Halep’te ateşkesin ardından 400’ü aşkın sivil hayatını kaybetti

Halep’te ateşkesin ardından 400’ü aşkın sivil hayatını kaybetti

Suriye’de bir haftalık ateşkesin bittiği 19 Eylül’den bu yana Halep’te yaklaşık 450 sivil, Eset rejimi ve Rusya’nın hava bombardımanlarında hayatını kaybetti.

Suriye’de iç savaşın en kanlı çatışmalarına sahne olan Halep, dün eset rejimi ve Rus savaş uçaklarının hava bombardımanlarının hedefi oldu. Dünkü saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 85 yükselirken bir haftalık ateşkesin bittiği 19 Eylül’den bu yana Halep’te yaklaşık 450 sivil hayatını kaybetmiş oldu.

Halep'te Esed rejiminin kuşatması altındaki Hulluk, Bustanu'l Başa, Ard Hamra, Kadı Asker, Tariku'l Bab, Muyesser, Meşhed, Zibdiyye, Salihin, Katırci ve Ensari semtlerindeki yaşam alanları dün gün boyunca bombalandı.

Bombalamada aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 85 kişi hayatını kaybetti, yüzlercesi de yaralandı.

Sağlık hizmetlerini büyük ölçüde aksadığı kentte, bir çok ev ve işyeri harap olurken alt yapı da çökmüş durumda.

Suriye’deki sivillere insani yardım ulaştırma çabaları ise sürüyor. Dün yedi tırdan oluşan bir yardım konvoyu kuşatma altında bulunan Şam ve İdlib yakınlarındaki dört yerleşim yerine ulaştı.

Geçtiğimiz hafta Halep’e yardım taşıyan bir konvoydaki 18 tır hava saldırısında vurulmuş; 20 kişi hayatını kaybetmişti.

Katliama tepkiler

Yapılan bu saldırılara karşı dünyadan farklı tepkiler gelmeye devam ediyor.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Rusya ve Esed rejimine Halep'te saldırıları durdurma çağrısı yaptı.

İsveç devlet televizyonu SVT'ye açıklama yapan Wallström, varil bombaları ve sığınakları imha etmek için kullanılan bombaların, Halep'te sivilleri katletmesinin herkesi derinden yaraladığını ifade etti.

“Enkaz altından çıkarılan çocuklar, kanlar içinde yerde yatan insanlar, hastanelerin bombalanması, gerçekten dayanılacak gibi değil.” diyen Wallström, Rusya ve Esed rejiminin, derhal saldırıları durdurması ve tüm dünyanın bu duruma tepki göstermesi gerektiğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler İngiltere Temsilcisi Matthew Rycroft ise halkın, eşi benzeri görülmemiş, acımasız zalim bir saldırıyla yüzleştiklerini belirterek Rusya’nın Suriye rejimiyle birlik olup savaş suçu işlediğini söyledi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.