Halk üç aylara girmenin sevincini yaşıyor

Halk üç aylara girmenin sevincini yaşıyor

Mübarek üç aylara girmenin sevincini yaşayan Batmanlılar, bu aylarda bol bol ibadet edip esaret altındaki tüm Müslümanlara dua edilmesi gerektiğini belirttiler.

Mübarek üç aylar 8 Mart Cuma günü başlayacak. 7 Mart Perşembe günü (gecesi) ise Regaip Kandili olarak idrak edilecek. Halk, içerisinde kandil gecelerini ve bereketli geceleri barındıran, ibadet ve manevi duyguların tavan yaptığı üç ayları dört gözle bekliyor.  

"Mübarek üç aylar hangileridir, Mübarek üç aylarda hangi kandiller vardır, kandilleri ve üç ayları gereği gibi idrak ediyor muyuz, Davudi oruç nedir, hiç duydunuz mu, Haftanın hangi günlerinde oruç tutmak sünnettir?" gibi soruları vatandaşlara sorduk.

Rahmet ve bereket ikliminin her yanı kuşattığı üç aylar hakkında İLKHA mikrofonunu uzattığımız Batman halkı, üç aylara girmenin sevincini yaşadıklarını belirttiler. İbadetlerle bu ayları hakkıyla idrak etmek gerektiğini ifade eden Batmanlılar, esaret altındaki tüm Müslümanlara dua edilmesinin unutulmaması gerektiğini kaydettiler.

Üç aylarda bol bol ibadet edilmesi gerektiğini belirten Hasan Basut, "Mübarek üç aylar Recep Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu mübarek üç aylar içerisinde de Miraç Kandili, Beraat Kandili ve Kadir Gecesi var. İnşallah bu geceleri gereği gibi idrak edeceğiz. Tabi ki dünyaya çok daldığımız için bu günleri hakkıyla idrak edemiyoruz, ama yine de ümitle bu günleri bekliyoruz. Bu aylarda gece namazlarına önem vermeliyiz, daha çok yardım sever olmalıyız. İbadetlerimizi çoğaltmamız lazım. Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmak sünnettir." dedi.

"Üç ayları gereği gibi yaşamalıyız"

Üç ayların gereği gibi idrak edilmesi gerektiğini ifade eden Hasan Yılmaz, "Recep, Şaban ve Ramazan biz Müslümanlar için mübarek üç aylardır. Bu aylar içerisinde 3 hayırlı gün vardır. Bunlarda Regaib Gecesi, Kadir Gecesi ve Beraat Gecesi vardır. Biz Müslümanlar bu mübarek üç ayları gereği gibi yaşamalıyız. Bu aylarda ne kadar ibadet edersek hayrımız da o derece fazla olur, günahlarımız af olur. Bu aylarda bizler hayır yapmalı, sünnetleri yerine getirmeli, hakkı konuşmalıyız. İslam ve Kur'an için çalışmalıyız. Pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak sünnettir. Diğer günlere göre de hayrı daha çoktur." ifadelerini kullandı.

"Peygamberimizin bize bıraktığı mirasa sahip çıkmalıyız"

Toplum olarak İslam'dan uzaklaşmanın ezikliğini yaşadıklarını vurgulayan Aydın Tekin, "Mübarek üç ayları Recep Şaban ve Ramazan olarak biliyoruz. Bu ayların Allah katında değeri çok yüksektir. Bunlar Allah'ın ümmete bahşettiği aylardır. Bu mübarek aylarda Kadir Gecesi, Beraat Kandili ve Miraç vardır. Elhamdülillah toplumumuzda bu ayları idrak eden çok insan var. Ama İslam'dan uzak olduğumuzdan dolayı belki de gereği gibi yerine getiremiyoruz. Zaten toplum olarak bunun ezikliğini de yaşıyoruz. Biz Müslümanlar okuyarak, Peygamberimizin sünnetini uygulayarak ancak bu günleri idrak edebiliriz. Eğer bizler Peygamberimizin bize bıraktığı mirasa sahip çıkarsak ve Kur'an ışığında hareket edersek toplum olarak üst seviyeye çıkarız. Pazartesi ve perşembe günlerinde oruç tutmanın sünnet olduğunu biliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bu mübarek ayları hakkıyla idrak etmiyoruz"

Hazreti Muhammed'in ümmetinden olmaktan şeref duyduklarını aktaran Burhan Karabaş, şöyle konuştu:

"Recep, Şaban ve Ramazan mübarek üç aylardır. Ramazan ayında oruç tutmak farzdır, fakat diğer aylarda da ibadet etmek büyük sevaptır. Bu aylarda Beraat Kandili, Miraç Kandili ve Kadir Gecesi vardır. Yalnız biz Müslümanlar bu mübarek ayları hakkıyla idrak etmiyoruz. Her şeyimizi İslam'a göre yaşamış olsaydık cehennemi görmezdik. Fakat ne mutlu bize ki Peygamberin ümmetiyiz. Bizler Allah'a, Peygamberlere, Kitaba iman etmişiz. Müslümanlar bu aylarda hayır yapmalı, bol bol namaz kılmalı, oruç tutmalı, fakir ve fukaralar ile yetimleri gözetmelidir. İslam'ın bize farz kıldığı her şeyi yerine getirmeliyiz. Pazartesi ve perşembe günü oruç tutmak haftayı oruçlu geçirmek gibidir."

"Müslümanlar birbirlerini gözetmelidirler"

Müslümanların birbirlerini gözetmesi gerektiğini kaydeden İyat Halil, "Mübarek üç aylar Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Miraç, Regaib ve Kadir Gecesi mübarek günlerdir. Biz Müslümanların bir kısmı bu mübarek ay ve geceleri hakkıyla idrak ediyor, bir kısmı ise etmiyor. Bu aylarda mümkün olduğu kadar Müslümanlar birbirlerini gözetmelidirler. İnsaniyet çok önemlidir. İnsaniyet varsa Allah'a ibadet zaten kendiliğinden gelir. İnsaniyet yoksa her şey boştur. İnsan namaz kılmalı, zekâtını vermelidir. Pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak sünnettir." dedi.

"Bol bol Kur'an okumalı, dua etmeli, ibadet etmeli, Allah'ı anmalıyız"

Mübarek üç aylarda esaret altındaki tüm Müslümanlara dua edilmesi gerektiğini ifade eden Mikail Yıldırım, "Mübarek üç aylar Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu aylar içerisinde Miraç Gecesi, Beraat Gecesi ve Kadir Gecesi vardır. Mübarek üç aylar ve geceleri gereği gibi idrak edemiyoruz. Tam olarak hakkını veremiyoruz. Bu mübarek günlerde Müslümanlar bol bol Kur'an okunmalı, dua etmeli, ibadet etmeli, Allah'ı anmalı, esaret altındaki tüm dünya Müslümanlarına dua etmeli. Davudi oruç Hazreti Davud'un sünnetidir. O bir gün oruç tutar bir gün yerdi. Pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak sünnettir. Bu günlerde oruç tutmak gerekir." ifadelerini kullandı.

"Müslümanlık herkese nasip olmuyor"

Müslümanların dinlerine sımsıkı sarılması gerektiğine işaret eden Mehmet Sait Sütçü de şöyle konuştu:

"Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek üç aylardır. Mübarek aylarda Beraat Kandili, Miraç Kandili ve Kadir Gecesi vardır. Bu mübarek gün ve geceler bütün Müslüman âleminin en mübarek günleri sayılmaktadır. Bölge olarak günümüzde tahminimce yüzde 90 oranında bir itaatkârlık vardır. Çünkü hepimiz Müslümanız, idrak edilmesi konusunda hiç kimsenin şüphesi yoktur. Özellikle bu aylarda sımsıkı dinimize sarılmalıyız. Müslümanlık kolay değil, herkese de nasip olmuyor. Bize nasip olduğu için özellikle bu dini günlerde ibadetlerin daha fazla yapılması gerekiyor. Pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak sünnettir."

"Herkes dünya malına dalmış"

Abdullah Ekinci ise şunları kaydetti:

"Mübarek üç aylar Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Üç aylar içerisinde Regaib Kandili, Beraat Kandili ve Kadir Gecesi var. Bu üç ayları gereği gibi idrak edemiyoruz. Sebebi ise herkes dünya malına dalmış gidiyor. Ahireti düşünmek lazım, ama maalesef düşünmüyoruz. Bu mübarek aylarda Müslümanlar bol bol namaz kılmalı, oruç tutmalı, ibadet etmeli, Kur'an okumalıdırlar. Haftanın Pazartesi ve perşembe günlerinde oruç tutmak sünnettir." (Mehmet Fatih Akgül, Mehmet Sait Çelik-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.