Halid Meşal: Özgürlük yoksa ateşkes de yok

Halid Meşal: Özgürlük yoksa ateşkes de yok

Hamas Lideri Halid Meşal, ateşkes için anlaşma sağlanması gerektiğini söyledi ve "Önce abluka bitmeli" dedi.

Hamas'tan ateşkese yönelik bir açıklama geldi. İnsani yardım için kısa süreli ateşkese hazır olduklarını söyleyen Hamas Siyasi Büro Şefi Meşal, kalıcı ateşkes için ise anlaşmayı işaret etti.

Meşal, "Önce ateşkes sonra müzakere formülünü kabul edemeyiz. Önce abluka bitmeli" dedi.

Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, "Kimse direnişi silahsızlandıramaz. Silahsızlanma için iki şart var. Bunlar, işgal ile yerleşim birimi inşasının durması ve İsrail'in silahsızlanması" dedi.

Katar'ın başkenti Doha'da ikamet eden Meşal, burada düzenlediği basın toplantısında, "Direnişin taleplerini engellemeye çalışan girişimleri kabul etmeyecek ancak Gazze halkına yardım sağlayacak geçici insani yardımları ulaştırmak amacıyla ilan edilecek ateşkesi kabul edeceğiz'' şeklinde konuştu.

Meşal, "Meşru ateşkes talebimizi Türkiye, Katar, Mısır ve Filistin yönetimlerine sunduk. Taleplerimizin gerçekleştirilmesi konusunda kim başarılı olursa, bu konudaki çabalarını memnuniyetle karşılarız" ifadelerini kullandı.

Katar ve Türkiye'nin ateşkes için girişiminden sonra başka girişimler de duymaya başladıklarını kaydeden Meşal, "Bizler kimsenin herhangi bir rol oynamasına itiraz etmiyoruz" dedi.

"DİRENİŞİN FÜZELERİNİN ULAŞTIĞI YERLEŞİMCİLER SİVİL DEĞİL"

Direnişin füzelerinin ulaştığı yerleşimcilerin sivil olmadığını kaydeden Meşal, onların kendilerinin olmayan topraklar üzerinde ikamet eden ve Filistinli sivilleri öldüren kişiler olduğunu söyledi.

 Meşal, "Kimse direnişi silahsızlandıramaz. Silahsızlanma için iki şart var. Bunlar, işgal ile yerleşim birimleri inşasının durması ve İsrail'in silahsızlanması. Direniş, uyumadığını, yalnızca tünel ticaretiyle meşgul olmadığını bilakis gece gündüz çalışarak halkına hizmet için mücadeleye hazır olduğunu gösterdi" şeklinde konuştu.

Meşal, direnişin taleplerini engellemeye çalışan girişimleri kabul etmeyeceklerini vurgulayarak, yalnızca Gazze halkına yardım sağlayacak geçici insani yardımları ulaştırmak amacıyla ilan edilecek ateşkesi kabul edeceklerini söyledi.

"Direnişin füzelerinin ulaştığı yerleşimciler sivil değildir, kendilerinin olmayan topraklar üzerinde ikamet eden, Filistinli sivilleri öldüren kişilerdir" diyen Meşal, "Arapların sahip olduğu sınır kapılarının açılması, yardım kafileleri ve sağlık ekiplerinin Gazze'ye ulaşmalarına izin verilmesi çağrısında bulunuyorum" diye konuştu.

Meşal ayrıca ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Türkiye ve Katar Dışişleri Bakanlarını arayarak bu ülkelerden Hamas ile ateşkes için görüşmelerini istediğini kaydetti.

"BİZ BU TOPRAKLARIN HAKİKİ SAHİPLARİYİZ"

Filistinlilerin, İsraillilerden aşağı kalır veya onlara göre ikinci derece vatandaş olmadıklarının altını çizen Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, "Bütün Araplar, bütün İslam dünyası, Filistin ve Filistinliler de dahil, hiç bir zaman dünyanın geri kalanından aşağı kalır değildir." dedi.

Ortadoğu'daki ve Arap dünyasındaki bütün liderler şu anda sustuklarını kaydeden Meşal, "Biz, daha öncede söylediğim gibi bu toprakların hakiki sahibiyiz ve dolayısıyla biz savaşıyoruz. Ve bu toprağın haklı sahibi biziz. Mukavemetimizden, direnişimizden gurur duyuyoruz, bununla iftihar ediyoruz." dedi.

"Gözlerimiz de kalplerimiz de Filistin'de hayatını kaybeden şehitlerimizle beraber." diyen Meşal, bu insanların Gazze'deki vatan topraklarında şehid olduklarını ifade etti.

Allah'ın da yardımıyla burada kalmaya devam edeceklerini belirten Halid Meşal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz burada kalmaya devam edeceğiz ve bu bütün dünyaya simge olacak. Hiç şüphe yok ki ortada bir felaket var, 600'ün üzerinde insanımız şehit düştü ve belki de şu anda 700'e ulaşmıştır. Bunların büyük bir kısmı kadınlar ve çocuklar. 

Netanyahu; kudreti olmayan, kudretsiz Netanyahu ise kadınları ve çocukları öldürüyor, ayrım yapmadan sivilleri öldürüyor."

"CEPHEYİ GENİŞLETEBİLİRİZ"

Hamas lideri Halid Meşal, İsrail'in saldırıları gerekçelerinin tamamen uydurma olduğunu söyledi. İsrail ordusunun açıklamalarının da yanlış yönlendirme olduğunu belirten Meşal, bizim askeri kanadımız gerçeklerin dışında bir şey söylemediğini ifade etti.

Meşal sözlerini şöyle sürdürdü:

Aciz ve başarısız Netenyahu'nun işgalci ve düşman askeri, onurlu Gazze halkına saldırdı. Ve halkımızı katletmeye başladı.

Direnişimiz akıllı ve ilkeliydi, önce bize saldırdıkları kadar onları vurduk.Savaşı büyüttüklerinde biz de büyüttük, Gazze'ye saldırdıklarında, direnişin tugayları karşısında şaşkına döndüler. Filistin direnişinin İsrail ordusundan güçlü olduğu ortaya çıktı. Gazze'ye yönelik abluka kalkmadan ateşkes olmayacak.Tüm dünyaya sesleniyoruz, kim şartlarımıza destek verirse onunla işbirliği yaparız.

Ambargo ve kuşatma kaldırıldığı anda ateşkesi kabul ederiz.İsrail daha kaç askerini öldürmemizi bekliyor! Nefesimiz kuvvetlidir.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.