 dakika süren mesafe, sabah ve akşam saatlerinde yaklaşık bir saat sürdü. Hafta içi sabah ve akşamlarında 30 kilometre araç kullanan kişiler, yaptıkları her seferde 40'ar dakika kaybettiler. Günde 2 saatlerini harcadıkları trafikte bir saat 20 dakika yoğunluk nedeniyle harcandı. 5 gün boyunca benzer yoğunluk seviyelerinin yaşanması nedeniyle haftalık kayıp 7 saate, başka bir ifadeyle neredeyse bir iş günü mesaisine yaklaştı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler