Halep Katliamı'nı protesto eylemine ceza!

Halep Katliamı'nı protesto eylemine ceza!

Kocaeli Özgür-Der'in 2016 yılında gerçekleştirdiği "Halep’teki katliamları protesto" eylemi ceza konusu oldu. Derneğin Kocaeli temsilcisi Haşim Ay’a infazını ertelemekle birlikte hapis cezası verildi.

Özgür-Der Kocaeli Temsilciliği’nin 30 Eylül 2016 tarihinde Halep’teki katliamları lanetlemek maksadıyla gerçekleştirdiği ve daha sonra OHAL kapsamında soruşturma konusu olan eylemine ilişkin görülen davadan ceza kararı çıktı.

Kocaeli Adliyesi’nde 1 No'lu Asliye Ceza Mahkemesinde bugün son duruşması görülen davada sanık sıfatıyla Kocaeli Özgür-Der Temsilcisi Haşim Ay ve avukatları hazır bulundu. Savunması istenen Haşim Ay, önceki savunmalarına bağlı kaldığını ve ek bir savunma yapmaya ihtiyaç duymadığını söyledi.

Davaya ilişkin nihai kararını veren mahkeme 2935 sayılı OHAL kanununa muhalefet suçlaması ve aynı kanunun 25/b-1 maddesi gereğince 1 aylık hapis cezasına hükmetti. Daha sonra TCK’nın 5237 sayılı kanununun 62. Maddesi gereğince cezada 1/6 oranında indirime giden mahkeme hapis cezasını 25 güne indirdi. Mahkeme bu cezanın infazını da 5 yıl içerisinde aynı 'suç'un tekrarlanmaması koşuluyla erteleyerek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmetti.

“Soruşturmanın kendisi başlı başına bir ayıp”

Kararı değerlendiren Özgür-Der Kocaeli İl Temsilcisi Haşim Ay, savcılık ifadesinde ve mahkeme savunmasında belirtildiği gibi suçlamanın eylemin içeriği değil OHAL bağlamında usul yönünden yapıldığını ve kendilerinin bu konuda da haklı olduklarını söyledi.

Eyleme OHAL kapsamında bir yasak getirildiğine dair tebligatın eyleme bir saat kala kendilerine iletildiğini ve bunun üzerine eylem mahalli olarak belirlenen Sabri Yalım Parkı'ndaki etkinliği iptal ettiklerini belirten Ay, “Üstelik de emniyetin bilgisi ve gözetimi dahilinde Yeni Cuma Camii avlusunda Cuma çıkışı açıklama yaptık. Orada yanımızda emniyet güçleri de olduğu halde herhangi bir sorun ile karşılaşmadık. Dolayısıyla dua hükmünde olan ve polis nezaretinde yapılan bu eylemin bu tarz bir suçlamayla soruşturma konusu kılınmasının haklı bir izahı yok.” dedi.

Mevcut delillerde ilgili suçlamayı haklı çıkarabilecek bir unsur olmadığını belirten Ay, “İzinsiz eylemde bulunmadık. Velev ki öyle bile olsa Halep ile dayanışma amaçlı bir eylemi izne bağlı kılmayı da bunu soruşturma konusu yapmanın kendisini de başlı başına bir ayıp olarak görmekteyiz. Halep’te insanlığa karşı işlenen sistematik cinayetleri konu edinen cılız bir eylemin soruşturma konusu kılınmasının bizatihi kendisini bir tür akıl tutulması olarak değerlendiriyor ve şehrimiz adına bir utanç karesi olarak görüyoruz.” dedi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL’in Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamada halka değil bürokrasiye dönük uygulanacağı sözünü hatırlatan Ay, "bu bağlamda düşünüldüğünde eylemlerinin soruşturma konusu kılınmasının da cezaya muhatap olmasının da bir çelişki niteliğinde" olduğunu ifade etti.

Müslümanlarla dayanışma sorumluluğunun izne bağlı kılınması kabul edilemez!

Her hâlükârda bir tür “ölümü gösterip sıtmaya razı etmek” olarak değerlendirdikleri bu kararı temyiz götüreceklerini belirten Ay, ümmet dayanışmasının her şeyin üstünde olduğunu, üstelik de ümmet coğrafyasına umut olmuş bir iktidar döneminde Müslümanların dayanışma eylemlerinin yasal veya bir takım bürokratik özel izinlere bağlı kalınmasının kabul edilemeyeceğini ve OHAL benzeri uygulamalar marifetiyle bunun engellenemeyeceğini kaydetti.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.