Halepçe katliamı Süleymaniye`de anılıyor

Halepçe katliamı Süleymaniye`de anılıyor

Halepçe halkı, kimyasal gaz saldırısının 26`ıncı yıldönümü dolayısıyla bugün `şehitlerini` anma töreni düzenliyor.

Anma öncesi komşu ülkelerden ve Irak`ın farklı bölgelerinden binlerce insan Halepçe`ye geldi. İranlı Bane İzci grubu, katliamı kınamak için kente yürüyerek gelmeyi tercih etti.

İran`ın Bane kasabasından 4 gün süren bir yolculuğun ardından Halepçe`ye varan grubun sözcüsü Ahmet Eminzade, 5 bin insanın hayatını kaybettiği katliamı dünyaya duyurmak ve cezalandırılmayan sorumluların yargılanmasını sağlamak için yürüdüklerini söyledi. Halepçe`nin dünyada yaşanan diğer toplu katliamlar kadar dünya gündemine gelemediğini anlatan Eminzade, "Maalesef, Halepçe ile ilgili dünya devletlerince samimi kınamalar yapılmadı. Biz bu katliamın soykırım olarak kabul edilmesini istiyoruz" dedi.

İzzet Abdullah da böyle katliamların bir daha yaşanmaması için mesaj vermek istediklerini belirterek, “Bu katliamı gerçekleştirenlerin tümü cezanlandırılsın istiyorum. Allah kimseye böyle bir acı yaşatmasın. Bütün dünya bu katliamı bilsin istiyoruz” diye konuştu.

Yol boyunca bir ambulansın eşlik ettiği gruba vatandaşlar, büyük ilgi gösterdi.

Saddam Hüseyin`in emriyle Irak ordusuna ait uçakların, 16 Mart 1988`de kimyasal gaz bombaları attığı Halepçe`de çoğu kadın ve çocuk 5 bin kişi hayatını kaybetmiş, 7 bini aşkın kişi yaralanmıştı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler